Duur 03:53
Gepubliceerd op 16 april 2019

Robotchirurgie bij verzakkingen

Gaan operaties voorheen nog gepaard met veel bloed en grote, open wonden, tegenwoordig wordt er steeds vaker geopereerd door middel van een kijkgaatje. Ook vinden er steeds meer door robot-geassisteerde operaties plaats. Dokter Ted woont zo’n operatie bij in het ziekenhuis in zijn woonplaats Amersfoort, het Meander Medisch Centrum.

Grote wonden en veel bloedverlies

Als je zoals ik al in de jaren 70 van de vorige eeuw bent opgeleid, is het goed om je kennis up-to-date te houden. Tijdens mijn studietijd heb ik alleen maar operaties gezien waarbij het lichaam op de plek waar iets aan de hand was helemaal werd opengesneden. Dat leidde tot grote wonden, veel bloedverlies en meer kans op infecties. Tegenwoordig gaan veel operaties via een kijkgaatje. De operatie wordt via een ingebrachte camera op een beeldscherm gevolgd. Bij een operatie aan de buik wordt die eerst via een insteekopening opgeblazen met koolzuurgas om meer ruimte tussen de organen te creëren. Dat maakt de operatie veiliger. Daarna worden er een paar kleine sneetjes in de buik gemaakt, een soort sleutelgaten, waardoor de camera en instrumenten zoals schaartjes en pincetten via holle buisjes in de buikholte geplaatst worden. De chirurg kan vervolgens organen herstellen of verwijderen. Tegenwoordig kunnen een galblaas, de prostaat, een nier of een darmtumor bijvoorbeeld vaak op deze manier verwijderd worden.

Operatierobot

Om een orgaan te verwijderen moet één van de sneetjes soms wel iets groter worden gemaakt, maar de andere incisies zijn meestal niet groter dan 1 cm. Wondjes herstellen hierdoor sneller, er is minder bloedverlies, minder pijn en de littekens zijn kleiner. Het werken via die heel kleine openingen, is wel erg belastend voor de chirurgen. Om die reden wordt tegenwoordig liever gebruik gemaakt van een operatierobot. In het jaar 2000 heeft in Nederland de eerste robot-geassisteerde operatie plaatsgevonden en sindsdien heeft robotchirurgie een grote vlucht genomen. Deze techniek is ook nog enorm geëvolueerd. In het ziekenhuis in mijn woonplaats Amersfoort, het Meander Medisch Centrum, hebben ze als één van de eerste ziekenhuizen net de allernieuwste versie van zo’n operatierobot in gebruik genomen. Ze gebruiken die bijvoorbeeld om verzakkingen van de blaas, baarmoeder of de darm te herstellen. Op maandag 15 april 2019 heb ik de gelegenheid gekregen om in dat ziekenhuis zo’n operatie via robotchirurgie mee te maken.

Chirurg stuurt de robot aan

Eigenlijk is dat trouwens een verkeerde term, want de robot opereert niet, dat doet de chirurg nog steeds zelf. Het verschil met vroeger is dat hij dat doet vanaf zijn console, 2 meter verderop. Waar hij het operatiegebied prachtig uitvergroot en 3-dimensionaal via een scherm kan zien, zodat hij in de diepte hele fijne sneetjes en hechtingen kan maken. Híj stuurt de instrumenten aan, die zoals gebruikelijk bij een kijkoperatie via die kleine sneetjes in de buikholte zijn ingebracht. De robot vertaalt de bewegingen van de vingers van de chirurg met enorme precisie en filtert eventuele trillingen weg. Door de smalle, flexibele armen en draaibare ‘polsgewrichtjes’ van de robot kan de chirurg gebieden bereiken, waar hij bij een normale operatie of kijkoperatie minder makkelijk bij komt. Zo wordt omliggend weefsel zoveel mogelijk gespaard. Het blijft gewoon mensenwerk, maar de operatierobot geeft de specialist meer bewegingsvrijheid en nauwkeurigheid.

Operatie met matjes veel nauwkeuriger

Bij een ingewikkelde verzakkingsoperatie repareert een gynaecoloog bijvoorbeeld een baarmoeder- en blaasverzakking en pakt de gastro-intestinaal chirurg gelijk daarna een darm- en rectumverzakking aan. Dat soort operaties met het inbrengen van een implantaat om de weefsels te versterken gebeurt alleen in gespecialiseerde centra en alleen als een gewone operatie niet mogelijk is. Er is in het verleden veel gedoe geweest over die zogenaamde matjes, die bestaan uit een netwerk van kunststofdraad dat uiteindelijk vergroeit met littekenweefsel van het lichaam. Sommige vrouwen hebben er ernstige pijnklachten door gekregen en de matjes bleken in die gevallen haast niet te verwijderen. Tegenwoordig komt dat veel minder vaak voor, juist doordat zo’n operatie met behulp van een robot veel nauwkeuriger en veiliger is dan destijds via een opening in de vagina.

Oorzaken van verzakkingen

Organen als de blaas, het onderste gedeelte van de darm (de endeldarm) en bij vrouwen de baarmoeder en de vagina worden allemaal op hun plaats gehouden met banden, een soort bindweefselstrengen, en rusten uiteindelijk op een netwerk van spieren en bindweefsel: de bekkenbodem. Als die spieren en het bindweefsel verzwakken, kan het gebeuren dat bijvoorbeeld de blaas, de endeldarm of de baarmoeder naar beneden zakken en soms zelfs deels naar buiten komen. Dat heet een verzakking of prolaps. Het overkomt vooral vrouwen, omdat zwangerschap en bevalling de belangrijkste oorzaak is van de beschadiging, overrekking of verslapping van de bekkenbodemspieren. Het vrouwelijk hormoon oestrogeen helpt om de spieren en de weefsels in de bekkenbodem sterk te houden, maar na de menopauze daalt dat oestrogeenniveau en lopen vrouwen dus meer kans op een verzakking. Ook langdurige overbelasting door bijvoorbeeld zwaar tillen, overgewicht, chronisch hoesten en obstipatie kunnen leiden tot verzakkingen.

