Duur 09:30
Gepubliceerd op 11 februari 2016

Lopen voor Lyme

Naar schatting lopen er jaarlijks 1,5 miljoen Nederlanders een tekenbeet op. Zo’n 3% van de mensen die gebeten zijn door een teek krijgen ook daadwerkelijk de ziekte van Lyme. De ziekte van Lyme is hiermee de snelst groeiende infectieziekte van Europa.

Borreliabacterie

De ziekte van Lyme wordt veroorzaakt door de borreliabacterie. Daarom wordt het ook wel lymeborreliose. Lymeborreliose kunt u alleen via de beet van een besmette teek oplopen. De teek wordt besmet als hij bloed zuigt bij kleine (knaag)dieren of vogels die de bacterie bij zich kunnen dragen. Wanneer een teek later bloed van mensen zuigt, kan de bacterie op de mens overgedragen worden.

Ongeveer 1 op de 5 teken draagt de bacterie bij zich. Niet iedere beet van een besmette teek leidt tot de ziekte van Lyme. De kans op verschijnselen van de ziekte van Lyme bij een willekeurige tekenbeet is ongeveer 3%. Binnen 24 uur is de kans klein dat de bacterie wordt overgedragen, maar na 24 uur begint deze kans sterk toe te nemen.

Signalen

Besmetting met de borreliabacterie kan dus leiden tot de ziekte van Lyme. Het meest voorkomende signaal van de ziekte van Lyme is een rode, ringvormige uitslag rond de plaats van de tekenbeet. De uitslag verschijnt meestal na enkele dagen tot 2 weken na de beet, maar dat kan ook pas na 3 maanden zijn. De uitslag wordt binnen een paar dagen  groter. De rode ring verdwijnt uiteindelijk vanzelf, maar de bacterie kan in het lichaam aanwezig blijven. Als de bacterie niet met antibiotica bestreden wordt,  kan de infectie later tot schade en gezondheidsklachten leiden.

Soms kunnen mensen besmet raken zonder dat ze een rode ring hebben gezien. Ook wordt een tekenbeet regelmatig over het hoofd gezien. Goed controleren op teken na bezoek aan het groen is daarom erg belangrijk. Indien een teek langer dan 24 uur in de huid heeft gezeten, overleg dan met uw huisarts of behandeling nodig is. Houd na een tekenbeet de plek van de beet 3 maanden lang in de gaten en raadpleeg uw huisarts bij gezondheidsklachten.

Lastige diagnose

Als de bacterie in het lichaam blijft, richt hij zich vooral op zenuwweefsel, gewrichten, de huid en heel soms het hart. Vaak gaan de verschijnselen van de ziekte van Lyme gepaard met griepachtige klachten. Als de ziekte niet opgemerkt wordt kan het overgaan naar een volgende fase. Dan kunnen neurologische, gewrichts-, huid- of hartklachten ontstaan. Er wordt dan gesproken over late lymeziekte.  Deze latere klachten zijn vaak niet specifiek voor de ziekte van Lyme. De diagnose ziekte van Lyme is dan ook vaak lastig te stellen.

Ook als de ziekte van Lyme in een laat stadium wordt ontdekt, zal de arts met antibiotica behandelen. Welke klachten iemand krijgt verschilt per persoon. Aandoeningen aan de zenuwen komen het meest voor. Dit kan zenuwpijn of zenuwuitval op verschillende plaatsen in het lijf tot gevolg hebben. Voorbeelden zijn verlamming van de gezichtsspieren of pijn en krachtsvermindering aan een arm of been. Ook kunnen mensen gewrichtsklachten, huidaandoeningen of hartritmestoornissen krijgen.

Lopen voor Lyme

Onbehandelde lyme kan zeer ernstige gevolgen hebben. Berdien Renes en René Kostense zijn beiden chronisch lymepatiënt en weten hier alles van. Op donderdag 11 februari 2016 zijn ze te gast in Tijd voor MAX en vertellen ze onder andere over het initiatief Lopen voor Lyme, waarmee ze geld inzamelen voor chronische lymepatiënten.

Bron: RIVM

Geef een reactie

Bekijk ook

Meer