Duur 16:23
Gepubliceerd op 6 juni 2016

Paspoort afgeven: ja of nee

Dat het afgeven van een paspoort in een hotel grote gevolgen kan hebben, ondervond Kevin Goes. Met een kopie van zijn paspoort wist een volslagen vreemde zijn identiteit aan te nemen en zo hoge schulden te maken. Hoe doen ze dat? Heel eenvoudig, met uw burgerservicenummer.

Voor identificatie en borg

Bij het inchecken in een hotel of op een camping, wordt er vaak gevraagd naar uw paspoort. Deze gegevens zijn nodig voor identificatie en worden soms doorgegeven aan de lokale autoriteiten in verband met de toeristenbelasting en veiligheid. Een andere reden om naar het paspoort te vragen is als borg. Ondernemers gebruiken dit om te voorkomen dat u weggaat zonder te betalen. Maar de een maakt een kopie van het paspoort, de ander noteert alleen het nummer en weer een volgende wil het paspoort als borg behouden. Wat mag wel en wat mag niet?

Eigendom van de Nederlandse staat

Ons identiteitsbewijs is eigendom van de Nederlandse staat. Dit staat achter in het paspoort in 3 talen beschreven. Daar staat ook dat het alleen ter beschikking van een derde mag worden gesteld, als daar een wettelijke verplichting toe is. Het afgeven of een kopie laten maken van het paspoort is niet strafbaar, maar zonder paspoort kunt u zich niet identificeren en dat is wel strafbaar. Een hotel- of campingeigenaar mag uw paspoort niet invorderen. De Rijksoverheid adviseert om uw paspoort niet af te geven. Dat is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. Want als u het hotel of de camping al volledig heeft betaald en u mag er niet in zonder dat u uw paspoort afgeeft, dan heeft u wel een praktisch probleem.

BSN-nummer

Het enige wat oplichters nodig hebben voor identiteitsfraude is uw burgerservicenummer. Dit nummer staat op ons paspoort, ID-kaart en rijbewijs. Daarmee kunnen ze bijvoorbeeld een paspoort aanvragen en onder uw identiteit handelingen verrichten zonder dat u  het weet. Dit overkwam Kevin Goes. Hij gaf zijn paspoort af in een Turks hotel. Met de kopie is een nieuw paspoort aangevraagd onder zijn naam maar met een andere foto erop. Op zijn naam werden diverse huizen gehuurd waarvan de ‘echte’ Kevin Goes de rekeningen thuis kreeg gestuurd. Dat liep op tot en bedrag van 16.000 euro. Gelukkig is in zijn geval de dader opgepakt, maar het had heel anders af kunnen lopen. Want bewijs maar eens dat u dat niet heeft gedaan.

Afgeven ja of nee?

Toch hebben ondernemers uw gegevens soms nodig en wordt er een kopie van het paspoort of identiteitsbewijs verlangd. Wilt u uw paspoort of ID-kaart niet achterlaten, laat dan direct een kopie maken en streep het BSN-nummer door. Of lever zelf een kopie aan waarop het BSN-nummer is doorgestreept en waar een datum en doel op staan. Voor het betalen van borg kunt u ook een creditcard gebruiken. De kaart is verzekerd voor het oneigenlijk afschrijven van bedragen en fraude. De Rijksoverheid heeft een app ontwikkeld voor op de smartphone waar u veilig een kopie van uw identiteitsbewijs kunt maken. In de KopieID wordt u er op gewezen uw BSN-nummer door te strepen en kunt u de kopie voorzien van een watermerk. Hierin zijn de datum en het doel van de kopie genomen. De app is te downloaden in de App Store, Play Store of Windows Phone Store.

De ANWB heeft woensdag 8 juni 2016 minister Plasterk van Binnenlandse Zaken gevraagd actie te ondernemen en een verbod in te voeren op het inleveren van het paspoort van vakantiegangers bij vakantieverblijven en verhuurberdrijven.

Dit onderwerp is behandeld in Groeten van MAX op 6 juni 2016 en in Tijd voor MAX op 26 september 2016.