Klachten bij verzakkingen

Soms zijn er weinig tot geen klachten, maar als een verzakking ernstiger is krijgen vrouwen problemen bij het plassen, de ontlasting en het vrijen. Zitten en fietsen kunnen ook problemen geven. Een verzakte blaas (cystokèle) drukt op de voorwand van de schede, die daardoor naar buiten zakt. Daardoor kan een vrouw het gevoel hebben dat zij op een bal zit. Het kan pijn in het bekken geven, moeite opleveren met het legen van de blaas of juist het niet kunnen ophouden van de plas. Ook als de baarmoeder verzakt is voelt dat als een bobbel in de vagina, alsof er iets naar buiten komt of er een bal tussen de benen zit. Er kan sprake zijn van een zwaar en drukkend gevoel in de vagina, zeurderige pijn in de onderbuik, benen of liezen, uitstralend naar de rug, soms met enorme moeheid. Bij verzakking van de endeldarm (rectum prolaps) is het ondanks aandrang vaak lastig om te poepen, komt de ontlasting soms ineens tijdens het plassen en kan het lijken of er nog iets achterblijft in de darm. De sluitspier van de anus sluit dan meestal ook niet goed meer, zodat het ophouden van de ontlasting een probleem wordt.

Opereren de enige optie bij een verzakking?

Wie te maken heeft met een verzakking kan het beste beginnen met bekkenbodemoefeningen. Daarbij worden de bekkenbodemspieren getraind, door ze beurtelings aan te spannen en te ontspannen. Een fysiotherapeut kan uitleggen hoe dat het beste gedaan wordt. Wat ook kan helpen is het inbrengen van een vaginale ring oftewel pessarium, een zachte buigzame kunststof ring die een verzakte blaas of baarmoeder weer op de goede plek terugbrengt. Als zo’n pessarium goed past, voelt de drager het niet en hij kan jaren blijven zitten. Als oefeningen of een pessarium geen oplossing blijken te zijn kan het wel nodig zijn om te opereren. Bij een verzakte baarmoeder wordt vaak een sacrospinale fixatie toegepast; dat is een operatie via de vagina, waarbij de baarmoederhals of de vaginatop wordt vastgehecht aan het sacrospinale ligament. Dat is een al jarenlang bestaande operatie, zonder gebruik te maken van die zogenaamde ‘matjes’. Maar soms wordt daar dus wél voor gekozen, met name als er kans is dat de verzakking terugkomt. Met die verfijnde robotchirurgie is dat tegenwoordig ook heel veilig.

Dit onderwerp wordt besproken in Tijd voor MAX op 16 april 2019.

Stel uw vraag aan dokter Ted van Essen

U kunt van dinsdag 16 april tot woensdag 17 april 2019 10.00 uur hieronder vragen stellen aan dokter Ted van Essen over robotchirurgie bij verzakkingen. Andere vragen worden niet beantwoord. Na woensdag 17 april 2019 mag u uiteraard een reactie achterlaten, maar deze wordt niet meer beantwoord. Dit betreft geen persoonlijk consult! De dokter moet u daarvoor immers goed kennen. Dokter Ted helpt u graag met algemene informatie en achtergronden bij het onderwerp dat is behandeld in Tijd voor MAX.

U moet zich eerst registreren en inloggen om uw vraag te stellen. Uw e-mailadres is niet zichtbaar voor anderen en u kunt een fictieve naam opgeven. De naam die u achterlaat is wel zichtbaar. Ter bescherming van uw privacy verzoeken wij u persoonlijke gegevens niet te vermelden in uw bijdrage.

Geef een reactie

Reacties (54)

 1. Padberg says:

  Al je jaren geleden geopereerd bent en de verzakkingen zijn teruggekomen kan er dan nu opnieuw geopereerd worden met de robot methode. Het is in het verleden door een genacoloog gedaan. Ik ben 76 en verder goed gezond.

  1. DokterTed says:

   Inderdaad is deze methode heel geschikt wanneer de klachten terugkomen. Uw gynecoloog kan u daarover adviseren.

 2. Padberg says:

  Als je jaren geleden geopereerd bent en de verzakkingen zijn teruggekomen kan er dan nu opnieuw geopereerd worden met de robot methode. Het is in het verleden door een genacoloog gedaan. Ik ben 76 en verder goed gezond.

 3. verontrust says:

  Hallo.

  Ben 69 jaar .had vroeger een ring in tegen verzakking. Nu komt het opnieuw terug.

  Moe .drang tot zeer veel plassen soms wel 20 keer op een dag .net of iets tegen de blaas drukt.krijg morgen een echo van de onderbuik.als ze gaan bsluiten tot opereren dan ben ik toch bang voor die matjes.

  De huisarts zegt dat het ook nog een zg vleesboom kan zijn ?

  In elk geval als ik hoest voel ik dat bij de onderbuik.

  1. DokterTed says:

   Goed dat u het eerst uitgebreid laat onderzoeken. Misschien is een ring opnieuw zinvol. Die matjes worden tegenwoordig niet meer vaginaal ingebracht, maar met een kijkoperatie. Dat geeft nauwelijks nog problemen, dus als u dat advies krijgt zou ik het zeker overwegen.

 4. Wollef says:

  Hoe zit dat met een liesbreuk bij mannen.

  1. DokterTed says:

   Bij liesbreukoperaties wordt meestal ook een dergelijk matje geplaatst.

 5. Ellimee says:

  goede morgen,
  is deze methode ook mogelijk bij een rugverzakking?

  1. Costnix says:

   Als u met die rugverzakking een inzakking van één van uw lendenwervels bedoelt, is het antwoord. Raadpleeg een orthopeed.

 6. Holly says:

  goedemorgen dr. Ted – toevallig moet ik morgen, 17 april, naar de gynaecoloog i.v.m. probleem t.w. een bekkenbodemverzakking – het is namelijk zo, dat ik 2 weken geleden bij de huisarts was om mijn “ring” te laten
  verschonen, echter, deze was helemaal ingegroeid.
  ik weet wel dat ik te lang gewacht heb om ermee naar de huisarts te gaan, maar de laatste keer (keren) ging dat al zó moeilijk dat ik er mee ben blijven lopen.
  ik heb uw artikel gelezen en bij mij komt de “boel” ook beetje naar buiten zetten.
  probleem bij mij is, dat het de dokters (het zijn er twee, één hij en één zij ) te lang duurt en de laatste keer heeft mevr. in een soort van woede de ring met “geweld” verwijderd – dat heeft mij zo’n angst ingeboezemd, dat ik nu met het probleem zit dat ik helemaal niet meer durf.
  de laatste keer, 2 weken geleden dus, is het niet meer gelukt en de dr (de hij dit keer) begon het ook te lang te duren en heeft nog een laatste poging gedaan die mislukte – maar na deze poging heb ik behoorlijk nagebloed en ik verloor alle controle over mezelf.
  nu moet ik morgen dus naar de gynaecoloog (om 8.55 moet ik er zijn) en ik zie er zó tegen op, dat is niet te beschrijven. Ik hoop vanmiddag van u te horen (in de uitzending misschien? ik heb op de dag nooit TV aan, behalve voor “Tijd voor MAX”, welk programma ik veel te kort vind) of er wel eens een verdoving hierbij wordt toegepast.
  Dan zou ik er veel minder zenuwachtig naar toe gaan. Heeeeeeeeeelp!!
  Holly

