Duur 02:10
Gepubliceerd op 18 november 2016

Veel meer onderzoek nodig naar alledaagse kwalen, NHG stelt lijst op

Alledaagse kwalen, velen komen er voor bij de huisarts, maar die heeft vaak niet de beschikking over de juiste informatie om de kwaal te behandelen. De huisarts blijft daarom met veel vragen achter. Daar moet verandering in komen, vinden de Nederlandse artsen, maar geld voor onderzoek gaat nu meestal naar ernstige kwalen, zoals kanker of hartaandoeningen. Het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) heeft nu een nationale onderzoeksagenda opgesteld, met alle vragen die de moeite van het uitzoeken waard zijn.

Nationale onderzoeksagenda

In november 2016 is de officiële aftrap geweest van een fonds voor onderzoek naar alledaagse kwalen en het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) heeft na uitgebreid onderzoek nu een nationale onderzoeksagenda opgesteld. Daarin zijn alle vragen op een rij gezet die de moeite van het uitzoeken waard zijn: 787 zijn het er geworden. 450 ervan zijn opgesteld na het bestuderen van huisartsenrichtlijnen en –standaarden door de adviesgroep. De overige ruim 300 onderwerpen zijn aangedragen door huisartsen, onderzoekers, medisch specialisten en patiëntenorganisaties. Ze zijn ingedeeld in medische gebieden, zoals ogen, oren, huid, luchtwegen, hart- en vaatstelsel, en in overstijgende thema’s als alledaagse aandoeningen, ouderen, jeugd, geestelijke gezondheidszorg, e-health en innovatie.

Gebrek aan onderzoekskennis

Tot op de dag van vandaag wordt er nog maar weinig onderzoek gedaan naar kwalen als blaasontsteking en verkoudheid, terwijl heel veel mensen hier jaarlijks mee kampen. Vragen die op de lijst staan zijn bijvoorbeeld: helpen vezels tegen obstipatie, hoe kan jicht het best behandeld worden en wat zijn de stappen als een patiënt moeheid en lusteloosheid ervaart? André Knottnerus, hoogleraar huisartsgeneeskunde in Maastricht en voorzitter van de adviesgroep die de agenda heeft vormgegeven zegt tegenover de Volkskrant: “wanneer en hoe kun je patiënten geruststellen en zelf begeleiden en wanneer is een doorverwijzing zinvol en naar wie? Als huisartsen, door gebrek aan onderzoekskennis, veel patiënten gaan doorsturen naar het ziekenhuis, loopt het daar vast.”

alledaagse kwalen

Handreiking voor onderzoekers en financiers

Met een budget van 5 tot 6 miljoen euro per jaar kunnen volgens Knottnerus jaarlijks 20 nieuwe studies worden gerealiseerd. “De Nationale Onderzoeksagenda Huisartsgeneeskunde is een handreiking voor onderzoekers en financiers”, zegt hij. Jako Burgers, hoogleraar in Maastricht en adviseur bij het NHG, hoopt dat de agenda de interesse van subsidiegevers zal trekken.

Dokter Ted: “goed dat lacunes in kennis in kaart zijn gebracht”

We hebben Dokter Ted om een reactie gevraagd: “voor veel gewone ziektes is geen goed wetenschappelijk onderzoek beschikbaar. De aandacht en het onderzoeksgeld gaat vaak naar de grote kwalen als hart- en vaatziektes en kanker en dat is goed, want die zijn het ernstigste. Maar ook alledaagse kwalen geven last en bij heel veel mensen. Denk dan aan gewone verkoudheid, blaasontsteking, rugpijn, verstuikte enkel, geïrriteerde dikke darm, hoofdpijn, enzovoort. Die ziektes geven veel klachten en ook werkverzuim, dus kosten ze de maatschappij ook veel geld. Doodzonde dat daar niet veel meer middelen voor vrijkomen. Het is heel goed dat al die lacunes in de kennis over alledaagse ziektes nu goed in kaart zijn gebracht door het Nederlands Huisartsen Genootschap, in samenwerking met de hoogleraren huisartsgeneeskunde. Het wordt daarmee mogelijk om een keuze te maken voor financiering van onderzoek over de belangrijkste onderwerpen.”

Hierboven ziet u een fragment uit Hallo Nederland van 18 november 2016, dat de lancering van het fonds behandelt.

(Bron: nhg.org, De Volkskrant, Dokter Ted)

Geef een reactie

Bekijk ook

Meer