Duur 03:34
Gepubliceerd op 18 april 2016

Stok gooien

Met de hond in het bos stok gooien klinkt goed, maar is niet zonder gevaar. Sterker nog, voor de hond kan het levensgevaarlijk zijn. Want een stok kan grote schade aanrichten bij een hond. Hij kan er zelfs dood aan gaan.

Stok in de keel

Vooral snelle honden als de border collies of herder-achtigen vinden het heerlijk om achter een stok aan te gaan. Maar wanneer we een stok gooien dan wil de stok nog wel eens opstuiten en rechtop terecht komen. Als de hond daar vol in rent, dan schiet de stok in zijn keel. Op die manier kan er een gat of gaatje ontstaan in het zachte gehemelte, in de wang of zelfs achter in de keel. De stok kan ook via de keel in de hals terecht komen. Niet alle honden maken geluid. Soms een piep of een gil, maar soms merkt u niets aan de hond. Het kwaad is dan al wel geschied.

Snel reageren

Hoe verser de wond, hoe beter het te repareren is en hoe groter de kans op genezing. Stel direct vast wat de schade is en ga onmiddellijk naar de dierenarts. Bij een oudere wond is de kans groot dat het geïnfecteerd is. De wond is dan moeilijker dicht te krijgen. Wondranden zijn afgestorven of kunnen een infectie bevatten. Doordat de stok een wond in de keel maakt kan er lucht komen waar dat niet hoort. Ook dat kan schadelijk zijn voor het dier. Hoe langer er gewacht wordt, hoe groter de kans dat het tot euthanasie lijdt. “Het komt vaker voor dan u denkt dat een hond met een (stuk van de) stok in zijn hals loopt, daardoor ziek is, maar dat onduidelijk is wat het heeft”, aldus dierenarts Jenny Buijtels.

Let ook op de (vlees) stokjes!

De BBQ gaat met de komst van het lekkere weer vaker aan. Ook de hond snoept er graag van. Let dan goed op de satéstokjes in het vlees. Voor honden maakt het niets uit, ze eten ze gewoon op. Maar dit kan grote problemen geven in de maag en darmen waar het stokje door de darmwand kan steken en een buikvliesontsteking kan geven. De stokjes kunnen via de maag zelfs in de borstkas terechtkomen. Dus gooi de gebruikte stokjes snel weg zodat de hond er niet bij kan komen.

Cursus

In de cursus houden van honden wordt u meegenomen naar het moment van de aanschaf van een hond tot de opvoeding ervan. U krijgt tips om uw hond te laten en hoe hij/zij zich moet gedragen op hondencursus.

Dierenarts Jenny Buijtels vertelt maandag 18 april 2016 over de gevaren van het stok gooien met honden in Tijd voor MAX.

Geef een reactie

Reacties (11)

 1. Ann Margret says:

  Kan een in stukken gezaagde bezemsteel ook kwaad.
  Heb een dwerg teckeltje die er dol op is als we die gooien zijn wel met de schuurmachine netjes afgerond?

  Groetjes Ann- margret

  1. DokterJenny says:

   Beste Ann-Margret,

   Op zich is dit ook gewoon een stok, net als een tak in het bos. Het gaat om het er vol in lopen. Zo kan er schade ontstaan als de hond het net wil pakken en de stok stuitert terug. We zien echter meestal dit probleem bij de grote snelle hondenrassen die bij de stok zijn op het moment dat deze op de grond komt.

   Vriendelijke groeten
   Dierenarts Jenny

 2. Jannie van Nieuwkasteele says:

  Ik weet niet hoe het gaat voor te chaten heb vraag voor mij en mijn hond snowy

  1. DokterJenny says:

   Beste Jannie,

   Ja, je kunt hier je vraag stellen,

   Vriendelijke groeten
   Dierenarts Jenny

 3. LHS says:

  Vanwege het gevaar van een “gewone” stok voor een hond gebruiken wij voor onze hond een safestix van Kong. Dat bevalt heel goed. Is een safestix inderdaad veilig of kan ook deze “stok” in de keel schieten en daar schade aanrichten?

