Duur 04:17
Gepubliceerd op 19 december 2017

Hielspoor

Hielspoor is geen ernstige aandoening en over het algemeen goed te behandelen, maar het is wel vervelend en pijnlijk. Maar wat is hielspoor precies en wat is er aan te doen? Dokter Ted van Esen legt uit. 

Overbelasting

Hielspoor heeft te maken met de peesplaat onder onze voeten, de fascia plantaris. Die plaat bestaat uit bindweefsel en loopt aan de onderkant van het hielbeen, de hak, naar de onderzijde van de tenen. De peesplaat is sterk en biedt steun aan de hele voet. En dat is maar goed ook, want ons volledige gewicht rust op die 2 voetzolen. Tijdens het lopen en bijvoorbeeld als we op onze tenen gaan staan, wordt die plaat behoorlijk opgerekt. Wanneer er sprake is van overbelasting en er veel trekkrachten plaatsvinden in de peesplaat, zorgt dat voor spanning op de plek waar deze fascia plantaris is aangehecht. Als die overbelasting aanhoudt, kan er een peesplaatontsteking of ‘fasciitis plantaris’ ontstaan. Dat zorgt voor de pijn die u voelt bij hielspoor. Het heet hielspoor, omdat er vaak wat kalkneerslag in de peesaanhechting ontstaat en dat is op een röntgenfoto te zien als een haakje. Dat kan ook te zien zijn zonder dat er pijnklachten zijn. Dus de ontsteking geeft de pijn en niet dat haakje.

Felle hielpijn

De eerste symptomen van hielspoor zijn pijn onder de hiel, ’s morgens bij het opstaan of als u lang stil hebt gezeten. De voet is dan pijnlijk en voelt stijf aan. Eenmaal in beweging dan heeft u  minder last. Dat is juist verraderlijk, want hierdoor wordt vaak gedacht dat het vanzelf overgaat. Maar vanaf dat moment worden de verschijnselen alleen maar erger. Felle hielpijn bij het wandelen of hardlopen, pijn die na een tijdje lopen ook nog weer verdwijnt, maar juist weer terugkomt nadat u bent gaan zitten. Blijft u er desondanks mee doorlopen, dan komt u vanzelf in een fase waarin u voortdurend pijn aan de voet heeft. U kunt niet goed meer op de voet staan, kunt vocht gaan vasthouden onder de hiel, en de voet voelt branderig aan of ‘slaapt’, en bijvoorbeeld tijdens het autorijden kan de pijn door de stand van de voet heel heftig zijn.

Oorzaak

De oorzaak van hielspoor is vaak gelegen in een verkeerd looppatroon. Wanneer de voet op de bodem komt tijdens het lopen hoort de voet heel licht naar binnen te kantelen waarbij de voetboog ietsje doorveert. Maar soms zakt deze voetboog te ver door naar binnen (overpronatie), waarna de voet niet meer goed kan afzetten. De enkels en voeten zakken te ver door en het lichaamsgewicht wordt niet meer goed over de voeten verdeeld. De voeten worden dan op de verkeerde plekken belast en dat zorgt voor grote druk op de peesplaat onder de voet. Mensen met overgewicht hebben hier vaker last van. Ook voetafwijkingen als platvoeten helpen niet mee. De oorzaak kan ook liggen in korte kuitspieren. De peesplaat is via de achillespees verbonden met de spieren in de kuit. Als deze spieren stijf zijn door gebrek aan elasticiteit of gewoon te kort zijn aangelegd, dan wordt via de achillespees continue rek uitgeoefend op de voetpeesplaat.

Mensen met een staand beroep, zoals winkeliers, verpleegkundigen en agenten lopen vaak hielspoor op. Overbelasting kan ook door sporten als volleybal, basketbal en hardlopen. Daarom is een warming-up erg belangrijk. Hielspoor lijkt ook wel samen te hangen met ouder worden. De meeste patiënten zijn tussen de 40 en 60 jaar oud.

