Duur 09:23
Gepubliceerd op 23 maart 2022

Zo kunt u uw eigen levensverwachting berekenen

Uw eigen levensverwachting berekenen. Het lijkt misschien onbegonnen werk, maar onderzoekers van universiteit in het Noorse Bergen maken dit mogelijk. Zij hebben een calculator ontwikkeld die op basis van eetgedrag een gemiddelde leeftijd kan berekenen. 

Levensverwachting bekijken

Dat een gezond dieet de gezondheid en levensverwachting beïnvloedt, is niets nieuws onder de zon. Wel nieuw is dat u nu kunt zien hoeveel jaar een bepaald dieet kan afsnoepen of toevoegen aan uw leven. Dit is door de Noren inzichtelijk gemaakt in de Engelstalige calculator Food for healthy life.

Zo werkt het

Bovenin de calculator kunt u invullen waar u woont (Nederland kunt u niet kiezen, maar Europa is wel een optie), uw leeftijd en wat uw geslacht is. Daarna kunt u op de knop ‘optimal’ klikken. Als u dan naar beneden scrollt, ziet u een aantal schuifjes met daarboven de namen van verschillende voedingsgroepen.

voedingsmiddelenZoals u hiernaast kunt zien, zijn er onder andere schuifjes voor vis, bewerkt vlees, noten, rood vlees en volkoren producten. Elke voedingsgroep heeft 2 schuifjes. Het meest linkse schuifje is afgesteld op wat de gemiddelde persoon in het westen van de wereld per dag ongeveer eet. Het rechter schuifje laat zien wat u per dag zou kunnen eten om uw levensverwachting op te krikken. Het schema hiernaast geldt voor Europese mannen en vrouwen van 65 jaar oud.

Wat betekent dit voor de levensverwachting?

Uiteraard correspondeert deze informatie met de levensverwachting. Die informatie vindt u als u weer een stukje naar boven scrolt, tot net boven de schuifjes. Boven allebei de kolommen  staat een stukje tekst waar dit wordt uitgelegd. Boven de linkerkolom, die van het gemiddelde dieet, staat het volgende: “Expected years left: 19.3 Total: 84.3 Reference from birth: 77.9 Age + reference from age : 84.3”. Een Europeaan van 65 die ongeveer dit eet, heeft dus een levensverwachting van 84.3 jaar.  Boven de rechterkolom staat dit: “Expected years left: 26.9 Total: 91.9 Reference from birth: 77.9 Age + reference from age: 84.3”. Dat wil zeggen dat 65-jarige die het optimale dieet volgt bijna 8 jaar ouder wordt.

U kunt uiteraard ook zelf wat veranderingen aanbrengen in schuifjes aan de linkerkant, als het typisch westerse eetmodel niet past bij wat u dagelijks tot u neemt. Als u dit doet, zal de levensverwachting automatisch naar boven of beneden bijgesteld worden.

Hoe betrouwbaar is dit?

De levensverwachting berekenen aan de hand van een calculator. Dit kan dus, maar ergens klinkt het ook wel vrij surrealistisch. Wat we in ons mond stoppen is immers niet het enige wat bepaald hoe oud we worden.  Dit onderschijven de Noren ook, maar uiteraard is de data die gebruikt is niet zomaar uit de lucht komen vallen. De Noren hebben gigantisch veel onderzoeken vergeleken en ook gebruik gemaakt van de data uit een vooraanstaande, internationale studie over de grootste risicofactoren voor de menselijke gezondheid.

Andrea Maier, hoogleraar gerontologie aan de Vrije Universiteit in Amsterdam, is op 23 maart 2022 te gast geweest bij Tijd voor MAX om te praten over dit onderwerp.  Het fragment kunt u bovenaan deze pagina bekijken. Op 4 april 2022 bellen MAX-dj’s Henkjan Smits en Manuëla Kemp in De MAX! met Andrea Maier over dit onderwerp.

(Bron: PLOS Medicine, Food for healty life, The Lancet, Tijd voor MAX, Nutrion inside. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reacties (6)

  Justme58 says:

  Wat een onzin. Je kan nog zo gezond leven en nog kanker krijgen, of corona waar je aan kan overlijden. Ik heb een echtpaar gekend die gezond leefden, ze rookten allebei niet. De man is te jong overleden aan longkanker, de vrouw aan keelkanker. Ik ken supergezonde mensen die heel ernstig ziek zijn geworden door corona en blijvende klachten hebben overgehouden. Een nichtje van een kennis werd na vaccinatie tegen baarmoederhalskanker heel ziek, kwam zelfs op de IC terecht, heeft nu een auto immuun ziekte.
  En als je geen ziekte krijgt dan kan je verongelukken. En als dat ook niet gebeurd en ze gaan met kernbommen gooien dan is het voor iedereen einde verhaal.

   Stroeivoei says:

   Helemaal mee eens , prettige avond verder.

  Justme58 says:

  Nog een reactie, ik heb iemand gekend die zijn leven lang gerookt heeft, zelfs een long is kwijtgeraakt daardoor, gewoon door rookte en bijna 100 is geworden.
  Ik ken een vrouw die inmiddels 102 is, nooit gesport, nooit vaccinaties genomen, onlangs nog een coronabesmetting heeft gehad met milde klachten.
  Mijn opa is ook zeer oud geworden, ik ken hem niet anders dan met een sigaar in zijn mond.
  Het leven is een kwestie van pech of geluk hebben. En een gezonde leefstijl kan zeker jaren toevoegen als er geen ongeluk op je pad komt, maar het geeft geen garantie op een lang leven.
  En wie wil er nu nog heel oud worden als een op de drie mensen Alzheimer krijgt daardoor. Ik niet in ieder geval.

  Hibi says:

  Ik vind het nogal verwarrend. In het interview zegt mevr. Maier dat de hoeveelheden vis en peulvruchten per week zijn. Dat vind ik niet terug in het overzicht. 225 gram volle granen per dag is dan weer erg veel. Zou ze dit verwisseld hebben? In ander artikelen hierover staat weer alles per dag.( Bij andere schrijvers)

  Stroeivoei says:

  Mijn broer is 60 geworden , nooit gerookt , gedronken en vrijgezel gebleven , is overleden aan darmkanker.
  Het is net zo gemakkelijk te zeggen als een weerspreuk, …Als het regent in Mei , is April voorbij.
  Dus geloof ik net als zovelen hier niet in.

  MaxHensbroek says:

  Stroeivoe: Alleen maar een pretige avond, dat is ook niet vet…….

Bekijk ook

Meer