Duur 12:43
Gepubliceerd op 8 februari 2016

De strijd om euthanasie

Het is dit jaar 15 jaar geleden dat de euthanasiewet in Nederland werd aangenomen. Bij euthanasie wordt het leven van een patiënt op een waardige manier beëindigd door het toedienen van medicijnen. Euthanasie is altijd uit vrije wil, een patiënt vraagt om euthanasie en de arts voert deze euthanasie uit. Volgens de Nederlandse wet is euthanasie alleen toegestaan bij uitzichtloos en ondraaglijk lijden.

Hulp bij zelfdoding

Op verzoek van de VVD aan de Tweede Kamer is er de afgelopen 2 jaar onderzoek gedaan naar de juridische mogelijkheden van hulp bij zelfdoding aan mensen die vinden dat ze klaar zijn met leven. De commissie Schnabel, een commissie onder leiding van Paul Schnabel, oud-directeur van het Sociaal en Cultureel Planbureau en nu D66-senator, heeft dit onderzoek uitgevoerd. Zij geven in hun advies aan dat de euthanasiewet niet hoeft te veranderen. Euthanasie en hulp bij zelfdoding zijn geen uitwegen voor mensen die hun leven voltooid achten en verder geen medische klachten hebben, vinden zij. Wel moet er meer aandacht komen voor ouderen met een doodwens. Ook moeten mensen beter worden voorbereid op acceptatie van ouderdom, moet eenzaamheid worden voorkomen en moet gezorgd worden voor welvaart en vergroting van de zelfredzaamheid.

De adviescommissie stelt voor om extra voorzichtig te zijn in gevallen van ‘voltooid leven’, waarbij naast een stapeling van ouderdomsklachten vaak ook sprake is van verlieservaringen op andere terreinen. Volgens hen zou in zo’n geval naast de verplichte raadpleging van één andere onafhankelijke arts ook  nog het advies van een tweede consulent moeten worden ingewonnen. Schnabel  beschrijft deze gevallen als ‘psychisch, cognitief, psychosociaal en/of existentieel’ verlies. Daarbij kan gedacht worden aan dementie of verlies van familie of vriendenkring.

Week van de Euthanasie

Van 13 tot 20 februari 2016 is het weer de Week van de Euthanasie, die wordt georganiseerd door de Nederlandse Vereniging Voor Euthanasie. Een vereniging die er is voor iedereen die waardig wil sterven. Zij strijden voor een optimale uitvoering van de euthanasiewet, vooral voor groepen die in de praktijk geen hulp krijgen, zoals mensen met dementie, chronisch psychiatrische patiënten en ouderen die vinden dat hun leven voltooid is. De hele week staat in het teken van de geschiedenis en de toekomst van de euthanasiewet.

In Tijd voor MAX is maandag 8 februari 2016 Vera Zoetebier te gast. Haar ernstig zieke echtgenoot was euthanasie toegezegd, maar de huisarts kwam deze belofte tot tweemaal toe niet na. Na zijn uiteindelijke overlijden op Tweede Kerstdag 2013 diende Vera een klacht in bij het Medisch Tuchtcollege. Vera schuift aan en doet haar aangrijpende verhaal. In de studio is ook Robert Schurink te gast, directeur van de Nederlandse Vereniging voor Euthanasie. Wilt u meer weten over euthanasie of De Week van de Euthanasie? Stel deze dan onder dit bericht.

Chat met Robert Schurink, directeur van de Nederlandse Vereniging Voor Euthanasie

Op maandag 8 februari 2016 kunt u van 17.10 uur tot 18.20 uur hieronder chatten met Robert Schurink over euthanasie. Na 18.20 uur mag u uiteraard een reactie achterlaten, maar deze wordt niet meer door de heer Schurink beantwoord.

Dit betreft geen persoonlijk consult! Robert Schurink is geen arts, maar hij helpt u in deze chatsessie graag met algemene informatie en achtergronden bij het onderwerp behandeld in Tijd voor MAX. U moet zich eerst registreren en inloggen om uw vraag te stellen. Uw e-mailadres is niet zichtbaar voor anderen en u kunt een fictieve naam opgeven. De naam die u achterlaat is wel zichtbaar. Ter bescherming van uw privacy verzoeken wij u persoonlijke gegevens niet te vermelden in uw bijdrage.

Geef een reactie

Reacties (21)

    Marianne Jansen says:

    Ik wilde graag gebruik maken van de chat,maar klopt het dat die niet werkt?
    Gr Marianne

      Robert Schurink - directeur NVVE says:

      hij werkt nu

      MAX Vandaag says:

      Beste Marianne Jansen,

      De chat werkt, u heeft er zojuist een bericht in gezet. Zoals u kunt zien heeft ook Robert Schurink op uw bericht geantwoord.

      Hartelijke groet,
      Redactie MAX Vandaag

    Erik Sprokkereef says:

    Wat presenteren jullie dit zware onderwerp goed !
    Fijn dat er na zorg is door een deskundige dokter (Schuring)
    Ga zo door………………………..!!!

    De andere onderwerpen waren ook de moeite waard,
    groet uit Lisserbroek,
    Erik Sprokkereef
    sinds 5 jaar lid van MAX

      Robert Schurink - directeur NVVE says:

      dank u wel

      Liliannx says:

      Hij is geen arts

    Margo Franssen says:

    Waarom HEEFT DE HUISARTS Niet Alsnog Euthanasie Toegepast Na Het Negatieve Advies Van De ScanArts?

