Duur 05:50
Gepubliceerd op 27 januari 2017

Tuinvogeltelling 2017

In het weekend van 28 en 29 januari 2017 wordt de Nationale Tuinvogeltelling gehouden. Deze telling wordt jaarlijks georganiseerd door de Vogelbescherming. En het leuke is: iedereen mag meedoen!

Vogelstand

Met de telling wil de Vogelbescherming een beeld krijgen van de stand van het aantal vogels in Nederland. Daarnaast hopen ze mensen bewust te maken van en enthousiast te krijgen voor de natuur en de vogels.

Wereldrecordhouder vogelspotten

Vogelspotter Arjan Dwarshuis vestigde in 2016 een record. Hij spotte maar liefst 6.833 vogelsoorten. Dat is ruim de helft van de 10.700 soorten die er wereldwijd bestaan. Een jaar lang reisde hij de hele wereld over om zoveel mogelijk vogels te spotten. “Ik heb vogels over de hele wereld gespot. Maar ook in Nederland zitten prachtige vogels. Op de Waddeneilanden, in het park en gewoon in de achtertuin”, aldus Arjan Dwarshuis.

Hoe doet u mee

Tel op 28 of 29 januari een half uur de vogels in uw tuin of op uw balkon. Degene die overvliegen tellen niet me. Probeer de soorten van elkaar te onderscheiden en geef dan alleen de soort door die u het langst hebt gezien. De telling kunt u eerst noteren op papier en later doorgeven op de website van de Vogelbescherming.

Accepteer de cookies om dit element te weergeven.

Tips

Vogels zijn ’s ochtends het meest actief en u hoeft geen onderscheid te maken tussen mannetjes en vrouwtjes. Komt er niet uit welke soort u ziet? Geen nood, de Vogelbescherming heeft een handig overzicht met tuinvogels op de site.

Huismus weer op nummer 1

Ook dit jaar is de huismus het meest gezien. Op nummer 2 staat de koolmees gevolgd door de merel. In totaal telden er dit weekeinde meer dan 50.000 mensen een half uur de vogels in hun tuin of balkon. Er zin meer dan 770.000 vogels geteld. De exacte tuinvogeltelling is te volgen op de website.

Arjan Dwarshuis is vrijdag 27  januari 2017 te gast in Tijd voor MAX.

(Bron: Vogelbescherming) 

Geef een reactie

Reactie

    RABE says:

    Ik zie graag vogels in de tuin en daarom strooi ik ook voer.
    Maar daar komen kauwen op af waar ik niet echt blij mee ben.
    Wie weet de oplossing tegen kauwen???
    Ik heb al een kooi gemaakt van gaas, maar misschien heeft iemand nog een beter idee.

Bekijk ook

Meer