Duur 02:37
Gepubliceerd op 21 maart 2017

Het verlenen van eerste hulp; durft u het aan?

Zo’n 55 procent van de Nederlanders voelt zich niet of helemaal niet bekwaam om eerste hulp te verlenen bij crisissituaties zoals een aanslag. Dat blijkt uit onderzoek van het Rode Kruis naar aanleiding van de bomaanslagen in Brussel op 22 maart 2016.

Onwetendheid

Een groot aantal Nederlanders weet niet hoe te reageren in crisissituaties. Bijna de helft van de ondervraagden denkt er niet aan zichzelf eerst in veiligheid te brengen, maar om hulp te kunnen verlenen is uw eigen veiligheid van groot belang. Verder weet ruim twee derde niet dat een brandwond te koelen is met elke drinkbare vloeistof wanneer er geen water voor handen is.

Eerste hulp

Overigens geeft bijna 95 procent van de ondervraagden aan dat ze een kogel, scherf of ander voorwerp beter in het lichaam van het slachtoffer kunnen laten zitten en de wond moeten afdekken. Ook weten ze dat ze bij een heftig bloedende wond deze moeten dichtdrukken met een verband, of als dit er niet is, met een kledingstuk, een lap stof of hun eigen hand.

Voorbereiding

Iedere Nederlander zou volgens het Rode Kruis voorbereid moeten zijn. De organisatie geeft daarom tips over wat u kan doen als u een crisissituatie meemaakt. Daarnaast heeft het Rode Kruis een lijst opgesteld met de meest voorkomende levensbedreigende verwondingen en hoe u daarmee om moet gaan. Of u een EHBO-diploma heeft of niet, u kunt namelijk altijd helpen.

Op woensdag 5 april 2017 presenteert Dionne Stax Eerste Hulp Bij Ongevallen. Deze eenmalige MAX-thema-uitzending is te zien om 21.20 uur op NPO 1.

 (Bron: ANP/Rode Kruis)

Geef een reactie

Reactie

  gre wever says:

  LS
  Heel goed dat jullie als omroep aandacht besteden aan het verlenen van eerste hulp.
  Wat ik echter mis in het verhaal is dat er meer instanties zijn die eerste hulp verlenen buiten het rode kruis
  Ook een grote speler in het verhaal is bijvoorbeeld het oranje kruis.
  Tevens is het misschien een goede zaak om te laten zien wat het inhoud om op grote/kleine evenementen als EHBO medewerker aanwezig te zijn, want ook in deze tak van sport begint een grote leemte te ontstaan.
  Als je namelijk echt EHBO wilt leren, gaat dat niet alleen uit een boekje en herhalingslessen. Je moet het in de praktijk brengen, dan leer je het pas echt.
  Het is net als autorijden alleen een rijbewijs halen is niet genoeg.
  5 April zijn wij met ons EHBO team aanwezig op de markt in Schagen tijdens het jaarlijkse Paasvee evenement, Jullie zijn van harte welkom om eens de sfeer te komen proeven.
  M.v.g Jan en Gré Wever

Bekijk ook

Meer