Geef een reactie

Reacties (75)

  Paspoort11 says:

  ik was in India en daar MOEST men mijn paspoort SCANNEN. Wat is er dan te doen tegen BSN nummer ? Niets
  In theorie zijn uw opmerkingen prima, als je in een hotel in India staat en niet wil doen wat zij willen kun je naar huis.
  Er moet een oplossing gevonden worden dat je een aparte BSN nummer card krijgt die je samen met rijbewijs of paspoort kunt tonen waar het mag en anders alleen het rijbewijs of paspoort zonder BSN

   Yda Matthijssen - juridisch expert ANWB says:

   Paspoort 11, ik denk dat we ook in de uitzending hebben aangegeven dat de theorie makkelijker is dan de praktijk. Maar dat is geen reden om reizigers niet bewust te maken van de risico’s. Verder is het de rijksoverheid die bepaalt wat er op het paspoort staat. De ANWB stuurt deze week ook een brief naar de minister over dit onderwerp.

  gevas says:

  over ID fraude met paspoort.
  Bij de ANWB zijn handige hoesjes te koop om over je gegevens van het paspoort te schuiven, zodat het BSN nummer niet meer zichtbaar is om een kopie te maken. Ook verkrijgbaar voor het rijbewijs, erg handig!!
  Wij waren onlangs op een cruise rondom DUBAI en moesten Paspoort inleveren. Achteraf wel handig want in iedere aanleghaven moet alles gechecked worden door de plaatselijke douane. Ondoenlijk om dat van iedere passagier afzonderlijk te doen. Als je de boot afgaat krijg je een speciaal dagpasje en in combinatie met je boardingpas mag je pas weer aan boord. Als die boardingpas gescanned wordt verschijnt meteen je pasfoto op het scherm van de security ambtenaar. Veilig gevoel. Na de trip krijg je keurig je paspoort terug in je cabine met de nodige stempels erin.
  Groetjes van Gerard van Stratum.

   Paspoort11 says:

   Ja, handige hoesjes misschien bij een fotokopie maar niet als je paspoort moet afgeven.
   Ja, nodige stempels in je paspoort ( wat moet ik daar mee) maar wel controle kwijt en zich op paspoort.
   Erg naief

   Reageer says:

   dat is handig …maar is het alleen voor een Kaart ( lees pasje )of ook voor een boekje .dat wil ik graag weten

   Yda Matthijssen - juridisch expert ANWB says:

   Gevas, fijn dat u hebt ervaren dat het goed geregeld is. In de uitzending hebben we ook nadrukkelijk gezegd dat voorkomen moet worden dat de gegevens in verkeerde handen vallen. Maar waarschuwen is nodig omdat de reiziger niet weet hoe zorgvuldig met paspoorten of kopieën van paspoorten wordt omgegaan.

  kargem says:

  Chat met Ida
  Na dinsdag 12.00 uur ………..enz, enz maar deze wordt niet meer door DE DOKTER????

   MAX Vandaag says:

   Beste Kargem, hartelijk dank voor uw reactie. We hebben de tekst aangepast.

  larajuultje says:

  Ik ben eenmaal naar Bonaire geweest en heb voor ik vertrok een aantal kopieën van paspoort gemaakt en nummer doorgestreept + ook kopie opgeschreven zodat dit papier wel de gegevens van mij bevatte maar niet kon worden gebruikt door anderen.

   Paspoort11 says:

   doekje voor het bloeden maar helpt niet als de overheid ( zoals in India) voorschrift dat een hotel moet scannen.

   Yda Matthijssen - juridisch expert ANWB says:

   larajuultje, goed om te horen dat de reis goed gegaan is met alle tips.

  Peter Bettonville says:

  Nooit je paspoort afgeven of een kopie laten maken. Zorg zelf voor een kopie waarvan het bsn-nummer onleesbaar is

   Paspoort11 says:

   ja, ja en hoe kom ik dan het hotel in in India waar men mijn paspoort eist en scanned ?
   Wederom mooi theorie maar die vaak niet in de praktijk werkt.

