Duur 01:30
Gepubliceerd op 7 september 2020

Gratis pneumokokkenprik voor ouderen start in najaar 2020

In het najaar van 2020 krijgt iedereen in Nederland die is geboren tussen 1 januari 1941 en 31 december 1947 een uitnodiging van de huisarts voor een gratis pneumokokkenprik. De coronapandemie is voor de Gezondheidsraad aanleiding om nu de eerst groep van 73 tot 79-jarigen deze prik aan te bieden, omdat zij het meest kwetsbaar zijn en zowel bij pneumokokken als bij Covid-19 een verhoogd risico lopen.

Bacterie

De pneumokok bacterie kan iedereen bij zich dragen zonder er ziek van te zijn. Door niezen en hoesten komt de bacterie in de lucht. Besmetting gebeurt door deze druppeltjes in te ademen. Maar ook door zoenen of iemand aanraken na hoesten of niezen, kunt u besmet raken. Vooral jonge kinderen en ouderen met minder weerstand worden ziek door pneumokokken.

Pneumokokkenziekte

De meest voorkomende ziekte die met name oudere mensen er door oplopen is een ernstige longontsteking, maar u kunt er ook hersenvliesontsteking en bloedvergiftiging van krijgen. Jaarlijks worden zo’n 6000 mensen in ons land van 60 jaar of ouder in het ziekenhuis opgenomen met pneumokokkenziekte, en daarvan overlijden er 900.

Advies Gezondheidsraad overgenomen

In veel landen om ons heen krijgen mensen al veel langer een vaccinatie tegen pneumokokken aangeboden. Nu volgt Nederland ook. In 2018 adviseert de Gezondheidsraad deze vaccinatie voor ouderen van 60-80 jaar, maar daar gaat enige tijd overheen voor zoiets is geregeld. De coronapandemie is voor de Gezondheidsraad aanleiding om nu eerst de oudste doelgroep deze prik aan te bieden, omdat zij het meest kwetsbaar zijn, en zowel bij pneumokokken als bij Covid-19 een verhoogd risico lopen. “Net als bij corona kan een pneumokokkeninfectie immers voor ernstige longklachten zorgen. Ook mensen die longschade hebben opgelopen door COVID-19 worden toegevoegd aan de groepen die op medische indicatie in aanmerking komen voor deze pneumokokkenprik. Zij worden niet opgeroepen via dit bevolkingsprogramma, maar krijgen de vaccinatie via de behandelend specialist.”, aldus dokter Ted van Essen in Tijd voor MAX.

Vaccin

Dit vaccin beschermt tegen de 23 meest voorkomende typen pneumokokken en zal ongeveer 800 ziekenhuisopnames en 120 sterfgevallen voorkomen. In veel gevallen zal de pneumokokkenprik door de huisarts samen met de griepprik worden aangeboden, maar ze kunnen ook apart worden gegeven.

Oproep huisarts

De huisarts verstuurt de uitnodiging. In de uitnodiging staat vermeld op welke datum en tijd u de pneumokokkenprik kunt krijgen in de huisartsenpraktijk. Kunt u dan niet? Maak dan een nieuwe afspraak bij de huisarts. Bent u geboren tussen 1941 en 1947 en heeft u geen uitnodiging ontvangen? Neem dan ook contact op met uw huisarts. U krijgt de pneumokokkenprik in uw bovenarm.

(Bron: RIVM, dokter Ted van Essen)

Geef een reactie

Reacties (20)

  Tonie1959 says:

  Ik wil geen vaccin maar je wordt verplicht anders geen zorg meer is het antwoord van mijn huisarts

   kristien12 says:

   Verplichten kunnen ze niks hoor!!

   Dokter Ted says:

   Gelukkig, die pneumokokkenprik is zeker niet verplicht

   Vind er ook iets van says:

   Uw huisarts bedoelt ongetwijfeld, dat als u weigert mee te doen aan de bescherming van u zelf en van de Nederlandse bevolking tegen die vreselijke pneumokokkenziekte, en u zou daardoor die ziekte krijgen, dat u dan geen recht heeft op vergoeding van de kosten van de behandeling. In ieder geval niet in moreel opzicht- ik weet niet zo gauw of de ZIektekostenverzekeraars in de praktijk al zover zijn dat zij behandeling in zo’n geval niet meer vergoeden, maar u loopt wel het risico dat u niets vergoed krijgt. U wilde immers niet berschermd worden en bracht daarmee naast uzelf ook alle mensen in uw omgeving in gevaar. En de mensen uit uw omgeving ook weer alle mensen in hun omgeving, enz., enz. Kijk eens hoe snel zo’n epidemie om zich heen grijpt, als iedereen met een besmettelijke ziekte in de eerste week 3 anderen besmet, en die 3 ook weer 3 anderen, enz., enz. Pak of teken een dambord en leg op het 1e vakje het cijfel 1 (dat bent u, als u door pneumokokken besmet zou raken), op het 2e vakje (1×3=) 3, op het 3e vakje 3×3=) 9, op het 4e vakje (3×9=) 27, enz. Dan ziet u. waarschijnlijk tot uw verbazing, dat als iedereen de injectie zou weigeren, al na drie en een halve maand heel Nederland besmet zou zijn. Als bijv. 3,5% van al die zieke mensen aan de ziekte overlijden, dan heb je het over 600.000 doden binnne 4 maanden. Vind u nu zelf ook nog dat u recht op vergoeding van behandeling heeft als u een besmetting met pneumakokken zou oplopen en daardoor talloze mensen zouden overlijden?

