Duur 01:17
Gepubliceerd op 6 december 2017

Sybrand Niessen en Martine van Os presenteren Geef om je hersenen

Sybrand Niessen en Martine van Os presenteren op 6 december 2017 op NPO 1 het liveprogramma Geef om je hersenen. MAX en de Hersenstichting slaan wederom de handen ineen om aandacht te vragen voor het belang van hersenonderzoek. Dichter, schrijver en podiumkunstenaar Bart Chabot brengt deze avond veelbelovende onderzoeken onder de aandacht en liedschrijver en zanger Stef Bos verzorgt de muzikale omlijsting.

Werking van het brein

In het avondvullende programma nemen neuropsychologen Erik Scherder, Wiesje van der Flier en neuroloog Bas Bloem ons mee in hun enthousiasme over de werking van het brein. Hoe werkt ons geheugen? Hoe passen onze hersenen zich aan nieuwe situaties aan? En wat als je hersenen je in de steek laten en functies verliezen?

Noodzaak hersenonderzoek

Bekende én onbekende mensen vragen tijdens Geef om je hersenen aandacht voor de noodzaak van hersenonderzoek. Foppe de Haan, Hugo Borst, Janine Abbring, Peter Timofeeff en Jochem van Gelder vertellen hun persoonlijke verhaal en onderstrepen het belang van hersenonderzoek. Ook acteur Romijn Conen vertelt zijn verhaal. 2 jaar geleden kreeg hij na een voorstelling geheel onverwacht een herseninfarct en kwam er een abrupt einde aan zijn carrière. Hij is echter een knokker en geeft samen met zijn vrouw Nanna zijn leven weer opnieuw vorm.

Een hersenaandoening treft niet alleen degene die het krijgt, maar ook zijn of haar naasten. Dat blijkt uit het verhaal van Tineke en Gerrit. Gerrit was 52 toen zijn geheugen begon te haperen en woorden opeens verkeerd uit zijn mond kwamen. Na jaren van onderzoek werd op zijn 57ste de diagnose Lewy body dementie vastgesteld. Zijn vrouw Tineke en zijn 2 kinderen hebben liefdevol voor hem gezorgd, maar sinds kort is Gerrit overgeplaatst naar een verzorgingstehuis. Voor de familie een moeilijk besluit.

Stef Bos verzorgt de muzikale omlijsting van het programma. Hij heeft zich laten inspireren door persoonlijke verhalen uit de uitzending. Er zijn gastoptredens van Diggy Dex, Edsilia Rombley en ambassadeur van de Hersenstichting Willem Philipsen. Laatst genoemde was ooit gitarist van Anouk en Postman, tot hij getroffen werd door een herseninfarct.  Bij Geef om je hersenen staat hij voor het eerst weer op een podium mét een zelfgeschreven nummer.

Genezen van hersenziekten

Uit onderzoek van het RIVM, in opdracht van de Hersenstichting, blijkt dat 1 op de 4 mensen in Nederland een hersenaandoening heeft. Dat zet je hele leven op z’n kop. Jong of oud, het kan ons allemaal overkomen. In de afgelopen 25 jaar is er op het gebied van hersenonderzoek veel bereikt. Door nieuwe technieken is het gelukt om ziektes beter te herkennen en ook echt in de hersenen te kunnen kijken. De Hersenstichting is er van overtuigd dat we op de drempel staan van belangrijke doorbraken in het hersenonderzoek. Het is niet de vraag of we kunnen genezen en voorkomen, maar eerder hoe snel.

Wilt u het werk van de Hersenstichting steunen? Word dan donateur via de website , bel met 0800 – 1170 (gratis) of doe een gift op NL18 INGB 0000 000 860 ten name van de Hersenstichting. 

Geef om je hersenen is te zien op woensdag 6 december 2017 om 21.25 uur op NPO 1.

Dit programma wordt mede mogelijk gemaakt door de Hersenstichting

Geef een reactie

Bekijk ook

Meer