Duur 05:39
Gepubliceerd op 29 oktober 2013

Nieuwe griepprik

In de toekomst wordt de traditionele griepprik mogelijk vervangen door een poedervaccin met een inhaler. 

Belang vaccineren

De vaccinatiecampagne is weer in volle gang. Ruim 4,5 miljoen mensen worden tussen half oktober en half november gevaccineerd met de griepprik. Het vaccineren is van belang voor mensen boven de 60 jaar, hart-, long- en nierpatiënten en mensen met diabetes. Ook mensen met verminderde weerstand, bijvoorbeeld als men chemotherapie ondergaat, komen in aanmerking. Het vaccin is bedoeld om te voorkomen dat deze mensen griep krijgen, want zij lopen meer risico op complicaties zoals longontsteking, een hartinfarct en ontregeling van de diabetes.

Vaccineren met inhaler

Het normale griepvaccin bestaat uit dode stukjes virus. Niet levend, dus het kan geen griep veroorzaken. Het lichaam maakt antistoffen tegen dat vaccin. Hierdoor maakt het lichaam snel antistoffen aan zodra het in aanraking komt met het levende virus en wordt dit snel uitgeschakeld. Het virus is slim en verandert elk jaar een klein beetje. Gevolg is dat men ieder jaar opnieuw besmet kan worden, omdat het lichaam het veranderde virus niet herkent. Daarom is het noodzakelijk om ieder jaar gevaccineerd te worden met het nieuwe vaccin. Dat is omslachtig en het zou goed zijn als er een vaccin komt dat altijd tegen elk griepvirus zou helpen, ook al is het iets veranderd. Daar wordt al jaren wereldwijd naar gezocht, maar het is nog steeds niet op grote schaal uitgeprobeerd.

Een prik moet altijd bij de dokter gehaald worden. Als het vaccin via de inhaler ingeademd kan worden, dan dat bij wijze van spreken over de post toegestuurd en thuis ingenomen worden. Vooral voor kinderen zou het fijn zijn als ze niet geprikt hoeven te worden. Al bestaat er al zo’n vaccin voor kinderen, dat in de neus wordt gespoten. In Engeland wordt dat dit jaar voor het eerst aan alle kinderen tussen 2-18 jaar aangeboden. In Nederland is het nog niet verkrijgbaar.

Vaccin moet zich bewijzen

Eerst moet nog bewezen worden dat het echt helpt. Daarvoor moeten grote groepen patiënten jarenlang achter elkaar getest worden. Als het beter beschermt, is er een goede reden om het verder te verspreiden waardoor de kosten afnemen. Uit de veelvuldig testen moet ook nog blijken of het nieuwe vaccin geen bijwerkingen heeft. Bij het bestaande vaccin zien we 10% bijwerkingen in de vorm van een pijnlijke arm. Bij een nieuw vaccin moet men zeker zijn dat de bijwerkingen niet erger zijn.

Stel dat er een variant van de Mexicaanse griep of een pandemie ontstaat, dan zou dit vaccin hier ook tegen moeten helpen. Maar ook dat moet nog blijken door veelvuldig testen.

Dat kan nog wel een jaar of tien duren. Voorlopig moeten we het doen met de traditionele griepprik. Helaas werkt het bestaande vaccin bij ouderen minder goed. Dat komt door een verouderd afweersysteem waardoor minder afweerstoffen aangemaakt worden. Er wordt hard gewerkt aan een vaccin dat beter werkt bij ouderen, maar dat is erg moeilijk. Toch is het zinvol om een vaccin te nemen, ondanks dat het misschien maar voor 50% werkt. De kans om de griep te krijgen is groot, veel mensen worden ziek.

Dit onderwerp is besproken in Tijd voor MAX op 29 oktober 2013.

Geef een reactie

Bekijk ook

Meer