Duur 01:28
Gepubliceerd op 13 maart 2017

Een goed begin voor ieder kind

Wereldwijd zijn 209 miljoen kinderen ondervoed en elke dag overlijden kinderen aan de gevolgen. De honger in landen als Zuid-Soedan en Nigeria onderstreept de noodzaak om in actie te komen voor alle ondervoede kinderen. UNICEF bestrijdt wereldwijd de oorzaken van ondervoeding. Want ieder kind heeft recht op een goed begin.

Gevolgen ondervoeding

Als een kind chronisch ondervoed is, krijgt het te weinig of te eenzijdig te eten. Wereldwijd zijn 159 miljoen kinderen chronisch ondervoed. 50 miljoen kinderen worden door acute ondervoeding bedreigd. Ondervoede kinderen blijven achter in hun ontwikkeling. Van de gevolgen hebben ze de rest van hun leven last. Ze hebben vaak een groeiachterstand en kunnen niet goed meekomen op school. Ook hebben deze kinderen een grote kans om ziek te worden en aan de gevolgen daarvan te overlijden.

Bij acute ondervoeding hebben kinderen (bijna) niets te eten. Hun leven is in gevaar. Niet alleen door het gebrek aan voedsel, maar ook door ziektes die door een verzwakte afweer vrij spel krijgen. Acute ondervoeding komt voor in noodsituaties zoals oorlog, maar in de meeste gevallen lijden kinderen honger door andere oorzaken, zoals armoede en slechte hygiëne.

Janny van der Heijden voor UNICEF in Gambia

Culinair publiciste Janny van der Heijden bezocht UNICEF in Gambia. “Door ondervoeding hebben kleine kinderen weinig weerstand en sterven aan ziektes die wij zouden kunnen voorkomen.” UNICEF geeft kinderen die ernstig ondervoed zijn, krijgen bijvoorbeeld speciale therapeutische voeding. UNICEF helpt ook ouders om hun kinderen goed te voeden. Janny begeleidt in Gambia een kookcursus, waar jonge moeders voorlichting krijgen over goede voeding. Over haar reis naar Gambia schreef zij haar column Het belang van grootmoeders.

Als moeder en oma weet Janny hoe belangrijk goede en gezonde voeding is: “Als je kinderen en kleinkinderen hebt weet je hoe belangrijk een goede start in het leven is en maakt het je dubbel dankbaar dat je die hebt kunnen geven. Ik vind dat elk kind het recht op een toekomst heeft en als we daarbij kunnen helpen, we dat niet mogen nalaten.”

UNICEF

UNICEF is de VN-kinderrechtenorganisatie. Ze hebben een unieke opdracht vanuit de Verenigde Naties: alle kinderen geven waar ze recht op hebben. UNICEF is door de Verenigde Naties gevraagd om erop toe te zien dat regeringen de rechten van kinderen respecteren en naleven. Als dat niet lukt, dan kijkt UNICEF hoe ze kan helpen. Ze doen dat samen met leraren, beleidsmakers, universiteiten, regeringen, dorpshoofden, politieagenten en natuurlijk met de kinderen zelf. UNICEF is actief in 155 landen en regio’s. Ze werkt samen met overheden, maatschappelijke organisaties, de private sector, andere partners, de lokale bevolking en de kinderen zelf. Daarbij wordt de focus meer dan voorheen gelegd op de kwaliteit van het onderwijs.

Samen met anderen wil UNICEF ieder kind de kans geven om kind te kunnen zijn. Ieder kind moet gezond kunnen opgroeien, voldoende gezonde voeding krijgen, zich kunnen ontwikkelen en het beste uit het leven kunnen halen. Het maakt niet uit waar ze wonen, waarin ze geloven en wat hun afkomst is. UNICEF is er, onvoorwaardelijk, voor ieder kind (Bron: UNICEF).

UNICEF, kind

Tijd voor MAX en UNICEF

Tijdens een speciale uitzending van Tijd voor MAX op maandag 13 maart 2017 wordt aandacht gevraagd voor ondervoeding en de bestrijding daarvan. Te gast zijn onder anderen Krista van den Berg, Klaas van Kruistum en Janny van der Heijden.

