Duur 02:38
Gepubliceerd op 26 januari 2018

Sneller ingrijpen voorkomt onnodige amputatie bij diabetespatiënten

Door sneller ingrijpen kunnen jaarlijks minstens 1000 amputaties bij diabetespatiënten voorkomen worden. Nu worden onnodig vaak tenen, voeten en onderbenen afgezet, doordat patiënten vaak te laat in het ziekenhuis belanden en de chirurg de voet of het been niet meer kan redden.

Vaatonderzoek

Jaarlijks vinden zo’n 2500 amputaties plaats. Dit kan de helft minder door razendsnel ingrijpen van de huisarts, zeggen 2 hoogleraren en een arts van 3 ziekenhuizen. Zodra een arts een diabetespatiënt op het spreekuur heeft met een wondje op de voet of het been, moet de patiënt direct naar het ziekenhuis worden gestuurd voor een eenmalig vaatonderzoek. Als dan blijkt dat de vaten in het onderbeen dichtzitten – wat jaarlijks bij tenminste 5000 mensen het geval is – moet deze patiënt direct gedotterd worden.

Gespecialiseerde centra

Bij niet tijdig ingrijpen kan een klein wondje op de teen binnen een week leiden tot amputatie van het hele onderbeen. Jim Reekers hoogleraar interventieradiologie van het AMC in Amsterdam zegt tegenover AD dat er helaas voorbeelden te over zijn. Samen met Nicolaas Schaper, hoogleraar interne geneeskunde aan het Maastricht UMC+ en interventieradioloog Hans van Overhagen van het Hagaziekenhuis pleit hij voor de komst van 15 gespecialiseerde centra waar patiënten gedotterd worden of een bypass krijgen.

Ouderen met diabetes type 2

Nederland telt 1,2 miljoen diabetespatiënten, waarvan veel ouderen met diabetes type 2. Deze ouderen hebben nauwelijks gevoel in hun voet en bijvoorbeeld een steentje in de schoen wordt niet opgemerkt, laat staan een klein wondje dat gaat ontsteken. Reekers: “Jongeren kunnen goed leren lopen met een prothese, maar ouderen belanden vaak in een rolstoel. Ze kunnen niet meer zelf naar de wc of onder de douche. Een been verliezen is dramatisch, vooral voor deze groep.”

Behalve snel ingrijpen moeten ook nieuwe behandelingen het aantal amputaties terugdringen.

Dit onderwerp wordt vrijdag 26 januari 2018 besproken bij Hallo Nederland om 18.25 uur op NPO 2.

(Bron: ANP, AD)

Geef een reactie

Bekijk ook

Meer