Duur 04:05
Gepubliceerd op 27 september 2016

Stoflongen

Een typische beroepsziekte voor bijvoorbeeld mijnwerkers zijn stoflongen. Een aandoening die in de tijd van de Limburgse mijnen bij een groot deel van de arbeidskrachten voorkwam. Maar wat zijn stoflongen precies? En komt het nog steeds voor?

Mijnwerkerslongen

Stoflongen of mijnwerkerslongen is een verzamelterm voor longaandoeningen die worden veroorzaakt door het inademen van mineraal stof: pneumoconiose. Deze stof is zeer fijn en dringt diep in de longblaasjes door. Grove deeltjes worden wel tegen gehouden en door hoesten weer naar buiten getransporteerd, maar de allerkleinste deeltjes blijven achter. Daar veroorzaken ze ontstekingen die weer bindweefsel vormen. Dit heeft longfibrose. De longen worden daardoor minder elastisch en kunnen zuurstof minder goed in het bloed opnemen. Er zijn verschillende stofdeeltjes die dit kunnen veroorzaken. Kwartstof (of kiezelstof) veroorzaakt silicose, koolstof veroorzaak anthracose en asbestdeeltjes leidt tot asbestose.

Klachten

De eerste klacht is kortademigheid. Eerst alleen bij inspanning, maar later ook in ruste. Andere klachten zijn een chronische droge hoest, een drukkend of pijnlijk gevoel op de borst, het opgeven van slijm of bloed en soms hartfalen omdat het hart harder moet werken. De kans op het ontwikkelen van COPD is ook vele malen groter en het inademen van kwartsdeeltjes kan leiden tot longkanker. Stoflongen zijn niet te genezen. Zelfs jaren nadat u bent gestopt met het inademen van deze gevaarlijke stoffen, kunnen de longen nog verslechteren. Na de diagnose kan de arts antibiotica, luchtwegverwijderaars of prednison voorschrijven. Bij massieve fibrose is het zelfs noodzakelijk om zuurstof toe te dienen.

Verbeterde arbeidsomstandigheden

In de tijd van de steenkolenmijnen was er nog niet veel bekend over de gevolgen voor de gezondheid op de lange termijn. Pas toen stoflongen in de jaren 30 van de vorige eeuw officieel als beroepsziekte is erkend, werd er werk gemaakt van het bestrijden van stof. Toch duurt het tot de jaren 50 voor er een geschikt masker is om arbeiders te beschermen.

Hoewel er tegenwoordig meer aandacht is voor de arbeidsomstandigheden, zijn er nog steeds beroepsgroepen die op moeten passen. Neem bijvoorbeeld de asfaltfrezers, slopers, terazzowerkers, natuursteenbewerkers, mensen in de metaalindustrie etc.. Ongeveer 20 procent van deze mensen hebben beginnende silicose. In Maastricht wordt veel onderzoek gedaan naar silicose. Natuurlijk vanwege de historische band met het mijngebied, maar ook door de band die zij hebben met het Ruhrgebied waar ook veel mijnen waren. Belangrijk onderzoek, want kolenmijnen bestaan nog steeds. En in deze landen zijn de arbeidsomstandigheden nog altijd niet best en is de kans op dit soort ziektes groot.

Dit onderwerp is besproken in Tijd voor MAX op 27 september 2016.

Stel uw vraag aan dokter Ted van Essen

U kunt van dinsdag 27 september tot en met woensdag 28 september 2016 10.00 uur hieronder vragen stellen aan dokter Ted van Essen over stoflongen. Andere vragen worden niet beantwoord. Na woensdag 28 september 10.00 uur mag u uiteraard een reactie achterlaten, maar deze wordt niet meer beantwoord. Dit betreft geen persoonlijk consult! De dokter moet u daarvoor immers goed kennen. Dokter Ted helpt u graag met algemene informatie en achtergronden bij het onderwerp dat is behandeld in Tijd voor MAX.

U moet zich eerst registreren en inloggen om uw vraag te stellen. Uw e-mailadres is niet zichtbaar voor anderen en u kunt een fictieve naam opgeven. De naam die u achterlaat is wel zichtbaar. Ter bescherming van uw privacy verzoeken wij u persoonlijke gegevens niet te vermelden in uw bijdrage.

Geef een reactie

Reacties (4)

    Maaria says:

    Ik hoorde uw uitleg over long fybrose in de uitzending van vandaag.
    Kunt u mij een arts aanbevelen die gespecialseerd is in in deze aandoening?
    Bij voorbaat hartelijk dank! Maaria

      DokterTed says:

      Helaas kan ik u niet adviseren daarover. Ik raad u aan om te informeren bij de advieslijn van het longfonds, telefoon 0900 227 25 96 (€ 0,50 per gesprek , plus uw gebruikelijke belkosten) of via service@longfonds.nl.

    Peter Gommans says:

    Er staat te lezen op de site “er was nog niet veel bekend over de gevolgen voor de gezondheid op de lange termijn. Pas toen stoflongen in de jaren 30 van de vorige eeuw officieel als beroepsziekte is erkend, werd er werk gemaakt van het bestrijden van stof. Toch duurt het tot de jaren 50 voor er een geschikt masker is om arbeiders te beschermen. Bij defensie is nu weer zo iets aan de hand met px10 en met CARC verf. Defensie weet al 30 jaar dat het ongezond is en nu komt er een onderzoek maar dat gaat ook jaren duren. De mijnbouw in de jaren 30 wist het en bij defensie weten ze het ook al jaren en jaren en wat doen ze er aan niets. Oud collega’s en ik zelf hebben allemaal vreemde klachten hoe ziet Dokter Ted dit. Gr Pee

      DokterTed says:

      Uiteindelijk heeft de overheid het verband tussen het werken in de mijnen en de stoflongen erkend. Jaren later heeft dat geleid tot enige genoegdoening. Hopelijk duurt dat niet zo lang bij de CARC verf!

Bekijk ook

Meer