  1. DokterTed says:

   Dat is inderdaad een vervelende complicatie van een ring. Regelmatig verwijderen schoonmaken voorkomt dat soort drukplekken en ingroeien. Gynaecologen verrichten vaker dit soort ‘reddingsingrepen’, dus dat zal heus wel goed gaan. Goed om nog eens op een rijtje te zetten wat de mogelijkheden in uw geval zijn. Toch weer een ring, soms oestrogeencreme erbij of soms toch een operatie. Omdat een verzakking nooit levensgevaarlijk is, bent u degene die bepaalt of u voor uw klachten een operatie over heeft.

 7. Elssielias says:

  Vraagje mijn baarmoeder is 2 jaar geleden verwijderd en blaasverzskking verholpen ,bij de na controle was duidelijk dat mijn darm aan het verzakken was,de dr meldde dat dat het volgende was,te veel ruimte door baarmoeder verwijdering ,is het verstandig om dat nu maar te laten doen?? Ik ben 69 jaar bijv dank het els

  1. DokterTed says:

   Dat hangt echt van uw klachten af. Soms is zo’n darmverzakking alleen maar hinderlijk, maar soms gaat het gepaard met problemen met het poepen of zelfs incontinentie daarvoor. Reden om alle mogelijkheden samen met uw dokter op een rijtje te zetten. Een operatie in ingrijpend, maar soms de enige oplossing.

 8. Itsme says:

  Vraagje: ondanks darmspoelen evengoed ontlasting, soms al na 2 uur. Helaas geeft de endeldarmprolaps ook een ‘naar’ gevoel. Is het met roborchirurgie mogelijk de endeldarm in te korten o.i.d.?

  1. DokterTed says:

   Dat zijn inderdaad heel vervelende klachten. Er zijn allerlei mogelijkheden met een operatie en robotchirurgie is soms de beste. Reden om met een goede gastro-intestinaal chirurg te gaan praten.

 9. ytsje says:

  Beste dokter Ted, Helpt het als ik de bekkenbodem spieren oefen dat doe ik regelmatig om een verzakking te voorkomen. En hoe vaak moet ik dat dan doen? ik wordt dit jaar 65

  1. DokterTed says:

   Bekkenbodemoefeningen, waarbij je beurtelings de bekkenbodemspieren aanspant en weer ontspant, vaak onder leiding van een fysiotherapeut, is inderdaad een goede methode om verzakking te voorkomen. Helaas is dat niet altijd afdoende. U moet het beschouwen als dagelijks bewegen: dat blijven uw andere spieren ook sterk.

 10. Moos68 says:

  Beste Dr. Van Essen,

  Ik ben dus 1 van die patienten die gehandicapt is geraakt door zo’n bekkenbodemmat. Kunt u mij uitleggen hoe een robot kan voorkomen dat een lichaam afwijzend reageert op het aanbrengen van een implantaat dat niet lichaamseigen is. Een robot is een middel om te opereren, geen middel om infecties en afstotingsverschijnselen, krimp van de mat te voorkomen. Heeft u dit artikel al gelezen?nbcnews.com/health/health-news/da-vinci-surgical-robot-medical-breakthrough-risks-patients-n949341?fbclid=IwAR1PPk28zahv-LTyDGbZj0DH4iRSPZ8SR1YP-euIRmpecl-wB9MRXg9658w
  Vele dames met mij zijn door een bekkenbodemmat hun plezier in het leven kwijt. Wij kunnen niet meer normaal functioneren in de maatschappij, dus wij willen graag begrijpen hoe een robot dit kan voorkomen.

  1. aem van treijen says:

   Ook ik ben een van de patiënten die levensgrote problemen heeft gekregen door implantatie van het z.g. bekkenbodemmatje c.q.bandje. Echt een robot kan deze problemen niet voorkomen. Het enige wat deze pro
   blemen kan voorkomen is GEEN MATJE en GEEN BANDJE. Als je nog een beetje leuk leven wilt dan NOOIT
   laten plaatsen.
   Onbegrijpelijk dat een omroep zoals Max daar toch verkeerde aandacht aan geeft. Deze omroep moet toch weten wat er allemaal fout is aan deze implantaten!?
   Een grote schadeclaim tegen de fabrikanten van deze plastic troep loopt. Zo jammer dat deze matjes nog steeds
   niet verboden zijn in Nederland.
   Zoveel kosten hieraan verbonden door hersteloperatie, medicatie, gehandicaptenzorg en ga maar door.
   Het is teveel ellende om hier allemaal weer gegeven maar ik hoop dat omroep Max hierop terug komt komt alles even recht te zetten en laten ze die robot maar voor andere operaties gebruiken.

  2. DokterTed says:

   Ik weet dat in het verleden veel problemen met die matjes zijn geweest. Inbrengen met een laparoscopische operatie voorkomt meestal dat het matje ontstoken raakt, zoals vroeger veel gebeurd is bij de vaginale operaties. Ook bij robotoperaties komt het voor dat het lijf het implantaat niet accepteert, maar slechts in minder dan 1% van de operaties. Reden om van tevoren alle overwegingen om wel of niet te opereren te bespreken met uw dokter. Soms zijn de klachten zo invaliderend dat het de beste oplossing is.

 11. ToHeBe says:

  Geachte dokter Ted, ik heb al vele jaren een navelbreuk, die nu een hele flinke omvang heeft. Mijn vraag aan u:
  ” Is de medische kennis en apparatuur al zo ver, dat ik geopereerd zou kunnen worden en de grote “buidel” weer
  naar binnen kan worden geduwd ?

  1. DokterTed says:

   Een navelbreuk kan inderdaad veel klachten geven. Een breukoperatie is mogelijk, maar best ingrijpend. Vaak wordt daarbij een matje ter versteviging geplaatst. Uw chirurg kan u daarover inlichten.

