Duur 04:59
Gepubliceerd op 1 februari 2016

Gebitsverzorging bij dieren

Dierenartsen vragen ieder jaar aandacht voor gebitsproblemen bij honden en katten. Daarom is februari 2016 uitgeroepen tot Maand van de Gebitsverzorging.

Ontstekingen

80 procent van de honden ouder dan 3 jaar en 2 op de 3 katten ouder dan 3 jaar hebben problemen met het gebit. Gebitsproblemen bij dieren zijn pijnlijk en kunnen leiden tot problemen in de organen. Bij honden kunnen de bacteriën zorgen voor tandvleesontsteking of het bot dat eronder ligt kan gaan ontsteken. Dat bot lost uiteindelijk op en dan komen de tanden los in de mond te liggen.

Tanden poetsen

De meest voorkomende problemen bij honden zijn tandplak en tandsteen. Veel mensen vinden dit normaal, maar eigenlijk is dit niet normaal. Het moet een gewoonte worden voor de baasjes om na het poetsen van hun eigen tanden ook de tanden van hun hond te poetsen. Maar niet alleen tanden poetsen is van belang, ook voeding kan belangrijk zijn om tanden in een goede conditie te houden.

Wennen

De tanden van uw hond kunt u poetsen met een speciale hondentandenborstel, een vingertandenborstel of met een gaasje om de vinger gewikkeld. Eerst laat u uw hond wennen aan de tandpasta en het aanraken van de mond en vervolgens poetst u de hoektanden. Als u het tandenpoetsen al aanwent bij een pup, zal het makkelijker gaan. Maar ook een oudere hond kunt u het poetsen aanwennen.

Dierenarts Jenny Buijtels vertelt maandag 1 februari 2016 over gebitsverzorging bij dieren in Tijd voor MAX om 17.10 op NPO 1.

Geef een reactie

Reacties (2)

    407stroo says:

    Het tandenpoetsen bij een hond is niet nieuw. In 1961 deed ik dit al met mijn pup. Begin direct na het wisselen dan is de pup hier snel aan gewend.Dure tandpasta is ook niet nodig,met een beetje water aangemaakt krijt gaat het ook prima.Onze hond had hiermee een prachtig gebit en had ook geen nare luchtjes uit zijn bek.

    marianke brugman says:

    ik koop goedkope kindertandpasta met een smaakje. En kinderborstel. Als ik iets op mijn vinger doe, mag hij dat aflikken en dan ligt hij al op zijn rug om geborsteld te worden. Verder krijgt hij gedroogde pens, echt grote stukken, daar kan hij goed aan trekken en op kauwen. de pens stinkt wel, maar dat vinden wij allebei niet erg. En ik knip ook pens in stukjes voor speciale beloning, zit in zijn “hondentas”, bij de poepzakjes. En ’s winters de zaklantaarn. Alleen moet ik zijn tas om mijn nek dragen. Hij is nu 8 jaar en heeft prachtige tanden.

Bekijk ook

Meer