Duur 03:37
Gepubliceerd op 3 december 2013

Terugdringen medicijngebruik

Is het mogelijk om in overleg met de huisarts en apotheker het aantal en de hoeveelheid medicijnen die we gebruiken terug te dringen?

Minderen

Vraag bij de huisarts om een afspraak te maken met de huisarts en de apotheker om gezamenlijk het medicijngebruik door te nemen. Zo’n afspraak wordt voor mensen van 65 jaar en ouder die 5 of meer medicijnen gebruiken vergoed door de verzekering.

Stoppen

Ten eerste: stop niet zomaar met medicijnen. Doe dit altijd in overleg met de huisarts of de apotheker. Het kan zijn dat u 20 jaar geleden een hoge bloeddruk had, maar dat u het idee heeft dat dit nu niet meer zo is. Of dat het zelfs beter is om de bloeddruk iets hoger te houden voor een beter doorbloeding van het brein. Dat kan dan zwaarder wegen dan het risico op een hartaanval. Ook kunnen medicijnen om onze bloedsuiker laag te houden bij iemand van over de 80 jaar niet functioneel zijn. Bij een te laag suiker kan men gaan vallen en een heup breken.

Het kan hoe dan ook zinvol zijn als u veel medicijnen slikt, om af en toe eens overleg te hebben met huisarts en apotheker of alles nog goed werkt.

Dit onderwerp is besproken in Tijd voor MAX op 3 december 2013.

Geef een reactie

Bekijk ook

Meer