Duur 07:12
Gepubliceerd op 18 januari 2011

De medicijnkast

We worden steeds ouder. Dit komt door onze leefomstandigheden, gevarieerde voeding, goede hygiëne en medische zorg. Daardoor gebruiken we ook steeds meer medicijnen. Maar hoe kunt u ze het beste bewaren?

Inhoud

Wat er standaard is zou moeten zitten zijn pijnstillers als paracetamol en bijvoorbeeld ibuprofen, ORS-poeders (orale rehydratie zouten) tegen diarree, neusdruppels en een thermometer. Medicijnen die u dagelijks gebruikt kunt beter op een andere plaats leggen. Bijvoorbeeld een plaats waardoor u ze niet vergeet in te nemen. Zorg dat de medicijnkast groot genoeg is. Wanneer u hem ophangt, hang hem dan hoog genoeg zodat kinderen er niet bij kunnen. Ruim regelmatig u medicijnkast op. Lever ouder medicijnen in bij de apotheek. Gooi ze niet zomaar weg!

Gebruik

We kunnen tegenwoordig prima leven met verschillende kwalen: bijvoorbeeld diabetes, hoge bloeddruk en cholesterol. Gevolg is vaak dat we veel verschillende medicijnen gebruiken. Medicijnen die op wisselende momenten van de dag moeten worden ingenomen. Gebruikt u buiten deze medicijnen om ook nog medicijnen die los te koop zijn, dan bestaat de kans op complicaties. Het is dus van groot belang dat u overzicht heeft van wat u gebruikt en dit ook afstemt met de huisarts. Sinds 2011 is de huisarts verplicht bij een doorverwijzing een overzicht van het medicijngebruik mee te sturen.

Bewaren

Wanneer u regelmatig medicijnen moet innemen is het handig de medicijnen te bewaren in een zogenaamde doseerdoos. U kunt dan bijvoorbeeld één keer per week alle medicijnen verdelen in doseervakjes. Het is ook mogelijk de medicijnen door de apotheek per dag en per moment te laten verpakken in een Baxter. Baxteren is het door de apotheek geautomatiseerd laten verpakken van geneesmiddelen. Dit is een goede manier om diverse pillen ook uit elkaar te houden.

Dit onderwerp is besproken in Tijd voor MAX op 18 januari 2011.

Geef een reactie

Bekijk ook

Meer