   Mijnheer bettonville zijn antwoord is een standaard antwoord dat iedereen al 80 jaar kent, niet echt verfrissend

   Yda Matthijssen - juridisch expert ANWB says:

   Peter Bettonville
   Dat is precies de boodschap die we wilden meegeven aan de kijker.

  oosterwijck says:

  Als wereldwijd, het eisen van een paspoort, door derden, strafbaar wordt gesteld, is het probleem opgelost. Wereldwijd een wet afvaardigen, die nauwkeurig wordt gecontroleerd. … Iedereen, wereldwijd weet, dat je niet mag weglopen zonder te betalen, en iedereen wereldwijd weet, dat je geen geld mag kopieeren (overheden uitgezonderd). Daar word je overal, wereldwijd voor gestraft. Dus moet het niet zo moeilijk zijn, dat wereldwijd iedereen wordt gestraft, die een paspoort opeist voor het maken van een kopie. Het probleem is, … dat machtshebbers onverschillig staan tegenover het gepeupel. Ik wil wel eens weten, hoe vaak het Koninklijk huis een paspoort moet afgeven, voor het maken van een kopie. Ik denk niet dat het ook maar één keer is voorgekomen. Probleem opgelost.

   Jaimita says:

   Prima idee, maar het zal niet lukken

  Chateaux says:

  Wij hebben een campingcarnet van de ANWB dat tot nu toe op iedere camping geaccepteerd werd. Je hoeft je paspoort niet eens te laten zien. Waarom is dat niet genoemd als alternatief?

   Yda Matthijssen - juridisch expert ANWB says:

   Irene, fijn dat je goede ervaringen hebt met het ANWB campingcarnet. Het blijft voor ons altijd lastig om alle mogelijkheden op te noemen in de tijd die we hebben in de uitzending. Maar het ANWB campingcarnet is zeker ook bedoeld als oplossing voor dit probleem

  René Dinkelberg says:

  Ik heb het programma gezien. De overheid heeft een app waarmee je een foto van je id kan maken. Gelijk kun je dan ook je bsnnummer doorstrepen. Een mooie app.

   Yda Matthijssen - juridisch expert ANWB says:

   René, dat is zeker een mooie app. In de acties van de ANWB de komende week wordt deze ook genoemd. Maar zoals ik bij Irene al aangaf, is de tijd in de uitzending beperkt.

   Paspoort11 says:

   haha, heb je niets aan als men je paspoort eist en als je dat niet geeft de toegang tot hotel weigert.
   Alle berichten die ik hier lees zijn theorie theorie en theorie.
   Neem van mij aan, hele wereld overgetrokken, dat men in landen in Azie e.d. kan doen wat men wil als jij iets wilt = entree in hotel.

  Peter Bootsma says:

  Er is ook een mogelijkheid om zelf een kopie van je paspoort te maken met je smartphone, daar is vanuit de overheid ook een speciale app voor, kopie ID, daar kan je ook aangeven waarvoor de kopie wordt gebruikt en je kan op de foto/scan je BSN nummer doorstrepen, deze kan je dan vervolgens mailen naar het verblijf, zo aan de balie te regelen lijkt mij.

   Yda Matthijssen - juridisch expert ANWB says:

   Peter, zie mijn antwoord aan René, maar ook hier moet de camping wel aan mee willen werken.

   Jaimita says:

   Maar als het hotel toch het paspoort eist dan kun je 2 dingen doen. Accepteren of naar huis gaan

  Frank Maasdijk says:

  Hallo,

  Het verbaast mij iedere keer weer dat het probleem van identiteitsfraude bij de burger wordt neergelegd.
  Als ik hoor dat een huis gehuurd kan worden of een bankrekening geopend kan worden of een lening verkregen kan worden op basis van een kopie van een paspoort zonder dat het fysieke document is gezien dan wel zonder dat de persoon in kwestie is gezien!
  De fout ligt in een dergelijk geval bij die bank of woningcorporatie en hun gedrag is verwijtbaar. Het is dus van de zotte dat de burger vervolgens voor de kosten zou moeten opdraaien of zijn/haar onschuld via juridische procedures zou moeten bewijzen.