  2. aem van treijen says:

   Welk wetenschappelijk onderzoek heeft plaats gevonden en waar is die 1% op gebaseerd?De fabrikanten?
   Er zijn honderden vrouwen alleen al in Nederland die strijden om die matjes te verbieden. Hier wordt geen gehoor
   aan gegeven. Er zal wel teveel geld in omgaan. Helaas over de ruggen en levens van vrouwen.
   Zo jammer dat dit nog steeds gebeurt en dat zelfs een arts en “serieuze” omroep hier achter staat.
   Misschien zouden ze het voor 1 week zelf eens moeten meemaken.!

 12. moedeloos says:

  Nu heb ik al ruim 2 jaar ReGs oftewel psas gekregen toen ik PDS kreeg, nooit eerder gehad ik word er stapelgek van vooral als ik aandrang krijg en ik niet naar de toilet kan, het gevoel is aan de voorkant én de achterkant ben al bij anderen geweest maar noppes. Mijn vraag is zou ik nog iets anders kunnen doen om van die hormonale gevoelens af te komen. De PDS maakt me geen moer meer uit ( ik draag wel een pamper desnoods) de reGs wel, zo moedeloos word je ervan dat je geen zin in leven meer soms hebt:(

  1. DokterTed says:

   Helaas kan ik u daarover niets melden. Het lijkt mij heel vervelend, zoals u het beschrijft, maar u moet daarvoor echt bij uw eigen huisarts zijn.

 13. Annie1 says:

  Beste dokter Ted,
  Vorig jaar is een verzakking van mijn baarmoeder geopereerd middels een matje. Sinds die tijd heb ik veel buikpijn. Komt dit vaker voor? En is een matje er weer uithalen een optie? Uiteraard heb ik sindsdien artsen gesproken,maar een oplossing is er nog niet tot op heden.

  1. DokterTed says:

   Dat is een reden voor goed onderzoek. Buikklachten kunnen door veel oorzaken komen. Als het matje de oorzaak zou zijn, is verwijderen wellicht een optie, maar dat is ook een flinke ingreep en uw verzakkingsklachten komen daarna weer terug.

  2. Da46 says:

   Beste dr Ted Ook ik ben geopereerd door een robot met een prolene bekkenbodemmatje Wat ik pas achteraf hoorde dat die geplaatst was Een al ellende daarna erbij gekregen .Geen goede voorlichting vooraf gehad enz Wel zelf alles gevraagd van te voren en voorgelegd aan de artsen wat ik wilde vragen en weten .En toch ging het fout ook door de Robot operatie .Er blijkt voor sommige operaties nog steeds handwerk nodig te zijn .Wat ook sommige artsen melden Dus is de Robot niet altijd de beste oplossing voor sommige operatie . De paient moet echt vooraf veel meer en beter voorgeligt worden ..

  3. DokterTed says:

   Antwoord aan DA46
   Ik ben het helemaal met u eens dat u tevoren goed moet worden ingelicht over de mogelijkheden. Gelukkig worden operaties met de robot en het inbrengen van matjes tegenwoordig heel goed gevolgd. Uit dat wetenschappelijke onderzoek weten we er in minder dan 1% van de geopereerden problemen ontstaan. Dat gebeurt ook bij ‘gewone’ verzakkingsoperaties, want helaas heeft elke operatie risico’s. De richtlijn over prolaps van de Nederlandse Vereniging van Obestetrici en Gynaecologen wordt nauwkeurig gevolgd.

 14. Moos68 says:

  Bij uw antwoorden gaat u niet in op complicaties die optreden na verzakkingsoperaties, uitgevoerd door een robot of niet. U geeft aan dat deze minder dan 1 % zijn, daar zou ik graag bewijs van willen zien. TROS Radar heeft anders bewezen. Ik raad eenieder aan geen matje te nemen, nieuw of oud, want polipropylene hoort niet in een menselijk lichaam thuis. Jammer dat Max tv dit promoot; de advertentie inkomsten van Meander zullen wellicht daartoe bijdragen. Dat vrouwen gehandicapt raken, geen sex meer kunnen hebben en zelfs overlijden is natuurlijk maar bijzaak.

  1. DokterTed says:

   Elke operatie heeft risico’s en die moet je tevoren goed afwegen tegen de klachten. Verzakkingsoperaties zijn zeker geen garantie voor de toekomst: de klachten komen na verloop van tijd soms weer terug. In de richtlijn ‘prolaps’ voor gynaecologen en chirurgen staat duidelijk beschreven wat in welke situatie de beste optie is. Soms is inderdaad de enige optie om een versterking van de bekkenbodem met behulp van een matje aan te brengen. De naweeën van de destijds gebruikelijke ingrepen zijn inderdaad ongelofelijk vervelend voor wie het is overkomen.
   Misschien is het goed te vermelden dat ik noch Omroep MAX iets wil promoten. Ik heb gevraagd aan het ziekenhuis bij mij om de hoek, het Meander MC, om mij te laten zien wat de mogelijkheden zijn, omdat zij nu eenmaal hét landelijk expertisecentrum op dit terrein zijn. Ik denk dat het goed is dat ik kijkers op de hoogte breng van de mogelijkheden. Of een bepaalde behandeling voor iemand geschikt is, moet de patiënt met de eigen dokter uitmaken.

 15. Anna8315 says:

  Geachte heer van Essen,

  Aan de bevalling van mijn dochter heb ik een behoorlijke verzakking overgehouden. Ik ben hiervoor al bij een gynaecoloog geweest en zij adviseerde een matje. Al heel lang ben ik aan het twijfelen, omdat ik de programma’s van Tros Radar gezien heb. Ik weet niet of u deze programma’s kent, maar hierin wordt verteld dat er zelfs geen betrouwbare CE-keurmerken afgegeven zijn voor de matjes.(radar.avrotros.nl/uitzendingen/gemist/item/bekkenbodemmatjes-ze-wisten-het-deel-1/ enhttps://radar.avrotros.nl/uitzendingen/gemist/item/bekkenbodemmatjes-ze-wisten-het-deel-2/). Ik ben hier zo van geschrokken dat ik het niet meer aandurf. In het programma bij Max vertelt u vanmiddag dat er nu met betere matjes geopereerd wordt dan de matjes die voorheen gebruikt werden. Ik heb hierover enkele vragen.
  ❇️Wat voor matjes worden er nu dan gebruikt?
  ❇️Waarom zijn deze matjes beter dan de matjes die voorheen gebruikt werden?
  ❇️Zijn deze matjes er eventueel wel weer uit te halen als het niet goed gaat
  ❇️ en zijn hier wel eerlijk verkregen CE-keurmerken voor afgegeven?
  Ik hoop dat u mijn vragen wilt beantwoorden, want het zou mooi zijn als er nu wel een goede oplossing is voor dit vervelende probleem.