  Mango60 says:

  Dat is een belachelijke reactie van de huisarts. Vaccinaties zijn namelijk NIET veilig. Ooit krijg je daar ander klachten c.q ziekten voor terug. Kijk en lees op internet de waarheid over vaccinaties van de stichting vacinne vrij. Dit is opgezet door verontruste moeders die wilden weten of vaccinaties echt veilig waren voor hun kinderen omdat zij het beste voor hadden met hun kinderen. Hebben veel onafhankelijke artsen die GEEN banden hadden met de farmaceutische industrie ingeschakeld om onafhankelijk onderzoek te doen naar diverse vaccinaties.
  Hierbj de URL om de artikelen,verhalen en verwijzingen naar artikelen door de gezondheidsraad:
  stichtingvaccinvrij.nl.
  .
  Deel dit ook met zoveel mogelijk andere andere mensen, deze stichting geeft eerlijke informatie en verteld de waarheid over vaccinaties en onze gezondheid.

   Vind er ook iets van says:

   Beste Mango60, uw informatie komt rechtstreeks uit de zo genoemde ‘Trollenfabriek’ in St. Petersburg. Het enige doel is vertwijfeling en tweedracht zaaien in West-Europa. Hoe zwakker de tegenpartij, hoe steker zij zelf. Vanuit dezelfde hoek worden ook bepaalde West-Europese politici en partijen gesteund, ook fiancieel, ook een Nederlandse politicus en zijn partij zoals we in Zembla hebben kunnen zien. Dit zijn politidci en partijen die zowel hun eigen land als West-Europa in zijn geheel, al dan niet bewust, dreigen te verzwakken. O.a. door idioterie zoals; Er is niets met het klimaat aan de hand; We moeten terug naar kernenergie (in het land waar St. Petersburg in ligt weten ze hoe desastreus dat kan zijn en zo’n ramp gunnen ze ons kennelijk ook), en uit de Europese Unie treden (wat met name in export- en doorvoerland Nederland ca. 1,5 miljoen extra werklozen zou opleveren), enz. Zoek eens wat meer informatie op over dit soort zaken, niet bij dubieuze en hoogst waarschijnlijk ook vanuit St. Peterburg gesteunde bronnen als ‘vaccinvrij’ en ‘viruswaarheid’, maar uit betrouwbare bronnen zoals een goede krant, Wikipedia, nu.nl, etc. Ga daar dan logisch denkend mee aan de slag. U woont in één van de meest open landen ter wereld wat de toegang tot betrouwbaar nieuws en informatie betreft, maak daar gebruik van, in uw eigen voordeel.

  kristien12 says:

  Nee hoor, ik vind de jaarlijkse anti griepprik voldoende. Mensen vol spuiten met allerlei troep voegt niks toe als je nooit ziek bent geweest in je leven. Geef die prik maar aan de jongeren want die reizen veel en staan bloot aan allerlei moderne ziektes blijkbaar. En dat zgn. corona vaccin begin ik niet aan. Ik ben nog nooit ziek geweest in 76 jaar en dat wil ik graag zo houden.

   Dokter Ted says:

   Helaas, bacteriën denken daar anders over. Met name de pneumokok treft ouderen, die daar heel ziek van kunnen worden. Een vaccinatie helpt daartegen. Maar u heeft gelijk, gelukkig worden de meeste mensen niet ziek. Heeft u een brandverzekering? De meeste mensen krijgen nooit brand!

  gielgul says:

  Tellen 80-plussers niet mee? Mogen zij gerust een pneumokokken infectie krijgen?

   Dokter Ted says:

   Helaas werkt de pruk niet meer goed genoeg op oudere leeftijd. Vandaar dat 80-plussers de prik niet aangeboden krijgen. U kunt hem overigens wel zelf op recept aanschaffen, maar de gezondheidsraad vond dat niet zinvol.

  Tijmen55 says:

  Zelf krijg ik elke 5 jaar een Pneumokokken injectie vanwege mildverwijdering in 1979 dus zal in het AVL navragen of dit eerder moet. Trouwens in al die jaren nog nooit een bijwerking gehad.

