Duur 02:31
Gepubliceerd op 12 december 2017

Longartsen trekken aan de bel: “Luchtkwaliteit maakt ziek”

170 longartsen hebben een brandbrief naar de Tweede Kamer gestuurd over de luchtkwaliteit in Nederland. Deze is zo slecht, dat mensen er ziek van worden. Er ontstaan zelfs nieuwe vormen van longkanker door. De artsen hopen dat het kabinet nog vóór 17 december 2017 maatregelen neemt.

Longziektes door vuile lucht

“De schade door vuile lucht aan de longen en het hart is echt enorm”, schrijft longarts Hans in ’t Veen van het Franciscus Gasthuis & Vlietland in Rotterdam in de brief. In ’t Veen geeft een voorbeeld van een hele nieuwe vorm van longkanker die met name voorkomt bij niet-rokende vrouwen. “Dit type was er 20 tot 30 jaar geleden nog niet.’’  Naast zeer ernstige ziektes zoals longkanker, kan de slechte luchtkwaliteit ook bronchitisklachten in de hand werken bij mensen die hier gevoelig voor zijn. Ook COPD kan een gevolg zijn van slechte lucht. COPD is een chronische ontsteking van de longen. Mensen met COPD hebben moeite met ademen en hebben minder energie. Deze klachten worden vaak erger naarmate de patiënt ouder wordt.

Scooters

Slechte luchtkwaliteit wordt onder meer veroorzaakt door uitlaatgassen van voertuigen, zoals scooters. Dit voertuig is volgens veel medici een serieuze bedreiging voor de volksgezondheid, want de uitlaatgassen zijn zeer schadelijk. Om de luchtvervuiling door scooters te verminderen, mogen er vanaf 1 januari 2018 geen exemplaren meer verkocht worden die niet voldoen aan de nieuwste Europese richtlijnen.

Hoe vies is de lucht in uw woonplaats?

De longartsen die de brandbrief hebben geschreven, baseren hun mening op de resultaten die het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft verzameld. Deze instantie houdt zich onder andere bezig met de metingen van de luchtkwaliteit in het hele land. De resultaten hiervan kunt u bekijken op de website luchtmeet.nl. De huidige situatie laat zien dat de lucht op veel plekken in Nederland matig is en in Amsterdam zelfs onvoldoende. Dat wil zeggen dat er te veel schadelijke stoffen worden uitgestoten waarvan mensen ziek kunnen worden.

Luchtkwaliteit in huis

Naast de luchtkwaliteit buiten, laat ook de luchtkwaliteit in huizen vaak te wensen over. Omdat dit ook voor ernstige longklachten kan zorgen, geeft Tijd voor MAX-huisarts Ted van Essen tips om de luchtkwaliteit in huis te  verbeteren:

  • Rook niet binnen en laat anderen dit ook niet in uw huis doen. Dit is de allerbelangrijkste maatregel die u kunt treffen op dit gebied.
  • De open haard levert ook veel schadelijke stoffen op, dus liever niet gebruiken.
  • Natuurlijk is het wonen in de bergen of aan de kust een goed idee, want daar is de lucht veel schoner. Helaas hebben de meeste mensen deze keuze niet en daarom is het belangrijk dat de overheid de vervuiling met wetgeving aanpakt.

Hallo Nederland besteedt op 12 december 2017 aandacht aan de slechte luchtkwaliteit in ons land. U ziet Hallo Nederland elke werkdag om 18.30 uur op NPO 2.

(Bron: RTL Nieuws, Algemeen Dagblad, Longfonds, RIVM, ANP)

Geef een antwoord

Reactie

    oosterwijck says:

    Longartsen kunnen aan de bel trekken, zoveel als ze willen. Maar zolang de VVD het voor het zeggen heeft, zal de lucht vervuild blijven. …. De enige maatregel die in Nederland genomen wordt is: de medicijnen voor lonkwalen, 4x duurder maken als in de omliggende landen. Zo verdiend de farmacie industrie (lees VVD aanhang) nog een extra aan de luchtvervuiling. … Ik heb op latere leeftijd astma gekregen door de vuile lucht in dit land. Ik heb nooit gerookt en ik heb al 40 jaar mechanische luchtverversing in mijn woning en heb altijd een raam open. Nu ben ik zoveel mogelijk in mijn 2e woning in Belgie (in een landelijk gebied) en koop daar ook mijn medicijn, een Symbicort Inhaler, die in Belgie een kwart van de prijs kost, die ik in Nederland zou moeten betalen. Dat scheelt me €600 per jaar aan kosten.

    Ik kan me nog de inhoud van de documentaire herinneren, waarin liegende en bedriegende boef Opstelten, burgemeester was in Delftzijl en de chemische industrie toestemming gaf om gif te lozen in de Waddenzee. Zijn kompaan in de misdaad, Nelie Smith-Croes, dook met de directeur van het chemiebedrijf het bed in. En alles bleef zoals het was.

Bekijk ook

Meer