Duur 03:26
Gepubliceerd op 8 december 2017

Wordt de fraserspar de populairste kerstboom van Nederland?

Sinterklaas is net terug naar Spanje, maar dat weerhoudt veel Nederlanders er niet van om in het weekend van 9 en 10 december een kerstboom te kopen. 60 tot 70 procent van alle kerstbomen die de huizen sieren, worden dan verkocht. De Nordmannspar is voor velen de eerste keus, maar er is een nieuwe speler op de kerstbomenmarkt: de fraserspar.

Gouden toekomst voor fraserspar

Deze spar komt oorspronkelijk uit de Verenigde Staten en groeit daar in grote getale. In dit land is het de meest verkochte kerstboom, wat vooral komt omdat de boom de niet-prikkende naalden lang vasthoudt. Inmiddels zijn de zaden van deze bomen ook ingekocht door andere landen, waardoor de boom nu ook hier te verkrijgen is bij veel verkooppunten. Kenners zeggen dat er een gouden toekomst voor de fraserspar in het verschiet ligt.

Nordmann onverminderd populair

Hoewel er een nieuwe speler op de kerstbomenmarkt is, is het volgens de Vereniging Nederlandse Kerstbomenkwekers nog steeds de Nordmannspar die het vaakst aangeschaft wordt. Deze boom is zo populair omdat de naalden heel lang blijven zitten. Deze bomen worden vooral geteeld in Duitsland en Denemarken en worden in grote getale naar nederland getransporteerd als de kerst eraan komt.

Fijnspar

De Nordmann is anno 2017 erg populair, maar er is een tijd geweest waarin de fijnspar massaal in de huiskamers van kerstvierend Nederland staat. Deze boom laat echter heel snel de naalden vallen, maar dat komt volgens de Vereniging Nederlandse Kerstbomenkwekers doordat er voorheen een kruis wordt geslagen onderin de stam van de kerstboom. Dit maakt het vrijwel onmogelijk¬† de boom water te geven en dat is nou juist precies wat de boom wel nodig heeft. “Als je een fijnspar water geeft, wordt hij ook minder snel kaal”, aldus voorzitter Gerard Krol tegenover nieuwssite NU.nl. In de Tweede kamer staat dit jaar een boom van dit soort. Hoe deze geplaatst wordt, ziet u in de uitzending van Hallo Nederland op 8 december 2017.

Blauwspar

Een andere boom die voorheen veel in huis wordt gehaald is de blauwspar. De naalden van deze boom prikken, waardoor het geen populaire keus is onder de Nederlanders. In Duitsland wordt deze boom wel veel verkocht.

Ook Nederlandse bomen op de markt

Hoewel veel kerstbomen uit andere landen komen, worden er in Nederland ook kerstbomen gekweekt die goed verkocht worden. Het gaat met name om de fijnspar. Ook de Nordmann groeit in ons land.

(Bron: NRC, ANP, redactie Hallo Nederland, Omroep Flevoland, nu.nl, website Vereniging Nederlandse Kerstbomenkwekers)

Geef een reactie

Bekijk ook

Meer