Duur 04:59
Gepubliceerd op 6 januari 2016

Glasvochtloslating

Een veel voorkomende oogklacht is het zien van lichtflitsen, knipperend als een TL-lamp of bliksemflits. Het ontstaan ervan heeft verschillende oorzaken. Het kan het begin zijn van een migraine aanval, maar ook glasvochtloslating of een scheur in het netvlies.

Werking van het oog

We kijken door het hoornvlies. Daarachter zit de iris, een diafragma dat nauwer wordt bij veel licht. Het licht passeert vervolgens de lens die boller en platter kan worden voor als we iets van dichtbij of veraf bekijken. Het beeld komt dan terecht op de achterkant van het oog, het netvlies. Daar zetten de kegeltjes en staafjes het licht om in elektrische prikkels die via de oogzenuw naar de hersenen gaan. In de hersenen wordt de informatie van beide ogen omgezet in een beeld. Om goed te kunnen zien moet het oog als een bol gespannen staan. Het is daarom gevuld met een soort gelei, het glasvocht. Dat glasvocht wordt in de loop van ons leven minder elastisch en gaat soms wat krimpen. Hierdoor kan glasvochtloslating ontstaan. Als dit vocht tussen het netvlies en de oogbol terechtkomt, kan netvliesloslating ontstaan.

Achterste glasvochtloslating (AGVL)

Een achterste glasvochtloslating komt heel veel voor. Bij 10 tot 15% van de patiënten met een AGVL ontwikkelt zich een netvliesscheur, vooral in de randen van het netvlies. Uiteindelijk kan dit resulteren in een netvliesloslating, waarbij zich een donkere vlek in het perifere gezichtsveld ontwikkelt. Het risico daarvoor is hoger bij erge bijziendheid, na een staaroperatie en als het in de familie voorkomt. Een netvliesloslating moet met spoed behandeld worden, want het kan blindheid veroorzaken.

Wortels

Wortels bevatten de kleurstof caroteen, waar vitamine A uit gemaakt wordt. Een tekort aan vitamine A kan leiden tot droge ogen en een verstoord nachtzicht. Een halve wortel per dag is al voldoende voor de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. Ook volle zuivelproducten, boter, zoete aardappelen en lever zijn rijk aan vitamine A.  Die vitamine helpt ons het gezichtsvermogen te handhaven. Maar het eten van wortelen verbetert ons zicht niet en helpt ons ook niet beter te zien in het donker.

Dit onderwerp is besproken in Tijd voor MAX op 6 januari 2016.

Geef een reactie

Reacties (35)

 1. g.koster says:

  Het lijkt net als er wormtjesachtige deeltjes in mijn ogen zwemmen .

  1. DokterTed says:

   Lijkt op die mouches volantes, die zwevende vliegjes. Als dat niet erger wordt, geeft het niet.
   Ted van ssen, huisarts

 2. Alko Driest says:

  Ik heb al een jaar lang lichtflitsen bij mijn linkeroog. Is dat normaal? Kan dat kwaad? Moet ik dat laten verhelpen?

  1. DokterTed says:

   Ik zou dat een keertje laten nakijken door de oogarts.
   Ted van Essen, huisarts

 3. Paspoort says:

  Ik zou heel graag van mijn mouche volante afkomen, ik word er soms gek van.Ik heb het in beide ogen.i

  1. DokterTed says:

   Helaas, daar is niks aan te doen. Probeer het te negeren.
   Ted van Essen, huisarts

 4. mar1anne says:

  Geachte dokter,
  Op dit moment ben ik op vakantie in Spanje.
  14 december kreeg ik last van lichtflitsen en zwarte vlekken. Direct naar het ziekenhuis gegaan.
  De oogarts constateerde nog geen loslating van het netvlies. Mijn glasvocht had losgelaten. Inmiddels heb ik geen lichtflitsen meer gehad en ben ik nog 3x gecontroleerd aan mijn oog. In principe heb ik er wel vertrouwen in dat het goed gaat, maar ik kan toch minder goed zien, met name het lezen en werken op computer/laptop is toch minder dan voorheen. Kan dit nog beter worden?
  Met vriendelijke groet, Marianne Hoogervorst

  1. DokterTed says:

   Ik denk van wel, maar het is een vraag voor uw oogarts. Die kan het goed bekijken en een prognose geven.
   Ted van Essen, huisarts