  Bezorgde Nederlander says:

  Beste Tonie 1959,
  U komt met uw geboortejaar 1959 al niet in aanmerking voor de pneumokokkenprik, want ook al zit u in de doelgroep van 60 tot 80 jarigen, de Gezondheidsraad reserveert het geringe aantal vaccins hiervan voor de Covid19 patienten. Daarom alleen dit jaar gratis voor de burgers die tussen 1941 en 1947 geboren zijn. Wel kan u hem zelf op recept bij uw huisarts aanschaffen, als u tenminste een huisarts heeft die hem voor u nu met de beperkte oplage(gereserveerd voor corona) aan u wil verstrekken.
  Ik heb bijvoorbeeld een huisarts die hem niet aan mij wil verstrekken, omdat hij dat niet nodig vind, ondanks dat er in zijn dossier over mij het volgende staat: COPD – patient, vaak zeer zware longontsteking,62 jaar, elk jaar minstens longontsteking.
  U wil volgens mij geen griepinjectie dit jaar is ook niet verplicht evenals pneumokokken.
  Het vreemde is de mensen die hem wel graag willen hebben krijgen nu misschien die griepprik of pneumokokkenprik niet dit jaar omdat de Covidpatienten en die groep van 41 t/m47 voorgaan.
  Doet uw arts hier ook een beetje ”geheimzinnig” over ga dan gewoon naar een bij reisprik.nl aangesloten huisartsenpraktijk in uw buurt. Voor ongeveer 49 euro bent u dan voor 5 jaar beschermd voor de pneumokokken bacterie. Vraag eerst aan uw verzekering of u hem vergoed krijgt.
  Bezorgde Nederlander

  Boomer says:

  Ik ben in 1941 geboren en 79 jaar. In 2017 ben ik besmet geraakt met de pneumokokken bacterie! Ik lag 3 weken op I.C. en werd zelfs 2 keer gereanimeerd! Ik moest volledig revalideren. Gelukkig kwam ik er bovenop. Mijn brandende vraag is of het nodig is de kokkenprik te halen als ik een oproep krijg? Ik weet niet of ik nu immuun ben voor de pneumokokken bacterie?

   Nodoco says:

   Een vaccinatie geldt voor 5 jaar.

  Nodoco says:

  Waarom geen mensen boven de 80. Tellen die niet meer mee. Dit is leeftijds discriminatie.

  Bezorgde Nederlander says:

  Beste Boomer,
  U kan niet immuun zijn voor de pneumokok, al heeft u het gehad in het verleden er zijn namelijk ongeveer 90 varianten van deze bacterie.
  Alleen een vaccin kan u beschermen,dus ik zou het doen bovendien is het voor u gratis.
  Bezorgde Nederlander

  Elziena says:

  Dus als je ouder bent dan 80, mag je wel dood gaan en ben je niet meer kwetsbaar?????
  Hoef je geen pneumokokkenprik te hebben, RAAR

  Meisje1954 says:

  Ik heb longemfyseem gold 3 Ben van 66
  ik zou het wel doen
  Maar wat ik me wel afvraag is waarom nu waarom niet jaren eerder
  Ok de COVID ben ik zeker bang voor
  maar in de tussen tijd dat er bij mij emfyseem vast gesteld werd
  Was er ff tussen door de Mexicaanse griep
  En zelfs de gewone griep dat kan ook over gaan in longontstekingen of de pneumokokken
  Dus waarom niet eerder en als er ongeveer 90 varianten zijn Van de pneumokokken dat kan je toch niet allemaal in 1 injectie doen
  Ik word ingeënt maar met wel variant

  Ed K says:

  Dr. Ted, Ik ben geboren in 1949 en krijg sinds mijn hersenontsteking altijd een griepprik. Kom ik daardoor nu ook al in aanmerking voor de pneumokokkenprik?

   Vind er ook iets van says:

   Beste Ed K, ik ben weliswaar niet dr. Ted, maar ik kan uw vraag ook wel beantwoorden. Het feit dat u vanaf het begin jaarlijks een uitnodiging van uw huisarts ontvangt voor de griepprik komt gewoon door uw leeftijd, net als in mijn geval want ik ben ongeveer even oud als u. Dit houdt dus geen verband met hersen(vlies)ontsteking of wat voor andere ziekte of aandoening dan ook. Voor de pneumokokkenprik. zoals het nu geregeld is, geldt in principe hetzelfde, iedereen die in 1941 tot en met 1947 geboren is, krijgt een uitnodiging. U dus niet want u bent in 1949 geboren. Maar, zoals hierboven ook al door anderen is vermeld, u kunt uw huisarts er wel om vragen, ‘op recept’ wordt dat dan genoemd. Dan moet u wel afwachten of uw huisarts aan uw verzoek kan voldoen, in relatie tot de hoeveelheid pneumokokkenvaccin waar die arts over kan beschikken. Als uw huisarts aan uw verzoek kan voldoen, dan is het natuurlijk het prettigst als u de griepprik en de pneumokokkenprik in één keer kunt krijgen.

Bekijk ook

Meer