      Liliannx says:

      Durven ze niet, bang voor de toetsingscommissie euthanasie

      Robert Schurink - directeur NVVE says:

      Dat had wel gemogen volgens de euthanasiewet. Waarom de huisarts dat niet heeft gedaan weten we niet.

    henrikiel says:

    Helaas mislukt het inloggen.

      MAX Vandaag says:

      Beste Henrikiel,

      Het inloggen is goed gegaan, want uw bericht is te zien. U kunt op deze plek vragen stellen aan Robert Schurink van de NVVE.

      Hartelijke groet,
      Redactie MAX Vandaag

    Marianne Jansen says:

    Als ik op chat klikt gebeurd er helaas niets

    Marianne Jansen says:

    Is het zo dat je zelf niet meer kunt beslissen het ook door de familie beslist mag worden. Met name de naaste?

      Robert Schurink - directeur NVVE says:

      Belangrijk is dat je een schriftelijke wilsverklaring hebt, dat je daarin vastgelegd hebt wat je wensen zijn. Je kunt een gevolgmachtigde aanwijzen als je zelf niet meer kunt beslissen.

    Els Licht says:

    Mijn moeder is 101 en niet ‘ziek’ wel oud en der dagen zat. Al twee keer is haar euthanasie verzoek afgewezen omdat ze niet ondraaglijk en uitzichtloos lijdt. Pijn in onderlijf wordt al jaren bestreden met morfinepleisters. Ze wordt gedwongen tot uitzichtloos wachten op de dood die haar tot haar dagelijkse teleurstelling niet komt halen. Al meer dan een jaar is ze niet buiten geweest, haar kamer komt ze nauwelijks meer af omdat ze niet meer vertrouwd geacht wordt om te lopen, met rollator, zonder begeleiding. Huisarts zegt, jammer dat uw moeder geen medicatie gebruikt, dan konden we daarmee stoppen. Ik vind het mensonwaardig hoe iemand gedwongen wordt zo zijn tijd uit zitten, met alle mogelijke dreigingen van vallen of ander ongemak. Bovendien, wat is mooier dan met je kinderen om je heen de laatste avond door te brengen ipv in alle eenzaamheid op een onverwacht moment heen te gaan.
    Mijn moeder heeft alle niet-behandel en euthanasieverklaringen al lang getekend, en is nu murw van alle afwijzing en zit te zitten. Ik vind het absurd dat dit anno 2016 nog toegestaan wordt onder het mom menswaardig

      Robert Schurink - directeur NVVE says:

      Euthanasie is eigenlijk alleen mogelijk als er sprake is van uitzichtloos en ondraaglijk lijden. Mensen op leeftijd zonder klachten vallen onder de term voltooid leven. Pas als er sprake is van stapeling van ouderdomsklachten komen zij in aanmerking voor euthanasie, U kunt in overleg met uw huisarts nagaan of hier sprake van is.

      RABE says:

      Triest dat uw moeder niet zelf mag kiezen wanneer ze uit het leven stapt.
      Een hond is in Nederland beter af.
      Er moet eens goed worden nagedacht in den Haag wat we deze mensen aan doen.
      Als het leven niet meer dragelijk is om wat voor een reden dan ook, laat de persoon in kwestie dan een sterk slaapmiddel innemen en niet meer wakker worden. De lijdensweg is niet alleen voor de persoon zelf moeilijk maar ook voor de naaste omgeving. Niemand wil zijn naaste zien lijden.
      Ik wil de moeder van Els en haar naasten heel veel sterkte wensen.

    Marianne Jansen says:

    Nog niet op mijn vraag 🙂

    MevrvdLooy says:

    Mijn man is gisteren, een jaar geleden gestorven aan alzheimer, na de diagnose 12 jaar geleden. Ik zelf wil die lijdensweg niet meemaken. Kunt U mij vertellen wat ik doen moet om op tijd maatregelen te nemen voor euthanasie?

      Robert Schurink - directeur NVVE says:

      Het beste is in een schriftelijke wilsverklaring op te schrijven wanneer u het leven niet meer waard vindt om te leven. Daar moet u dan met uw huisarts over in gesprek. Hij beoordeelt uw verzoek en kijkt dan of er sprake is van uitzichtloos en ondraaglijk lijden. Het is van belang regelmatig met uw huisarts in gesprek te zijn over uw ziektebeeld en afspraken te maken waar uw grens ligt. Vraag aan uw huisarts of hij dan bereid is u te helpen. Is dat niet het geval, dan is het verstandig om een andere huisarts te zoeken of contact op te nemen met de Levenseindekliniek.

    Archie says:

    Daar Vera regelmatig mensen aan heeft geklaagd heb ik mijn bedenkingen bij dit verhaal.
    Er zit vast meer bij.
    Ik vind het vreemd dat hier geen tegen verhaal beschikbaar is of een onderbouwing van de scanartsen of de betreffende huisarts. Mensen die haar beter kennen weten dat hier dingen niet kloppen.
    Ook bij het overlijden van andere mensen uit haar omgeving was er van alles mis met ziekenhuispersoneel enz… gelukkig lag het nooit aan Vera……….

Bekijk ook

Meer