 5. corinne5 says:

  dag dr. Ted, ik heb macula degeneratie weet U of daar nog iets aan te doen is. Ik ben ook bang dat ik het aan mijn andere oog krijg. Misschien met een contactlens het is echt vervelend als je zo zwarte vlek heb.

  groetjes en dank u wel voor het antwoord, Corinne

  1. DokterTed says:

   Macula degeneratie (MD) zit in het netvlies, dus een lens gaat niet helpen. Soms, in 20% van de gevallen, is het zogenaamde natte MD. Daarvoor zijn injecties die de verslechtering kunnen tegenhouden.
   Ted van Essen, huisarts

 6. Jack Manuel says:

  In 2001 had ik een gaatje in het netvlies, met spoed naar het Oogziekenhuis in Rotterdam. De volgende ochtend geopereerd, nu zit er op de plek waar het gaatje in het netvlies zat een silliconenkussentje dat weer vastgezet is met een silliconenbandje wat om het oog bevestigd is. Volgens de behandelende artsen blijft dit de rest van mijn leven keurig op zijn plaats zitten. Ben nog steeds erg dankbaar voor hun ingreep destijds.

  groetjes Jack Manuel uit Den Helder

  1. DokterTed says:

   Dat is inderdaad één van die operaties die het netvlies weer kunnen laten vastgroeien.
   Ted van Essen, huisarts

 7. annefslik says:

  Hoi !
  Mijn vrouw heeft nogal last van haar linkeroog : het onderste ooglid zakt nogal waardoor je tegen een rode onder ooglid aan kijkt .

  1. DokterTed says:

   Soms is het mogelijk om dat met een operatietje te herstellen.
   Ted van Essen, huisarts

 8. Henk Lups says:

  Hallo Ted

  Heb je enig idee of het flitsen op den duur weer verdwijnt

  1. DokterTed says:

   Dat moet weer verdwijnen. Ik zou de oogarts eens laten checken.
   Ted van Essen, huisarts

 9. Irene says:

  Beste dokter, ik ben 31 jaar en heb een min sterkte van -2 . Ik heb glasvochtloslating gekregen in 2011 met een gaatje in mijn netvlies waaraan ik ben geopereerd. Nu heb ik na mijn zwangerschap in aug dit jaar aan beide ogen glasvochtloslating gekregen. Ik heb in beide ogen heel veel last van mouche volantes waaraan ik niet kan wennen. Ook houdt ik lichtflitsen. Ik zou graag geholpen willen worden aan de zwarte vlekken waar is dit mogelijk? Komt dit vaker voor bij jongeren?

  1. DokterTed says:

   Het komt zeker ook op jonge leeftijd voor. Ik hoop dat de ellende nu achter de rug is. Die mouches volantes zijn niet te behandelen, maar wennen op den duur wel.
   Ted van Essen, huisarts

 10. Lida says:

  Dr. Ted, ik heb ’s nachts bij gesloten ogen zo nu en dan cirkelvormige lichtflitsen, volgens mij vooral als ik zijwaarts ‘kijk’, bij, wakker geworden, omdraaien in bed. Zijn dit dezelfde soort lichtflitsen? Is er iets te ondernemen om die ‘uitdroging’ van de oogbol te voorkomen?

  1. DokterTed says:

   Dat ken ik niet. Iets om een keer met uw huisarts te bespreken.
   Ted van Essen, huisarts

  2. dette says:

   Dank Lisa voor je reactie. Ik heb nooit migraine., maar klopt van de sterretjes aan de rand. Heel irritant, vooral als het op het werk gebeurd. Mijn bloeddruk is ook prima, dus daar ligt het ook niet aan.

  3. Dani Jelle says:

   Lida, ik heb dat ook. Precies hetzelfde. Bij omdraaien en opstaan in het pikkedonker. Alsof er een klodder witte verf oplicht. En vannacht was het een rondje met een gat erin. Vreemd dat de oogarts het niet kent….. ben je al naar de huisarts geweest? Ik heb het sinds een maand en ik wil het binnenkort laten bekijken.

 11. ans says:

  Ik heb, nadat wij nieuwe meubels en nieuw laminaat in huis hebben gekregen, last van zwevende kleine vliegjes voor mijn linkeroog. Gaat dit vanzelf over en kan dit van de nieuwe meubels komen?