  1. DokterJenny says:

   Beste LHS,

   In principe niet. Deze zijn namelijk niet star zoals een tak en hebben geen scherpe punt zoals een tak die wel kan hebben.

   Vriendelijke groeten
   Dierenarts Jenny

 4. Jannie van Nieuwkasteele says:

  hoi ik heb snowy nu ruim 1 jaar en komt uit Bosnië en ik wil met haar training maar om dat ik gebruik maak van een rolstoel kan ik nergens te recht in spijkenisse ook de dierenbescherming. kan niets beteken en particulieren kost enorm veel geld .ik heb maar een klein inkomen .weet u iets ik kan buiten niet los loopt niet weg maar kom niet terug .enz

  1. DokterJenny says:

   Beste Jannie,

   Ik weet niet of het mogelijk is om uw hond lang uit te laten met de rolstoel? Mogelijk een van de buren die u kunnen helpen? Ik kan u zo niet aangeven of er mogelijk een andere instantie is waar u terecht kunt.

   Vriendelijke groeten
   Dierenarts Jenny

  2. Jannie van Nieuwkasteele says:

   hoi ik heb snowy nu ruim 1 jaar en komt uit Bosnië en ik wil met haar training maar om dat ik gebruik maak van een rolstoel kan ik nergens te recht in spijkenisse ook de dierenbescherming. kan niets beteken en particulieren kost enorm veel geld .ik heb maar een klein inkomen .weet u iets ik kan buiten niet los loopt niet weg maar kom niet terug .enz ze loopt wel weg maar niet ver van mij vandaan Door mijn beperking.kan ik haar moeilijk achter aan

  3. Jannie van Nieuwkasteele says:

   Ik woon in een flat met mensen van ruim 80 jaar oud ben de jongste en niemand wil of kan mijn helpen sta soms gewoon voor schut en men zegt je had haar nooit moeten nemen .maar snowy heeft mij Door mijn strijd tegen ziekte heen geholpen en mij weer buiten gebracht .ik zoek echt Hulp ..Ik wil haar niet kwijt stel dat ze aan gereden word .maar ja ik zoek me rot voor hulp maar bedankt voor u andwoord gr ook van snowy

 5. hj.voncken@home.nl says:

  Geachte mevr.Jenny Buijtels,

  Heb Uw verhaal gezien en gehoord op Maxvandaag ( 18 april ).
  Kan Uw waarschuwing volledig onderschrijven, omdat wij het zelf
  hebben meegemaakt met onze bordelcollie Daisy ( teef, 4 jaar oud
  en zeer actief ). Gelukkig had de stok geen ernstige schade aan-
  gericht in haar keel. Daisy is er dus goed van af gekomen( sept 2015 ).

  Echter , om maar gewoon te wandelen met een zeer actieve border-
  collie?! Dat is voor onze Daisy geen optie.. Als je haar geen stok geeft,
  haalt ze hem zelf wel op de een of andere wijze uit het struikgewas.
  En ze wil absoluut met een stok bezig gehouden worden.
  Goede raad was dus duur !
  Wat heb ik nou gedaan? Heb voor Daisy buigzame stokjes gezocht en
  die met de tuinschaar afgeknipt op een lengte van ongeveer 40 cm.
  Over de uiteinden ( en ook nog in het midden ) van de stokjes heb ik
  stukjes ouwe rubberen tuinslang ca 10 cm ) geschoven. Precies op
  maat, zodat de rubbertjes niet kunnen verschuiven tijdens het gooien
  en vangen. De uiteinden van de stokjes blijven binnen de rubbertjes.
  Daisy draagt en vangt haar stokje de hele wandeling. Zoals bordercollies
  zijn, het is een al gefixeerd zijn op haar stokje.
  En sinds september vorig jaar gaat het goed. Probeer zelf het stokje niet te
  laten stuiteren bij het weggooien .Het heeft ook nog het voordeel, dat Daisy
  het stokje met de gele rubbertjes goed terugvindt.

  Maar zoals U in de uitzending zei , het blijft een risico met collies. Mijn
  dierenarts vond het overigens een goede vinding!

  Tot zover mijn verhaal.

  Vriendelijke groeten van :

  Jean Voncken ( 76 jaar )