Duur 06:48
Gepubliceerd op 20 september 2011

Obesitas

Obesitas, het komt steeds vaker voor. Het vormt een groot gevaar voor tal van ziektes zoals diabetes. 

BMI

De helft van de Nederlandse volwassenen is te zwaar en heeft teveel lichaamsvet. We drukken dat uit in BMI, Body Mass Index. Dat is het gewicht gedeeld door het kwadraat van de lengte in meters. Hoe hoger de BMI, hoe meer overgewicht men heeft. Voor volwassenen is een BMI van 20-25 prima. Tussen de 25-30 is er sprake van overgewicht. Boven de 30 heet het obesitas. In Nederland is 11% van de mannen en 12% van de vrouwen obese. BMI boven de 40 noemen we morbide obesitas. Dat komt voor bij 1-2 op de 100 mannen en vrouwen. Hoe dikker de buik, hoe groter het risico. Voor vrouwen is 80 centimeter ideaal, voor mannen 94 centimeter. De combinatie van een hoog BMI met een te dikke buik is het gevaarlijkste.

Afvallen

Door minder te eten en meer te bewegen kunt u afvallen. Eet gezond en gevarrieerd, dus voldoende groente, fruit en vezels. Snoep en snack en alcohol kunnen we makkelijk missen. Het is voor iedereen goed om minstens 5 keer in de week een half uur flink te bewegen. Wanneer u wilt afvallen is een uur per keer nodig. Bewegen mag van alles zijn: hardlopen, zwemmen, fietsen, wandelen, tuinieren, de trap nemen in plaats van de lift, alles helpt.

Gezonde afvalmethode

Diëten zijn vaak een soort modeverschijnsel, steeds duiken weer andere diëten op. Gezond blijven eten, maar minder dan men gewend is, is het beste. Dokter Ted adviseert doorgaans om de helft te nemen van wat men normaal eet. Maar het beste is om onder begeleiding van een diëtiste af te vallen. Zij kunnen samen met u nagaan wat er ‘fout’ gaat in uw voedingspatroon. Sommige mensen vallen beter af in groepsverband, zodat ze steun bij elkaar kunnen zoeken. Er zijn ook veel boeken over te koop. In sommige gevallen ligt een psychisch probleem ten grondslag aan het overgewicht. Pak dit ook aan anders heeft afvallen geen zin.

Het is niet verstandig om te snel af te vallen. Stel ook de doelen niet te hoog. Begin met  10% af te vallen. Dat geeft al veel gezondheidswinst en is voor iedereen haalbaar. In het begin gaat het vaak wat sneller, door vochtverlies, maar gemiddeld is een kilo per week haalbaar.

Een gevaar bij diëten is het jojo-en. Wanneer oude gewoonten weer overneemt, dan zitten de kilo’s er zo weer aan. Afvallen is gemakkelijk dan op gewicht blijven.

Diabetes en diëten

Er kunnen allerlei kwalen ontstaan door overgewicht, diabetes is wel de gevaarlijkste. Maar er zijn er meer: de bloeddruk gaat omhoog, men krijgt last van het zuur omdat de dikke buik de maag omhoog drukt, de gewrichten krijgen er last vast en slijten (artrose) sneller, kortademig bij inspanning en apneu. Met een gezond gewicht heb, bewegen we makkelijker en voelen we ons beter. Afvallen met een gezond dieet en meer bewegen kan geen kwaad.

Gezond gewicht

Zorg dat uw BMI tussen de 20 en 25 zit. Ruwweg betekent dat, dat u niet meer kilo’s moet wegen dan in centimeters boven de meter lang bent. Dus 60 kilo bij  1. 60 centimeter en 90 kilo bij 1.90 centimeter. Bij veel spieren of zware botten mag dat iets afwijken.

Dit onderwerp is besproken in Tijd voor MAX op 20 september 2011 en op 22 maart 2011.

Geef een reactie

Bekijk ook

Meer