 16. Anna8315 says:

  Geachte heer van Essen,

  Aan de bevalling van mijn dochter heb ik een behoorlijke verzakking overgehouden. Ik ben hiervoor al bij een gynaecoloog geweest en zij adviseerde een matje. Al heel lang ben ik aan het twijfelen, omdat ik de programma’s van Tros Radar gezien heb. Ik weet niet of u deze programma’s kent, maar hierin wordt verteld dat er zelfs geen betrouwbare CE-keurmerken afgegeven zijn voor de matjes-https://radar.avrotros.nl/uitzendingen/gemist/item/bekkenbodemmatjes-ze-wisten-het-deel-1/ enhttps://radar.avrotros.nl/uitzendingen/gemist/item/bekkenbodemmatjes-ze-wisten-het-deel-2/-Ik ben hier zo van geschrokken dat ik het niet meer aandurf. In het programma bij Max vertelde u vanmiddag dat er nu met betere matjes geopereerd wordt dan de matjes die voorheen gebruikt werden. Ik heb hierover enkele vragen.
  ❇️Wat voor matjes worden er nu dan gebruikt?
  ❇️Waarom zijn deze matjes beter dan de matjes die voorheen gebruikt werden?
  ❇️Zijn deze matjes er eventueel wel weer uit te halen als het niet goed gaat
  ❇️ en zijn hier wel eerlijk verkregen CE-keurmerken voor afgegeven?
  Ik hoop dat u mijn vragen wilt beantwoorden, want het zou mooi zijn als er nu wel een goede oplossing is voor dit vervelende probleem.

  1. DokterTed says:

   Ik begrijp uw onzekerheid, want die uitzendingen van Radar lieten heel nare gevolgen van de destijds uitgevoerde operaties zien. Al die narigheid heeft in elk geval een heel duidelijke richtlijn over prolaps (verzakking) voor gynaecologen opgeleverd. Daarin staat duidelijk beschreven welke therapie in welk stadium het meest kan worden aangeraden. Belangrijk is dat eventuele matjes niet met een vaginale operatie worden aangebracht, maar met een laparoscopie. Het is belangrijk dat u al uw vragen goed met uw gynaecoloog doorspreekt.

  2. Da46 says:

   Beste dr Ted mijn operatie komt niet uit het verleden.. maar uit het heden Ik was op de hoogte van de meldingen .dat terughoudendheid werd geboden bij het plaatsen van een mesh proleen product mat en bandjes .enz Heb dat ook dus aangegeven .voor mijn operatie In alle voorgesprekken die ik had En dat ik dat absoluut geen mesh proleen producten in mijn llichaam wilde geplaatst hebben Dus dat zou ook niet gebeuren .Naar maanden……en nog steeds ellende Nadat ik steeds meer klachten kreeg van plaatsen zonder toestemmig van een mesh mat En ik naar lang vragen waar dat van daan kwam .Kreeg ik pas veel laterrrrrr horen wat er in mijn lichaam geplaatst was ..Dus ook via de Robot operatie met een prolene mesh mat enz Ik was
   Ik was flink geschrokken En ook de personen die altijd mee waren geweest . Dus laten we het niet over getallen hebben..of procenten Het zal je maar overkomen dat is al erg genoeg En daarom nogmaals De patiënten moeten gewezen worden op de eventuelen bijwerkingen die je er van kan krijgen .En nogmaals veel betere voorlichting.Ikrijgen Dat staat ook velen rapporten en onderzoeken Wat nu bekend is Dat het zei vrouwen of mannen Achter af helemaal niet goed werden of waren voorgelicht. .Vind ik dus dat dus een zeer kwalijke zaak. Achteraf. Terwijl ook ik mij zo goed eerst heb laten voorlichten . Heb velen operaties gehad en zware opraties Dus weet wat voorlichting is En wat je moet vragen vooraf En bij de gesprekken had ik altijd iemand mee.Maar bij de laatste operatie kan ik zeggen dat er flink gefaald is nogmaals kwa gesprekken en voorlichting. Dan ga je je toch afvragen komt het verdien model eerst van de Robot of de paient Heb dit geschreven Henb nog een lange weg te gaan En weet niet wat me nog te wachten staat Weet wel de mat moet er eigenlijk uit Maar dat kan niet meer. Dus loop nog steeds bij een ziekenhuis. Ik wens u toch veel succes met u bijdragen in het programma en goede tips bij het programma Max Dr Ted

 17. Elisa46 says:

  Beste dr. Ted, ik gebruik een ring, maar na deze jarenlang naar tevredenheid te hebben gebruikt, heb ik nu na een paar dagen een pijnlijke plek in de bovenbuik waardoor ik hem er nu regelmatig uithaal en na een paar dagen weer plaats. Dit is geen oplossing. Door de longziekte bronchiectacien (sinds een half jaar
  gediagnosticeerd) heb ik het afgelopen jaar veel gehoest, waardoor er veel druk kwam te staan op de bekkenbodem. Deze ziekte blijft, dus het hoesten ook. Het wordt dus een vicieuse cirkel, waardoor ik inmiddels ook incontinentieklachten heb als ik de ring in heb. Mijn vraag is: als ik mij zou laten operen, wordt de incontinentie dan erger of kan dat ook worden verholpen. Ik ben 74. Mijn gynaecologe was niet enthousiast om te opereren toen ze van mijn longziekte hoorde. Ik heb ook astma.

  1. DokterTed says:

   U beschrijft een vreselijk dilemma. Uw klachten zijn heel vervelend, maar een operatie is vanwege uw longen ook moeilijk. En de uitkomst is niet te voorspellen. Dokters zijn ervoor om met u mee te denken, maar garanties zijn niet te geven. Soms helpt het om eens een tweede opinie te vragen.

