Duur 06:16
Gepubliceerd op 5 oktober 2016

ActiZ: regering schiet tekort met ouderenzorg

De organisatie van zorgondernemers, ActiZ roept de regering op snel extra geld vrij maken voor de ouderenzorg. “De grens is bereikt”, zei ActiZ directeur Jan de Vries woensdagavond in het televisieprogramma Meldpunt!  “De overheid rekent zich rijk voor de toekomst. Het aantal ouderen neemt toe, de zorgvraag neemt toe. Maar als je de ontwikkelingen ziet in de verpleeghuiszorg en de middelen die daarvoor beschikbaar komen, dan schiet je tekort. We schieten nu al te kort, laat staan voor de komende jaren”, aldus De Vries.

Ernstig gebrek aan verpleeghuisbedden

In de reportages in deze uitzending kwam aan bod dat er een ernstig gebrek aan verpleeghuisbedden is. Nu al staan 6000 thuiswonende ouderen met een hoge zorgzwaarte-indicatie (ZZP5 en hoger) op de wachtlijst van een verpleeghuis. Hierdoor raken wijkverpleegkundigen en mantelzorgers overbelast. De Vries: “Dat is de realiteit van elke dag. Dat is wat ouderen ervaren, dat is wat mantelzorgers ervaren, dat is wat onze wijkverpleegkundigen ervaren. Er moet nu echt geld bij komen, want de vraag neemt alleen maar toe. Vandaag, maar ook morgen.”

Vraag aan zorg neemt toe door vergrijzing

Hoewel al jaren bekend is dat de vergrijzing zal leiden tot een explosieve vraag naar zorg, weet eigenlijk niemand hoeveel verpleeghuisplekken op de middellange termijn nodig zijn. De overheid wil de komende 5 jaar het aantal bedden met 6000 laten groeien. Staatssecretaris Martin van Rijn stuurde in juli 2016 deze prognose naar de Tweede Kamer naar aanleiding van zijn plan van aanpak Waardigheid en trots, liefdevolle zorg voor onze ouderen. Maar het ministerie kan niet uitleggen waarop deze prognose is gebaseerd en hoe hierin de demografische ontwikkeling (lees: toenemende vergrijzing) is meegenomen. De Vries: “Die 6000 plekken erbij die de regering binnen vijf jaar wil creëren moeten er morgen al zijn. Want in die vijf jaar komt er een flinke groei in zorgvraag aan.”

Aan de vooravond van de vergrijzing constateert Meldpunt! dat de ouderenzorg al vastloopt. De komende veertien jaar (tot 2030) zal het aantal 70-plussers met 50 procent groeien naar ruim 3 miljoen. De Vries: “Niet iedereen daarvan komt in een verpleeghuis. Maar een deel daarvan zal op enig moment die verpleeghuiszorg nodig hebben. Daarnaast wordt de verpleeghuiszorg alleen maar intensiever. Want je komt op een laat moment in een verpleeghuis. Dan is er meer zorg nodig. Dat betekent dat de groeicijfers van de verpleeghuiscapaciteit van de regering niet reëel zijn.”

Hand in eigen boezem

Actiz steekt ook hand in eigen boezem: “We hebben de effecten van het langer thuis wonen onderschat. We zien dat veel sneller dan verwacht de zorgvraag toenemen. We hebben met elkaar onderschat wat de effecten van de hervormingen van de ouderenzorg zijn. Onze leden bieden wijkverpleegkundige zorg, maar hebben daarvoor te weinig middelen en mensen. Ze zien dat de wachtlijsten bij de verpleeghuizen toenemen. En dat de zorgvraag alleen maar toeneemt.”

Met de titel Ouderenzorg raakt verstopt heeft Meldpunt! dit probleem op 5 oktober 2016 onder de aandacht gebracht.

Geef een reactie

Reacties (3)

    RABE says:

    Ouderenzorg kan beter, dat weten we allemaal.
    Het draait altijd om geld.
    Waarom de zorgdirecteuren dan niet iets minder in de knip, en het geld wat dan overblijft naar de zorg.
    En niet te veel vergaderen met lunch of diner, maar gewoon met koffie en thee.
    Zo simpel kan het zijn.

    Hanneman says:

    De prognose van meneer van Rijn is zeer waarschijnlijk geen prognose maar meer een dictaat. Er zal zijn uitgerekend wat er maximaal aan zorg mag worden uitgegeven en overschrijding van dat maximum zal door de industrie en overheid niet worden getolereerd, mitsdien het overschrijdingen in het beloningsbeleid betreft. Dán kan álles. Ik kijk als leek. Ik vind het erg lijken op de wijze van bezuinigen op onderwijs, defensie, justitie, woningbouw, sociale zekerheid, milieu en dit is maar een kleine greep. De invloed van de bevolking legt het áf tegen de invloed die het grote geld heeft op de invulling van het beleid. En de eerste vertegenwoordiging van het grote geld is door ons allemaal geinstalleerd in Den Haag. Da’s niks nieuws, dat is al héél lang zo. Wat “nieuw” is aan die situatie is de brutaliteit. Wat voorheen tactisch, in kleine stappen moest worden bereikt is verworden tot “we doen het gewoon”. De eerste naam die mij dan invalt is Schippers. Deze mevrouw wéét dat ze door de ligging van de kaarten in de eerste en tweede kamer, de onwetendheid van de mensen waar het gaat over wetgeving, zo’n beetje álle dikke vissen voor het bedrijfsleven kan binnenhengelen die er maar zijn. En dat zijn er wat. Dat zijn er héél wat. Bestaande voorzieningen sluiten en het licht op groen voor hele dure projectontwikkelaars. “Contracten” met de industrie over medicijnen of tarieven voor behandelingen die worden verantwoord als noodzakelijk vanwege de dreigende overschrijdingen van budgetten. het is een soort economisch fascisme en heeft met democratische besluitvorming niets te maken. Want niemand van ons wil de zorg voor een zwaar demente, weerloze vader of moeder uitruilen tegen de zoveelste porsche voor de zorgbestuurder. Als ik op straat vraag of mensen vinden dat een extreem duur medicijn aan een doodziek kind moet worden geweigerd terwijl zorgverzekeraars miljardenreserves hebben zegt iedereen van niet. Maar het gebeurt wél. En als er niet anders wordt gestemd dan gaat dit proces van zorgafbraak gewoon dóór. Rutte zegt u nu uw zorgen te willen wegnemen. Dat is niet zo. Hij neemt uw zorg weg! Voor strakjes; Stem in vredesnaam juist

    oosterwijck says:

    De VVD maffia werkt liever aan een nieuwe wet: hulp bij levensbeëindiging, bij een voltooid leven. Dat is goedkoper als ouderen een menswaardig bestaan geven. Als de eenzaamheid van ouderen verminderd, door het organiseren van sociale restaurants waar ouderen elkaar kunnen ontmoeten en samen eten, zal de wens om: “Morgen niet meer wakker te worden”, bijna geheel verdwijnen. Ik hoop dat de bevolking, op een sociale partij gaat stemmen, die de zorg voor ouderen serieus neemt. De mens onterende gedachten van de VVD worden dan gesmoord. Dat VVD tuig heeft al teveel leed onder de gewone mensen gebracht.

Bekijk ook

Meer