  1. DokterTed says:

   Dat lijkt mij onwaarschijnlijk. Soms kun je geïrriteerde ogen krijgen van prikkelende stoffen, maar niet die mouches volantes.
   Ted van Essen, huisarts

 12. dette says:

  Ik heb een probleem. Af en toe zie ik een rondje in het midden van mijn zicht. Dat rondje wordt groter en ik kan binnen de kring niet focussen. Zodra het groter is, kan ik binnen het rondje weer wat zien. Na enkele minuten is het verdwenen en kan ik gewoon zien.

  1. DokterTed says:

   Dat komt vaker voor en heeft soms met de bloeddruk te maken. Ik zou het eens laten nakijken bij uw huisarts.
   Ted van Essen, huisarts

  2. Lida says:

   Bij mij is dit verschijnsel een voorbode van een migraine-aanval. Sterretjes aan de rand van het ronde vlakje, dat steeds groter wordt en dan wegtrekt.

 13. suurbier says:

  Goede uitleg . Ik heb dit zelf ondervonden en ik ben te laat naar de huisarts gegaan .
  Geopereerd door Oogarts Dr. Mura van Zonnestraal in het AMC te Amsterdam .
  Kan gelukkig nog ca. 20% zien met mijn rechteroog. Wel vroeg ik aan de oogarts of ze al een zalf hadden die na de operatie het netvlies nog meer kunnen herstellen dan tot nu toe het geval is. Hij vertelde mij toen dat ze daar mee bezig zijn . Ik hoop dan ook dat deze zalf binnenkort op de markt gebracht wordt . Misschien weet u al iets meer .

  Met vriendelijke groet ,

  Aeilko Suurbier

  1. DokterTed says:

   Ik weet dat daar nu nog niets voor is, maar misschien komt het ooit.
   Ted van Essen, huisarts

 14. Ruud2 says:

  Bij mij is sprake van glasvochtmenbraamloslating. Zie niet slechter alleen zweven er wat sliertjes in mijn gezichtsveld. Dit is gediagnosticeerd.
  Mijn vraag is of een lange vliegreis nadelige werking kan hebben op dit probleem i.v.m. drukverschillen en ook of ieder ziekenhuis in een ontwikkeld land binnen Europa beschikt over de kennis en middelen om een eventuele loslating te kunnen verhelpen?
  Bedankt en groet,
  Ruud

  1. DokterTed says:

   Netvlies chirurgie wordt in oogziekenhuizen gedaan en in Europa is dat vast wel overal mogelijk.
   Na een operatie mag je vaak niet vliegen (vooral als er gas is ingespoten). Snelle oogbewegingen zijn ook af te raden.
   Ted van Essen, huisarts

 15. ineboselie says:

  Ik heb een vraag .
  Heb geen lichtflitsen maar bij regelmaat ronddraaiende lichten in ogen.dikwijls als ik onder de douche me was in mijn ogen of met afdrogen .
  het lijkt op van die ronddraaiende vuurwerk .
  na rustig mijn ogen sluiten en afwachten verdwijnt het weer maar is toch een akelig gebeuren .

 16. jgsteendam says:

  Heel duidelijk uitgelegd…. ??
  Maak het op dit moment mee – 1 keer geopereerd en moet nog twee keer….
  Olie ingebracht om het netvlies op zijn plaats te houden en te verstevigen dat moet er
  bij de tweede operatie weer uit en opnieuw bekijken wat het gedaan heeft….
  In totaal dus drie operaties en bij de laatste is het dan afwachten wat ik nog weer kan
  zien …. dus geduld oefenen…?
  Jgs

 17. Rieja says:

  Dokter Ted,

  Ik kan niet naar een zorginstelling zoals de huisarts. Ik werd er bij het kennismakingsgesprek ziek van de Dect-telefoon en haar smartphone., die op het bureau lag. Wat er nog meer aan draadloos was weet ik niet. Ik wilde zo graag iemand die mee kon denken en niet afwijzend was voor EHS. Het is eng als je dubbelziet, lichtflitsen en wazig (vooral na het wakker worden). Het schijnen achteraf meerdere elektrogevoeligen te hebben, weet ik nu. Dus misschien moet u als huisarts ook zeggen dat het draadloos gebruik kan komen?

 18. valerie3 says:

  Droge ogen:-( na onderzoeken bij 2 oogklinieken en punctum plugjes in mijn ooghoeken alle druppels die er bestaan geprobeerd, buiten is een tranendal binnen barst het van droogte.
  Is hier nu helemaal niets aan te doen in deze tijd?
  Hoop op een positief bericht.
  Bij voorbaat dank

Bekijk ook

Meer