  Met vriendelijke groet,
  Frank

   Yda Matthijssen - juridisch expert ANWB says:

   Frank, ik begrijp wat je bedoeld, maar met het onderwerp in de uitzending hebben we het over de praktijk en proberen we de toekomstige reiziger weerbaarder te maken.

   Frank Maasdijk says:

   Yda, dat begrijp ik maar de kern en de oorzaak van het probleem wordt niet aangepakt. Dat is jammer.
   Blijkbaar hebben banken en woningcorporaties zoveel macht en politieke invloed dat het aanpakken van de oorzaak niet bespreekbaar is.

  catherinalouisa says:

  Ik heb een kopie van mijn paspoort afgegeven dat ik met de app kopieID heb aangepast zodat mijn bsn nummer onzichtbaar was en er een vermelding over de gegevens heen stond voor wie t was en wanneer.
  Dit werd geweigerd: we can’t accept this ID when parts of text are blocked!
  Dus toen toch maar zonder die beveiliging gedaan, maar t voelt niet goed.

   Yda Matthijssen - juridisch expert ANWB says:

   Catherinalouisa, in de uitzending gaf ik al aan dat het in de praktijk niet altijd makkelijk is. Daarom gaat de ANWB ook alle andere verkeersbureaus ook benaderen. Maar het is echt zo dat ze het BSN nummer niet nodig hebben voor het gastenregister dat ze moeten inleveren bij de overheid. De vraag is wel of de baliemedewerker hiervan op de hoogte is. Ik besef maar al te goed dat tips geven makkelijker is dan de discussie aan de balie aan gaan.

  CJ.kruyer@quicknet.nl says:

  Zag en hoorde vanavond op Max TV het relaas over paspoorten. Geef dat zelf nooit af wat mij al veel lastige en soms vervelende discussies oplevert. In het uiterste geval vertrek ik.
  Maar hoe zit het als ze mijn paspoort inscannen, dan kan ik mijn BSN niet doorkrassen, noch de tekst: “kopie voor …..” plaatsen!
  Ook dan zelf kopie geven voor de scan? Of kun je de scan origineel toelaten?
  Graag de opinie en advies van Max

  Mvg
  Cees Kruijer (Max lid)

   Yda Matthijssen - juridisch expert ANWB says:

   Beste CJ Kruyer, dat is de lastige praktijk. Als ze het inscannen dan is de vraag hoe veilig worden de scans bewaard. Ook in die gevallen is het de meest veilige methode om een kopie te geven met vermelding waarvoor het is en het BSN nummer doorgestreept.

  Janwillem Tak says:

  Beste Max,

  Ik woon al jaren in België. Mijn BSN staat dus niet in mijn paspoort, omdat het door het consulaat in Antwerpen is afgegeven. Blijkbaar is BSN dus minder belangrijk, dan de NL belastingdienst wil doen voorgeven.
  In veel Arabische landen moet je je paspoort afgeven. Je krijgt het pas terug als de regering je toestemming geeft om te vertrekken. Ik heb daar voor mijn werk (Jemen) gewoond. Altijd geweigerd mijn pas af te geven, maar ik moest elke 3 maanden voor tenminste 2 weken het land uit en kon dan een nieuw visum voor 3 maanden krijgen. De regering (ik werkte daar voor) vond het een belediging, dat ik mij pas niet wilde afgeven. Echter, toen het fout ging, was ik weg zonder gezeur en mijn collega’s moesten bidden en smeken om weg te mogen.

  @ Gevas: Ik heb een jaar in Dubai gewoond, had een verblijfsvergunning, maar ikm heb nooit mijn pas hoeven afgeven. Je inreisvisum is gegarandeerd in Dubai en de rest van de UAE, omdat je tot de 21 landen behoort, die geen visum hoeven aanvragen. Paspoort dus NOOIT afgeven.

   Yda Matthijssen - juridisch expert ANWB says:

   Janwillem Tak, dank voor je tips en je reactie.

