Duur 02:46
Gepubliceerd op 3 oktober 2016

Reptielen als huisdier

Reptielen zijn populairder dan ooit. Mede door de belangstelling van Freek Vonk en films als Jurassic Park nemen steeds meer mensen een reptiel als huisdier. Maar is de verzorging van een reptiel te vergelijken met die van een hond of kat?

Koudbloedig

Reptielen zijn koudbloedige dieren. Dat houdt in dat ze zichzelf niet warm kunnen houden. Een goedwerkende UVB lamp die voldoende licht geeft, helpt de reptiel warmhouden. Omdat er verschillende soorten reptielen zijn is de voeding niet voor ieder reptiel hetzelfde. Welke voeding geschikt is per reptielsoort is te vinden op de site van het Landelijk informatie centrum gezelschapsdieren. Reptielen worden meestal in een terrarium gehouden. U kunt een reptiel dan ook extra verwennen door het te voorzien van (nieuwe) planten, een schuilplaats of bijvoorbeeld een extra sproeibeurt of bad. Daarmee doet u een reptiel een groot plezier.

Aandoeningen

De meest voorkomende problemen bij bijvoorbeeld leguanen zijn botstofwisselingsstoornissen. Deze worden veroorzaakt door een verkeerde voeding met onjuiste verhouding tussen calcium, fosfaat en vitamine D3. Daarnaast komt vitamine D van licht, de UVB-lampen welke van groot belang zijn voor de aanmaak van vitamine D. Dit vitamine zorgt er onder andere voor dat calcium uit de darm wordt opgenomen in het bloed. Door de verkeerde voeding of te weinig licht krijgen leguanen te weinig vitamine D binnen waardoor er botstofwisselingsstoornis ontstaan. Ze kunnen misvormingen aan het gehele skelet krijgen: kromming van de wervelkolom, breuken en hypocalcemische spiertrillingen. Dit laatste is goed te zien aan de tenen, die bij een tekort aan calcium lijken op pianospelende vingers.

Zonaanbidders

Een ander probleem is een te koude huisvesting. Leguanen zijn zonaanbidders en hebben een zonplaats nodig met temperaturen tot 35- 38 graden of zelfs nog hoger. Ze moeten de gelegenheid hebben om de zonplek op te zoeken en er van weg te gaan. Let goed op dat het terrarium niet te donker is. Want bij afwijkende temperatuur en licht zullen ze niet goed eten en dus niet goed groeien. Moet u naar de dierenarts? Ga dan na of er een arts is die gespecialiseerd is in reptielen.

Dit onderwerp is besproken in Tijd voor MAX op 3 oktober 2016.

Geef een reactie

Bekijk ook

Meer