Duur 04:16
Gepubliceerd op 2 november 2018

Formule 1 in 2020 in Zandvoort als financiering rond komt

De eigenaren van de Formule 1 hebben Zandvoort een concreet voorstel gedaan om vanaf 2020 de Grote Prijs van Nederland te organiseren. Als Zandvoort aan de financiële eisen voldoet, zullen Max Verstappen en de overige coureurs daar in principe zeker 5 seizoenen racen.

In 2020 weer Grand Prix in Zandvoort

Prins Bernhard van Oranje, mede-eigenaar van het circuit in Zandvoort, heeft bevestigd dat Zandvoort een aanbod heeft gekregen van Formula One Management Limited, de eigenaar van Formule 1, om al in 2020 een race te organiseren. Bernhard: “Als wij nu tekenen, dan heeft Nederland in 2020 weer een Grand Prix. Met Max Verstappen. Iedereen is er bij ons terdege van bewust dat dit een unieke kans is.”

Financiering

Volgens racedirecteur Charlie Whiting van de internationale autosportfederatie FIA hoeft Circuit Zandvoort maar enkele kleine ingrepen uit te voeren om het weer geschikt te maken voor een Grand Prix in de Formule 1. Voor de rechten om de F1 binnen te halen moet 20 miljoen euro worden betaald. De totale organisatiekosten voor het evenement bedragen naar schatting 30 tot 40 miljoen euro. Het racecircuit zoekt dan ook financiers om de Formule 1 terug te halen naar Nederland. Prins Bernhard van Oranje hoopt op steun uit het bedrijfsleven. “We moeten een sluitende businesscase hebben”, laat hij via zijn woordvoerder weten. “Ze hebben haast, er staat druk op”, zegt de woordvoerder verder. “We hopen dat bedrijven zich willen inzetten om de komst van de Formule 1 naar Zandvoort mogelijk te maken.”

F1 in Zandvoort haalbaar

Een haalbaarheidsonderzoek in 2017 heeft al aangetoond dat de terugkeer van de Formule 1 naar Zandvoort een reële mogelijkheid is. Er is dan een eenmalige investering van 10 miljoen euro vereist om het circuit aan alle eisen te laten voldoen. Zo moet de pitstraat aangepast worden en moet de baan op sommige punten gemoderniseerd worden. Uit het onderzoek blijkt ook dat Nederland minimaal 57 miljoen euro kan verdienen aan een Formule 1-race in Zandvoort.

Historie

Naast Zandvoort heeft ook het TT Circuit in Assen interesse in Formule 1-races. Volgens De Telegraaf is uiteindelijk voor Zandvoort gekozen vanwege de historische waarde die dat circuit voor de koningsklasse van de autosport heeft gehad. Tussen 1952 en 1985 is de Formule 1 bijna elk jaar gereden op Circuit Zandvoort. Niki Lauda is 33 jaar geleden de laatste winnaar. De Oostenrijker heeft op het podium gezelschap van Alain Prost en Ayrton Senna.

Formule 1

Reactie Assen

De stichting die de Formule 1 naar Assen wil halen, geeft de moed nog niet op. Voorzitter Jos Vaessen heeft vol verbazing gelezen dat het management van de Formule 1 het circuit van Zandvoort de voorkeur geeft boven Assen. “We hebben meteen contact gezocht met Londen om dit te verifiëren, want wij weten nergens van. Voor zo ver wij weten, zijn wij ook nog steeds een serieuze kandidaat”, aldus Vaessen. Vaessen hoopt zo snel mogelijk van het Formule 1-management te horen wat de stand van zaken is.

Lees ook: Max en zijn 14 voorgangers in de Formule 1.

(Bron: ANP, NOS)

Formule 1-fanaat en -schrijver Koen Vergeer is vrijdag 2 november 2018 bij Tijd voor MAX om over de eventuele rentree van de Formule 1 in Nederland te praten, om 17.10 uur bij NPO 1.

Geef een antwoord

Reacties (2)

    Jan Kruise says:

    Jammer dat jullie niemand uitnodigen die in Assen de boel berhartigd

    oosterwijck says:

    Is er nog niet genoeg vervuiling en verspilling, door die zinloze auto en motorsport. Dit soort idioterie moet strafbaar worden.

Bekijk ook

Meer