Duur 02:03
Gepubliceerd op 18 augustus 2021

Dokter Teds Spreekuur: een kwallenbeet

In de rubriek Dokter Teds Spreekuur geeft dokter Ted van Essen in diverse video’s uitleg en extra informatie over uiteenlopende medische onderwerpen. De onderwerpen richten zich in eerste instantie op zomerse kwalen. Want wat moet er bijvoorbeeld worden gedaan bij een tekenbeet? Is er iets te doen aan hooikoorts? En zijn er oplossingen voor voetschimmel en zonneallergie? Dit keer: een kwallenbeet.

Kwallenbeet

Hoewel de naam doet vermoeden dat hij bijt, bijt een kwal niet maar hij schiet. De pijltjes waar gif inzit, vuurt hij vanuit zijn tentakels af op onze huid. En dat kan behoorlijk pijnlijk zijn. Rode vlekken op de huid, jeuk, stekende pijn, het zijn maar een paar van de symptomen. Het belangrijkste is niet afspoelen met gewoon kraanwater. Probeer de pijltjes met een bankpas van de huid te schrapen en spoel na met warm water. Is dat niet voorhanden en bent u nog aan zee, spoel dan met zeewater. Warm water, niet niet te warm dat het de huid brandt, is het meest effectief. Daarna nog last van een jeukerige huid? Dan kunt u er dezelfde middelen als tegen een muggenbeet op doen. Dat remt in ieder geval de jeuk.

Tips

In de video geeft dokter Ted van Essen tips hoe u de pijltjes van de huid schraapt en hoe u te weten komt welke kwallen er waar zijn, ook in het buitenland.  Hij legt uit wat u zelf kunt doen en waarvoor u beter de huisarts in kunt schakelen.

Dokter Teds Spreekuur is elke woensdag te zien op MAX Vandaag

Geef een antwoord

Bekijk ook

Meer