Duur 04:44
Gepubliceerd op 15 februari 2016

Spoelworm

Spoelwormen zijn de meest voorkomende wormen bij honden en katten. Bijna alle honden en katten raken in hun leven besmet met de spoelworm. Vooral jonge dieren kunnen ziek worden van deze parasiet. Daarom is het belangrijk om honden en katten te ontwormen.

Symptomen

Aan de meeste honden en katten is niet te zien dat zij geïnfecteerd zijn met de spoelworm. Alleen bij zware infecties, die vooral voorkomen bij pups en kittens, kunnen ze vermageren, een doffe vacht en opgezette buik krijgen. Om te weten of uw hond of kant besmet is met de spoelworm, wordt bij de Dierenarts de ontlasting onderzocht. Dit kan meteen gebeuren of opgestuurd worden naar het laboratorium.

Ontwormen

Pups worden al in de baarmoeder besmet met spoedwormen en daarna via de moedermelk. Bij kittens gebeurt dit alleen via de moedermelk. Het is daarom belangrijk om al snel te beginnen met ontwormen. Pups worden ontwormt op 2, 4, 6, 8 weken en daarna iedere maand tot een half jaar. Daarna is het advies om ze vier maal per jaar te ontwormen. Bij kittens is het schema net iets anders namelijk op 3, 5, 7, 9 weken en daarna ook iedere maand tot een half jaar en dan ook voer maal per jaar. Besmetting van honden en katten gebeurt door besmettelijke eitjes die voorkomen op de grond. Het is daarom belangrijk om de ontlasting op te ruimen zodat de grond niet iedere keer opnieuw besmet wordt. De ontlasting moet wel in het restafval ook wel verbrandingsafval genoemd, gegooid worden. Niet in de GFT bak, want dat gaat de besmetting gewoon door. Eitjes kunnen namelijk meer dan een jaar overleven.

Is er gevaar voor de mens?

1 op de 6 mensen heeft antistoffen tegen wormen dus heeft eitjes opgenomen. De larve gaat door de maagwand het lichaam in en geeft in 9 van de 10 gevallen geen problemen. Soms gebeurt dat dus wel. We noemen dat larva migrans. Ze kunnen voorkomen in het oog, maar meestal geven ze longproblemen met name het verergeren van astma. Wetenschappers denken ook dat de larve invloed heeft op het centraal zenuwstelsel en bijvoorbeeld een leerachterstand bij kinderen kan veroorzaken. Hier wordt echter nog verder naar gekeken.

Een belangrijke bron van besmetting is de zandbak waar de kinderen in spelen. Vroeger werd de zandbak afgedekt om dieren buiten te houden, maar dat gebeurt onvoldoende. Katten gebruiken de zandbak vaak als kattenbak en zo komen met name kinderen ermee in aanraking. Ook het weghalen van rubberentegels rondom speeltoestellen en vervanging door zand werkt dit in de hand. Maar ook via besmette aarde of door een lik van de hond in het gezicht  kunt u de eitjes binnen krijgen.

Tips:

  • Ruim altijd de hondenpoep op, maar gooi het niet in de GFT-bak. Dan recyclet u het eitje. Gooi het in de restafvalbak, want alleen verbranding helpt.
  • Houd zandbakken dicht als er niet in gespeeld wordt.
  • Gemeenten moeten niet de rubberen tegels rond zandbakken vervangen voor zand
  • En heel belangrijk: ontworm 4 keer per jaar uw huisdier (kittens en pups vaker).

Dierenarts Jenny Buijtels vertelt maandag 15 februari 2016 over gebitsverzorging bij dieren in Tijd voor MAX om 17.10 op NPO 1.

Geef een reactie

Reacties (3)

    essiebuffy says:

    Hallo ik heb een binnenkat van 12 bijna 13 jaarHoe vaak of het nodig om hem dan te ontwormen

    DokterJenny says:

    Beste,

    In principe is 4 keer per jaar ontwormen de standard, echter de bij lage infectie kan dit naar 2 maal per jaar. U kunt de ontlasting ook een keer mee nemen naar de dierenarts en laten controleren op wormeieren. Dat kan hij/zij kijken hoeveel eieren er werkelijk in zitten en bepalen of het nodig is om te ontwormen.

    Vriendelijke groeten
    Dierenarts Jenny

    Marion Bertens says:

    Goede avond. .6 weken geleden hebben wij een cocker spaniel te gekocht die een jaar in een kooi heeft gezeten.Bij thuiskomst bleek dat ze wormen had, ze kropen uit de anus zo veel. Volgens onze dierenarts lintworm. Na de eerste tablet kwamen er veel af. Bij de 2de tablet,4 weken later nog veel meer. Volgens onze dieren arts moeten we nu 3 maanden wachten. Maar ze blijft erg mager en heeft erg veel honger. In de tuin eet ze gewoon blaadjes van de bomen. Is het schadelijk voor ons hondje als we haar nog een tabletje geven

Bekijk ook

Meer