Behandeling hielspoor

Hielspoor komt veel voor. Ongeveer 10 procent van de mensen heeft er ooit weleens last van gehad, meer vrouwen dan mannen. Wat goed is om te weten is dat de ergste pijn meestal binnen een maand of 4 vanzelf weer over gaat. Meer dan 80 procent van de mensen met hielspoorklachten is binnen een jaar genezen. Antibiotica helpt niet, maar er zijn wel verschillende behandelmogelijkheden zoals hielspoorzooltjes. Daarnaast zijn er oefeningen voor het rekken en versterken van de voet en de kuitspieren. Die zijn doorgaans zeer effectief. Soms wordt er een spalk gegeven voor in de nacht. Die zorgt ervoor dat de enkel een beetje gebogen blijft, net als de tenen, waardoor de peesplaat verlengd wordt en u met minder pijn de volgende dag opstaat. Soms wordt er overgegaan tot opereren, maar dat is niet zonder risico. Dan wordt er liever gezocht naar alternatieve oplossingen.

Dit onderwerp wordt besproken in Tijd voor MAX en Tijd voor MAX Radio op dinsdag 19 december 2017.

Stel uw vraag aan dokter Ted van Essen

U kunt van dinsdag 19 december tot woensdag 20 december 2017 10.00 uur hieronder vragen stellen aan dokter Ted van Essen over hielspoor. Andere vragen worden niet beantwoord. Na woensdag 20 december 2017 mag u uiteraard een reactie achterlaten, maar deze wordt niet meer beantwoord. Dit betreft geen persoonlijk consult! De dokter moet u daarvoor immers goed kennen. Dokter Ted helpt u graag met algemene informatie en achtergronden bij het onderwerp dat is behandeld in Tijd voor MAX.

U moet zich eerst registreren en inloggen om uw vraag te stellen. Uw e-mailadres is niet zichtbaar voor anderen en u kunt een fictieve naam opgeven. De naam die u achterlaat is wel zichtbaar. Ter bescherming van uw privacy verzoeken wij u persoonlijke gegevens niet te vermelden in uw bijdrage.

Geef een reactie

Reacties (7)

    Miep Nagtegaal says:

    Er is een uitstekende verende steunzool die de druk van de hiel weg neemt. Een zeer succesvolle steunzool met uitstekende resultaten tot nog toe.

    Sonja g says:

    Ik had een vraag, ik heb al 5 maanden hielspoor en nu heb ik de laatste tijd ook last van mijn buitenste 3 tenen, hoort dat bij hielspoor.

      DokterTed says:

      Dat is moeilijk te zeggen zonder precies onderzoek van de voet. Uw huisarts komt daar vast wel uit.

      walterrr says:

      Zeer goed artikel. Ik liet mezelf behandelen bij iemand (Vincent) die een speciale techniek had uitgevonden, hij stond in de krant van West Vlaanderen. bestebehandelinghielspoor.be is zijn site denk ik. Top opsteopaat in ieder geval

    A2312 says:

    Hallo,

    Ik heb al ruim anderhalf jaar last van hielspoor. Fysio, shockwave gedaan, rekken Vd kuitspier gedaan koelen paar x per dag. Zooltjes. Massage Vd onder rug. Nu nog steeds. Het is wel af genomen. Maar nog niet weg helaas ik weet niet meer wat ik er aan moet doen
    Zelf heb ik het gevoel dat het uit mijn onder rug komt. Kan dat?

    Vriendelijke groet,

    A2312

      DokterTed says:

      Dat is inderdaad erg hardnekkig. Als een klacht zo lang aanhoudt, is het altijd nuttig om nog eens precies te kijken of de diagnose wel klopt. Een dokter gaat dan verder kijken dan de voet alleen. Misschien speelt de rug een rol in de hele beweging. Daarna kunt u nog eens op een rij zetten wat er allemaal al geprobeerd is en wat nog mogelijk is. Misschien een injectie?

      Loja says:

      Ik heb heb bijna een jaar hielspoor gehad, maar sinds ik zooltjes heb en wat oefeningen,gaathet erg goed, ik heb de zoooltjes sinds september en het lopen en de pijn is bijna verdwenen dus volhouden,

Bekijk ook

Meer