Steun UNICEF en word donateur! Bel 0800-1133 (gratis) of word donateur via de website.

De uitzending van Tijd voor MAX wordt mede mogelijk gemaakt door UNICEF.

Geef een reactie

Reacties (2)

    Pleunie says:

    Wat ik mij afvraag: wat verdienen Janny van der Heijden, Christa en Gerrit met hun diensten voor vluchtelingenwerk? Doen zij dit op vrijwillige basis of voor het minimumloon? Janny van der Heijden lijkt mij zo’n figuur die van alles een graantje mee wil pikken en doet voorkomen alsof zij erg betrokken is, wat ik erg in twijfel trek.
    Verder denk ik dat vluchtelingenwerk zich nu eindelijk eens bezig moet gaan houden met nuttig werk n.l. vrouwen in die desbetreffende landen goed voorlichten over geboortebeperking en hen bewust maken over het leed wat zij hun baby’s aandoen n.l. de grote kans op de hongerdood. Waar jullie nu mee bezig zijn is water naar de zee dragen. Elke dag sterven er duizenden baby’s en worden er ook weer duizenden baby’s geboren die geen medische zorg en eten kunnen krijgen, dus een grote kans hebben om te sterven. Ik zie dit als massale kindermishandeling. Naar mijn idee een grote noodzakelijke taak voor vluchtelingenwerk: Goede voorlichting geven over het gebruik van condooms, spiraaltjes en sterilisatie. Dit zou veel beter op zijn plaats zijn dan al die zielige vertoningen om mensen geld uit hun zak te kloppen wat totaal nutteloos is. Ó ja hoor. Ik vind het ook triest om al die beelden te zien maar nog veel triester dat de oorzaak (het maar doorfokken ten koste van het leed van al die baby’s) niet wordt aangepakt.

      MAX Vandaag says:

      Beste Pleunie, wij hebben UNICEF uw reactie voorgelegd en hierbij hun respons aan u:

      “Dank voor uw belangstelling naar aanleiding van de uitzending van Tijd Voor MAX. UNICEF wil zoveel mogelijk steun krijgen voor het verbeteren van de levensomstandigheden van kwetsbare kinderen, waar dan ook ter wereld. Via tv-uitzendingen kunnen we mensen vertellen over de nood in landen zoals Gambia. Janny van der Heijden zet zich vrijwillig in voor UNICEF en werd door UNICEF niet betaald voor haar medewerking. UNICEF gaf haar de mogelijkheid om zelf te zien hoe de situatie van kwetsbare kinderen in dat land is.

      Medewerkers als Gerrit en Krista van den Berg zetten zich via hun werk bij UNICEF in voor kwetsbare kinderen wereldwijd. De medewerkers van UNICEF krijgen een beloning die in lijn is met de rest van de branche. Het werk bij UNICEF is een meer dan fulltime baan die intensieve betrokkenheid vraagt en soms ook gepaard gaat met werken in risicolanden zoals Nigeria. Als medewerkers vertellen over hun werk in uitzendingen zoals Tijd voor MAX krijgen ze daarvoor geen extra beloning.

      U vraagt ook naar ons standpunt op het gebied van geboortebeperking.

      UNICEF werkt vanuit een mensenrechtenbenadering, met het Internationale Verdrag inzake de Rechten van het Kind als belangrijkste drijfveer. Het recht op (over)leven van kinderen staat centraal in onze programma’s.

      UNICEF steunt family planning om de gezondheid en welzijn van moeders en kinderen te beschermen en te promoten. UNICEF richt zich niet op een specifieke methode. Voor UNICEF staat de betekenis van family planning niet gelijk aan abortus. Integendeel, UNICEF gelooft dat vrijwillige en verantwoordelijk gebruik van family planning niet alleen de gezondheid van moeders en kinderen beschermt maar ook abortus tegengaat. UNICEF ziet family planning ook niet als een methode om de bevolkingsgroei te controleren. Wij geloven dat beslissingen over de samenstelling van een gezin het best kunnen worden genomen door individuen zelf.

      Hopelijk hebben we uw vragen zo afdoende beantwoord. Bedankt voor uw betrokkenheid bij het leed van de kinderen in Gambia en andere landen.”

Bekijk ook

Meer