Duur 01:56
Gepubliceerd op 11 augustus 2016

Gouden Momenten: judo

Anton Geesink

In 1960 kwalificeerde hij Anton Geesink zich voor het eerst als worstelaar voor de Olympische Spelen in Rome, maar hij werd door het NOC geweigerd omdat hij geld verdiende als judoleraar. In 1964 kwalificeerde hij zich opnieuw en won in Tokyo goud in de open categorie. Judo stond toen voor het eerst op het programma als demonstratiesport en tot ontzetting van het thuispubliek versloeg hij in de finale hun favoriet Aiko Kaminaga.

Henk Grol

Henk Grol raakte bij het grote publiek vooral bekend om zijn aanvallende en agressieve manier van judoën. Bij de Olympische Spelen in Peking 2008 schakelde hij zijn tegenstanders met gemak uit en niemand leek hem van goud te kunnen weerhouden. Grol raakte in de halve eindstrijd echter overmoedig en verloor op pijnlijke wijze van zijn tegenstander Askhat Zhitkejev. Voor zijn uiteindelijke bronzen medaille had hij maar weinig waardering. Bij de Spelen van Londen in 2012 pakte Henk Grol weer brons, maar dit keer was hij er wél blij mee. Op de spelen in 2016 doet hij opnieuw mee in de categorie mannen 100 KG.

MAX Vandaag besteedt van 5 tot en met 21 augustus 2016 extra aandacht aan de Olympische Spelen in Rio. Bekijk bijvoorbeeld ook onze serie De Olympische genen van… waarin we de (groot-)ouders van Olympische Sporters in beeld brengen. Zo ziet u onder andere de vader en moeder van turner Epke Zonderland, die exclusief beeldmateriaal van hun zesjarige Epke tonen.

Geef een reactie

Bekijk ook

Meer