 18. Anna8315 says:

  Geachte heer van Essen,
  Dank u wel voor uw reactie. Opmerkelijk, gisteren lukte plaatsing tot 3x toe niet en nu blijkt mijn reactie 2x geplaatst te zijn. Mijn excuses daarvoor.
  U verwijst mij terug naar de gynaecoloog met mijn vragen, maar juist omdat u gisteren in het programma van Max vertelde dat er nu met betere matjes geopereerd wordt dan de matjes die voorheen gebruikt werden, stel ik mijn vragen aan u. Hierboven in de tekst staat nb.: ‘Stel uw vraag aan dokter Ted van Essen’.
  Aangezien ik de eigen bijdrage van €385, die ik opnieuw bij een bezoek aan een gynaecoloog kwijt ben, niet kan missen stel ik dit liever uit. Mijn eigen huisarts kan mij niet verder helpen met deze problemen is gebleken.
  In het programma van Max wordt wel duidelijk gemaakt dat de techniek van opereren met een ‘robot’ verbeterd zou zijn, maar uit het programma van Radar bleek dat de problemen ontstonden, doordat de materialen waarvan de matjes gemaakt zijn mensen erg ziek kunnen maken. Ik hoop dat u mijn twijfels begrijpt en alsnog mijn bovenstaande vragen zou willen beantwoorden. Mvg.

  1. DokterTed says:

   Ik begrijp uw vraag. Helaas kan ik op afstand onvoldoende inschatten wat voor u het beste zou zijn. In de aanhef van het chat gedeelte staat: “Dit betreft geen persoonlijk consult! De dokter moet u daarvoor immers goed kennen.”
   Ik kan uw vraag over technische details van die matjes dus niet beantwoorden. Ik weet dat ze wel met veel moeite weer verwijderd kunnen worden, maar door de ingroei met bindweefsel is dat een flinke ingreep.

 19. Da46 says:

  Dr Ted U ziet hoeveel reacties over dit onderwerp hier toch op af zijn gekomen Zou het niet beter zijn Dat er een voorlichtings bureau waar je echt de goede en eerlijke informatie aan mensen kunt geven en krijgt Voordat de paient een operatie ondergaat. Nu pas komen ze er op terug Dat alle inplantaten tot ernstige gevolgen kunnen lijden bij mensen . Ook omdat ze vooraf niet eerst onderzoeken hebben verricht wat de gevolgen eventueel zouden kunnen zijn na het plaatsen van een inplantaat Dus de gevolgen na een maand jaar enz vooral borst inplantaten en de prolene mesh producten waren vooraf niet getest En deze inplantaten krijgen op dit moment nog steeds veel aandacht Wat maar goed is ook Met Medicijnen woorden ook eerst proeven gedaan voordat ze op de markt mogen komen toch .En ik vind ik ook dat dat ook met alle inplantaten eerst goed getest moeten zijn Voordat ze geplaatst mogen worden Ook omdat u zelf al zei De mesh mat is moeilijk te verwijderen Wat weten wij als patienten daar nou van En wat moet je nu kiezen als je er voor staat En je toch een beslissing nemen voordat je je laat operen ??????

 20. Anna8315 says:

  Geachte heer van Essen,

  Dank u wel voor uw reactie. In het tv-programma gisteren vertelde u, ‘dat er nu met betere matjes geopereerd wordt dan de matjes die voorheen gebruikt werden’. Als ik hier vragen over stel zijn dit geen vragen, die op mij persoonlijk toegespitst zijn. Ik stel u vragen over de hoedanigheid van deze ‘betere’ matjes.
  ❇️Wat voor matjes worden er nu dan gebruikt?
  ❇️Waarom zijn deze matjes beter dan de matjes die voorheen gebruikt werden?
  ❇️Zijn deze matjes er eventueel wel weer uit te halen als het niet goed gaat
  ❇️ en zijn hier wel eerlijk verkregen CE-keurmerken voor afgegeven?
  Persoonlijk zou ik het heel fijn vinden als een arts bepaalde uitspraken op de televisie met feiten zou kunnen onderbouwen. Gezien uw reacties krijg ik grote twijfel of er echt met betere (andere) matjes geopereerd wordt.
  Als ik in bovenstaande reacties lees dat er ook risico’s kleven aan het opereren met een robot, nbcnews.com/health/health-news/da-vinci-surgical-robot-medical-breakthrough-risks-patients-n949341, dan is het wellicht toch slimmer om geen matjes te laten plaatsen. Ik hoopte dat er inmiddels echt een oplossing gevonden was, maar zowel tijdens het programma, als gaandeweg de discussie op de site komt het geheel toch meer over als reclame voor het plaatsen van deze vaak invaliderende matjes. Triest dat omroep Max zich daarvoor laat gebruiken.
  Mvg.

  1. DokterTed says:

   Dan begrijp ik uw vraag, of eigenlijk uw opmerking, beter. Ik heb nog even teruggeluisterd, maar ik heb niet de term ‘betere matjes’ gebruikt, want daar heb ik geen verstand van. Wel begrijp ik dat inbrengen via de vagina veel meer problemen geeft.
   Verder zijn er verschillende wetenschappelijk studies die aantonen dat er complicaties voorkomen, maar gelukkig heel weinig. U kunt die nalezen op ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26583661/ en ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28991087/.

  2. aem van treijen says:

   Waar blijven de antwoorden op deze vragen? Als je iets in de media brengt moet je eerst grondig onderzoek hebben gedaan en niet om een programma te vullen mensen medische missers aanpraten.
   Het was beter dat wij door de medici bijgestaan zouden worden in onze strijd!
   Maar nee, wij mogen het zelf uitzoeken want er hangt teveel van af. €. Waar is de eed van hypocratis?

 21. D de Reus says:

  Beste dr. Red,

  Eigenlijk snap ik helemaal niet dat u die matjes aan het promoten bent. Ze moeten verboden worden. U zegt dat het ander materiaal is maar daar geloof ik dus helemaal niets van. Dit is materiaal wat niet thuishoort in het menselijk lichaam. En laproscopisch is helemaal niet beter want op die manier heb ik mijn matje gekregen. Waar ik nu alle ellende van heb. Graag wil ik ook wel weten waar die 1% klachten vandaan komt want daar geloof ik niets van. Het kan u net als mij niet ontgaan zijn al die negatieve reacties over de matjes.
  Ik heb 1 laatste vraag voor u en dat is: zou u met alle kennis die er inmiddels is ook zo’n matje bij uw eigen vrouw laten plaatsen?

