Duur 14:54
Gepubliceerd op 3 januari 2017

Arbeidsongeschikt na medische misser

Het is een nachtmerrie voor iedere patiënt. Uit narcose ontwaken en erachter komen dat de chirurg het verkeerde been heeft geopereerd. Jaarlijks zijn er in Nederland zo’n 40.000 medische missers. De meeste fouten vinden plaats op de operatie kamer. Het doorvoeren van protocollen hebben de patiëntenveiligheid onvoldoende verbeterd. 

 

Wat kunt u doen als u te maken krijgt met een medische misser?

  • Dien als eerste een klacht in bij het ziekenhuis. Vanaf 1 januari 2017 is ieder ziekenhuis verplicht een klachtenfunctionaris te hebben. Zij kunnen helpen bij het indienen van de klacht en advies geven en eventueel bemiddelen met de zorgaanbieder.
  • Meldt uw klacht eventueel bij het Landelijk Meldpunt Zorg van de Inspectie voor de Volksgezondheid.
  • Wanneer u er niet uitkomt met uw zorgaanbieder dan kunt u zich wenden tot een geschillencommissie. Vanaf 1 januari 2017 moeten zorgverleners bij een onafhankelijke commissie zijn aangesloten.
  • U kunt uw zaak uiteindelijk voorleggen aan de Tuchtrechter. Die bepaalt of de zorgverlener zijn werk goed gedaan heeft. Zo niet dan kan hij een straf opleggen.
  • Bij een schadeclaim boven de 25.000 euro of wanneer u het niet eens bent met de behandeling van uw zaak door de geschillencommissie kunt u nog naar de civiele rechter
  • Meld bij de politie wanneer u denkt dat uw zorgverlener een strafbaar feit heeft gepleegd.

Bewaar alle kwitanties, rekeningen en communicatie tussen u en de zorgverlener en wat er maar samenhangt met uw behandeling. U moet aantonen dat er een verwijtbare fout is gepleegd. Wanneer u een letselschade advocaat of -expert inschakelt om uw belangen te behartigen dan vragen ze u ook vaak om eerst een medisch advies in te winnen. Dat kost minstens 1000 euro. Ze willen zekerheid of het zin heeft om tijd in uw zaak te steken. Als verwijtbaarheid niet is aan te tonen dan is de kans van slagen klein. Van de tienduizenden incidenten per jaar worden maar zo’n 400 gevallen echt bewezen.

Reken op een lange procedure. Het kan soms langer dan een jaar of meerdere jaren duren voor uw echt duidelijkheid hebt en mogelijk een schadevergoeding krijgt.

Meldpunt!

Naar aanleiding van de uitzending van Meldpunt! over medische missers heeft het Gelre Ziekenhuis in Apeldoorn een verklaring afgegeven.  Ook ziekenhuisverzekeraar Medirisk wilde niet in de uitzending reageren en heeft een schriftelijke-verklaring afgegeven.

In de uitzending van Meldpunt! op dinsdag 3 januari 2017 om 19.25 uur op NPO 2 zitten Fred Zwarts, letselschade expert en hoogleraar Patiënt en Veiligheid aan de TU Delft Jan Klein aan tafel. En Dianda Veldman van de Patiëntenfederatie.

Geef een reactie

Bekijk ook

Meer