  Mvg, DCM

  1. Da46 says:

   Kan me dit wel voorstellen Bij mij is hij geplaatst terwijl ik heb aangegeven dat ik dat nogmaals niet maals geen mesh mat in mijn lichaam wide hebben geplaatsten nu zit ik met alle ellende Ben er echt ziek door geworden Ben nu in een ander zieken huis Het eerste wat er gezegd was daar Dit had nooit zo mogen geplaatst woorden de mesh mat En daar sta dan als paient Het antwoord was Het zou het mooiste zou zijn als het gelijk verwijdererd gaat woorden maar dat kon niet niet meer En nu weet ik nog niet wat mij teallemaal nog te wachten staat Maar er moet wel wat gebeuren De Ook de getallen liggen hoger dan 1 % wat mis gaat nu naar alle reactie hoop ik niet dat dit een promotie filmpje is geweest voor het ziekenhuis zelf,, Maar ik heb er nu toch een raar onderbuik gevoel bij gekregen Het enigste wat ik kan zeggen Mensen laat je nogmaals goed informeren daar is echt niets mis mee Ik ik kan dat zeggen uit ervaring Omdat het mij overkomen is En meerdere vrouwen en mannen .Ik wens u alle toch een gezonde toekomst

  2. Da46 says:

   Ik zie dat ik sommige fouten heb gemaakt met schrijven Mijn excuses daar voor Ik Mijn leesbril is kapot vandaar Maar daar woord aan gewerkt

 22. Heestermans says:

  Geachte dokter Ted,

  Naar aanleiding van onderstaand schrijven ben ik in 2013 geopereerd in het Meander Medisch Centrum met de robot en heb helaas acht operaties en tien ziekenhuis opnames moeten ondergaan en heb uiteindelijk een darmstoma overgehouden.
  Ook toen werd mij al verteld dat het geen radar matjes waren en de complicaties waren 0,1% Helaas heeft dit zo voor mij, ondanks de robot en veel belovende worden van een arts niet zo mogen zijn. Ik begrijp eerlijk gezegd ook niet zo goed waar uw overtuiging vandaan komt. Ik ken namelijk nog veel meer mensen waar het radicaal mis is gegaan, zelfs met de robot en matjes die betrouwbaar zouden moeten zijn.
  Onderstaande reactie is overigens al een lange tijd verwijderd van het internet nadat er waarschijnlijk vele mensen op afgekomen zijn. Is het de bedoeling dat na deze uitzending zich weer vele mensen zich gaan melden? Ik wil mensen graag adviseren die zich uiteindelijk toch laten helpen zich heel goed te gaan verdiepen in het implantaat wat geplaatst gaat worden. En ik hoop ook dat iedere nieuwe patiënt vóór de ingreep de manual opvraagt bij de behandelende arts en ook goed de waarschuwingen en bijwerkingen van het implantaat doorleest en ze vanuit dat standpunt dan een keuze kunnen maken. Ik heb helaas een arts geloofd op zijn veel belovende woorden.
  Ik gun iedereen een goede gezondheid, maar ook openheid in alle mogelijke complicaties die soms nog erger kunnen zijn dan de kwaal .
  ik hoop dat mensen ook gaan zoeken binnen google op chronische pijn en mesh, er zal voor vele mensen een wereld open gaan. En ik ben oprecht blij voor de mensen waarbij het wel goed is gegaan want die zullen er ongetwijfeld ook zijn.

  Ziekenhuizen
Naar aanleiding van de uitzending van Radar hebben twee ziekenhuizen een reactie op hun site geplaatst.
Het Meander Medisch Centrum:
Verzakkingoperaties veilig in Meander Medisch Centrum 
Ziekenhuis ZorgSaam:
Goede behandeling bij verzakking bekkenbodem

  
”In de uitzending van Tros Radar van 3 december jl. werd aandacht besteed aan problemen die kunnen optreden bij verzakkingoperaties, waarbij kunststof matjes vaginaal ingebracht en ingehecht worden. De gynaecologen van Meander Medisch Centrum hebben deze problematiek al lang geleden onderkend en gebruiken deze techniek nooit.

  Patiënten die klachten hebben door een verzakking van hun blaas, baarmoeder of darmen zijn in Meander Medisch Centrum in goede handen. Meestal wordt een verzakking vaginaal geopereerd, zonder gebruik te maken van matjes. Bij een zeer ernstige verzakking, of bij patiënten met terugkerende problemen na een eerdere verzakkingoperatie, opereren de gynaecologen via een minimale opening in de buik, dus niet vaginaal. Dit wordt gedaan met behulp van een operatierobot. De gynaecoloog verstevigt dan met een matje de bekkenbodem. Hierdoor worden de klachten verholpen. De ervaringen met deze operatietechniek zijn zeer positief. De klachten die optreden bij vaginaal gebruik treden hier niet op. Deze wijze van opereren wordt ook aanbevolen door de Amerikaanse Food and Drug Association (FDA).

  Nauwkeurig

  De gynaecologen, urologen en chirurgen van Meander Medisch Centrum opereren verzakkingen naar volle tevredenheid met behulp van de da Vinci-robot. Sinds maart vorig jaar heeft Meander Medisch Centrum deze operatierobot in gebruik. Meander is het enige ziekenhuis in Nederland waar deze technologie door drie specialismen tegelijk wordt toegepast. De robot is een geavanceerd hulpmiddel voor de medisch specialist en maakt nog nauwkeuriger opereren mogelijk, zelfs op moeilijk bereikbare plaatsen. Als topklinisch opleidingsziekenhuis investeert Meander voortdurend in hooggespecialiseerde zorg, gebaseerd op de nieuwste medische inzichten.”

  Bron; meandermedischcentrum.nl/dit-is-meander/actueel/verzakkingoperaties-veilig-in-meander-medisch-centrum.htm?steID=1&itmID=29975

 23. Calm63 says:

  Goedemorgen. Wat n prachtoperatir leek te zijn eindigde voor mij in een nachtmerrie. Pijn. Altijd maar pijn. En vijf jaar later en heesteloperaties. Vele bezoeken bij artsen door t hele land ben ik geeindigd in Groningen. Umcg. Daar hebben ze mij verteld dat ik nooit een operatie in het bekkengebied had mogen krijgen. Eerst had er gekeken moeten worden naar hoe de spanning in mijn bekkenbodem was. Torenhoog. En vandaar na plaatsing mat. Pijn. Elke dag pijn. 3/4 van de dag lig ik. Kan mijn gigantisch leuke baam nieterr uitoefenen. Niet voor mijn kleinkind zorgen. Aangepast leven. Dat is mijn leven als 55 jarige nu. Ik
  Spoel mijn darmen iedere dag. Wamt niks fiumctioneert meer normaal daar beneden. Dus dokter Ted. Aub. Niet vergeten de volledige waarheid te vermelden. Er zijn duizenden vrouwen met dit probleem. Alleen in nederland al. En niet alleen door t plaatsen van vaginale matjes. Maar zeker ook door de robot en buikgeplaatste matjes.

  1. Da46 says:

   Schrik hier van Wat ik lees Leef echt met u mee En weet wat u doormaakt En wens u heel veel sterkte .toe met vriendelijke groetjes

 24. Anna8315 says:

  Geachte heer van Essen,
  Dank u wel voor uw reactie. In het tv-programma zegt u letterlijk: “(….) en de matjes die ze ervoor gebruiken, die geven eigenlijk ook niet meer de problemen die destijds daarvoor waren”. 3,40/3,53 min. (….). Hiermee suggereert u wel degelijk dat er nu met andere/betere matjes gewerkt wordt.
  Vandaar mijn vraag naar de hoedanigheid van deze matjes, omdat ik werkelijk hoopte dat er nu gebruik gemaakt wordt van betere materialen. Wist u dat gebruik van deze matjes in Amerika al sinds 2008 verboden zijn?
  Aangezien u in uw reactie aan mij schrijft dat u geen verstand heeft van de matjes zou ik het persoonlijk erg waarderen als u in het tv-programma terugkomt op bovenstaande uitspraak.
  Inmiddels heb ik ook de weg gevonden naar Meshed-up, waar ik veel informatie gevonden heb. meshedup.eu/
  Veel succes met uw programma. Mvg. Anna

 25. MAX Vandaag says:

  Beste mensen, bedankt voor al uw reacties. Het houdt de gemoederen duidelijk bezig en Dokter Ted heeft getracht uw vragen en zorgen zo goed mogelijk te beantwoorden. Het onderwerp is inmiddels gesloten, dus u kunt uiteraard zelf nog blijven reageren, maar er zullen geen vragen meer beantwoord worden.

 26. Leo J says:

  Met verbazing heb ik naar uw uitzending Tijd voor Max op dinsdag
  16 april j.l. gekeken.
  Hierin was dr.Ted aan het woord over o.a. bekkenbodemmatjes en
  operaties die verricht worden met de robot.

  U heeft geen idee welke impact dit heeft bij tien duizenden vrouwen en mannen wereldwijd, die een mesh matje hebben in hun lichaam.
  Ben met heel veel lotgenoten bezig om deze mesh matjes en bandjes uit de
  “markt”. te halen. In enkele landen is dit reeds gebeurd.
  Daarnaast zijn wij met een grote groep slachtoffers een rechterlijke procedure begonnen met advocaten kantoor van der Goen uit Soest tegen één van de
  producenten van deze matjes t.w. Johnson&Johnson.
  Andere fabrikanten volgen nog!!!
  Na heel veel jaren voorbereiding is de eerste zitting tegen Johnson&Johnson in september in het gerechtsgebouw van Utrecht geweest.
  Indien U een uitzending wilt maken over dit onderwerp inzake de mesh slachtoffers, heeft de heer Slagter een paar uitzendingen nodig voor uw programma “de Zorgwaakhond”.
  Daarnaast moet U de uitzendingen van uw collega Tros Radar maar eens
  bekijken inzake de problematiek die de matjes veroorzaken. Dit programma is al vanaf 2013 bezig om ons bij te staan.
  Wij adviseren U ook om de website Meshed-up.eu te bezoeken.
  Daar ziet u de grote gevolgen die de matjes veroorzaken .
  Vele vrouwen en mannen hebben zo’n pijn, dat ze hier niet meer verder mee willen leven.
  Tevens zijn vele personen uitgeschakeld voor de maatschappij. Dan zal ik nog maar niet vertellen wat het sociale lijden en financiële lijden inhoudt!
  Denk b.v. dat deze personen nooit meer kunnen werken.
  Heel veel vrouwen en mannen die niet meer in het arbeidsproces werkzaam kunnen zijn en van uitkeringen moeten leven.

  Wij hadden toch een heel andere gedachte bij omroep Max.
  Onbegrijpelijk dat U eerst geen onderzoek heeft plaats laten vinden, voordat een uitzending inzake een onderwerp als deze plaats zou vinden.
  Dit is, als u een programma “de Zorgwaakhond” maakt onbegrijpelijk en geen wonder dat dit zoveel vrouwen en mannen dit niet begrijpen.

  Vragen:

  -Wat heeft deze Dr. Ted voor toegevoegde waarde inzake deze problematiek?
  -Weet u wat U veroorzaakt heeft?
  -Voor de heer Slagter weet U wat deze matjes EXTRA gekost hebben en blijven kosten voor onze Maatschappij?
  Wij wel: Denk enkel en alleen maar aan de vele “hersteloperaties”.Medicijnen, gehandicapte voorzieningen Etc etc etc
  -Welke belangen verstrengeling zijn er bij U en/of Dr.Ted?

  -Wij eisen dan ook een rectificatie in uw programma “Tijd voor Max” om nieuwe slachtoffers van deze matjes te voorkomen.

  1. Leo J says:

   Inmiddels hebben tot vandaag, 19 april, 10.00 uur. 110 slachtoffers positief op bovenstaande brief gereageerd.
   Wij verwachtten, zeker op korte termijn een reactie van Max.

 27. Anna8315 says:

  Geachte heer van Essen,
  Aangezien u d.d. 18 april jl. om 11.53 uur in uw reactie aan mij (Anna8315) schreef dat u geen verstand heeft van de matjes, verzocht ik u terug te komen op uw uitspraak en deze in het tv-programma te rectificeren.
  Graag wil ik u de volgende informatie toesturen. Wellicht kunnen deze gegevens gebruikt worden ter onderbouwing van feiten. Mvg.

  FDA VERBIEDT BEKKENBODEMMATJES IN AMERIKA
  Tros Radar, d.d. 22-04-2019
  ❇️. /radar.avrotros.nl/uitzendingen/gemist/item/fda-verbiedt-bekkenbodemmatjes-in-amerika/

Bekijk ook

Meer