  Hans Evers says:

  Beste Ida,
  Ik heb zojuist jullie programma in Nederland bekeken. Wij wonen op Bonaire (deel van Nederland) en hebben ook een Nederlands paspoort. Wij hebben met cruises regelmatig deze problemen.
  De amerikanen eisen het paspoort op en anders mag je niet mee. Geen kopieen, het moet een paspoort zijn.

  jullie hebben het nu in Europa laten zien, maar in de hele wereld is dit het een probleem.

  Best regards, Saludo kordial, Met vriendelijke groet,
  Hans
  Bonaire

   Yda Matthijssen - juridisch expert ANWB says:

   Beste Hans, dank voor je reactie. Het is helemaal waar wat je schrijft en ook niet makkelijk op te lossen. Maar ik hoop dat voorlichting helpt.

   Hans Evers says:

   Beste Ida,
   Ik heb zojuist jullie programma in Nederland bekeken. Wij wonen op Bonaire (deel van Nederland) en hebben ook een Nederlands paspoort. Wij hebben met cruises regelmatig deze problemen.
   De amerikanen eisen het paspoort op en anders mag je niet mee. Geen kopieen, het moet een paspoort zijn.

   jullie hebben het nu in Europa laten zien, maar in de hele wereld is dit het een probleem.

   Best regards, Saludo kordial, Met vriendelijke groet,
   Hans
   Bonaire

   https://www.banboneirubek.com/content/nederlandse-paspoort-afgeven-ja-nee

  mate.arjen says:

  Paspoort afgeven mag niet?
  Er is zelfs geen andere manier om aan (USA) visum te komen: je moet eerst betalen, dan je paspoort opsturen (!) en over een poosje krijg je ‘m teruggestuurd…met of zonder toegekend visum.
  Als het afgeven niet mag, moeten overheden onderling dus ook nog wat procedures regelen?

   Yda Matthijssen - juridisch expert ANWB says:

   Mate. arjen
   de problematiek is lastig en ook niet zomaar op te lossen, maar het begint met het te bespreken en er aandacht voor te vragen.

  bepenanna says:

  Wij maakten exact hetzelfde mee op Tenerife. Hadden met creditcard hotel geboekt, kopie met doorgehaald bsn nummer werd niet geaccepteerd en we kregen geen sleutel van de kamer. Uiteindelijk gaven we ons paspoort om te kopieren en wilden daarna de print hebben: maar ze hadden de gegevens gescand, en die staan nu de eerste 10 jaar in de pc. Weg gegevens, en straks mogelijk op straat of elders in de digitale wereld verdwenen.

  we hebben terug reclame hiervan gemaakt bij booking.com, anvr, ambassade, buitenlandse zaken, radar.
  BZ stuurde een standaard mailtje om nooit je paspoort af te geven in NL !!! Wat heb je daaraan?
  In radar waren we bijna in de uitzending, maar omdat Plasterk daar kwam opdraven werden wij gecanceld…en dhr P. vertelde weer hetzelfde nietszeggende BZ verhaaltje.
  Kortom: je staat echt met lege handen, hotel is betaald, je gaat echt niet zoeken naar een ander hotel.
  Ik hoop dat de komende jaren geen rare verrassingen gebeuren dus…

   Yda Matthijssen - juridisch expert ANWB says:

   Bepenanna, de praktijk is weerbarstig en ik denk dat we dat ook hebben aangegeven. Gelukkig gaat het vaak goed, maar je kan als reiziger niet inschatten hoe voorzichtig met je gegevens wordt omgegaan. Daarom moeten we er wel voor waarschuwen. Een aanvullende tip is in elk geval te onthouden waar je de informatie hebt afgegeven. Bij een volgende boeking kan je er ook vooraf naar informeren, hopelijk voorkom je zo problemen aan de balie.

  Navratilova says:

  Beste yda,

  Vorig jaar ben ik met de reisbus naar marokko gegaan en bij de oversteek met de ferry moesten alle inzittenden hun paspoort inleveren zodat de buschauffeurs de tickets voor de boot konden regelen. Iedereen leverde zijn paspoort in en we kregen ze later ook wel weer terug.
  Ik heb toen ook aangegeven dat het eigenlijk gevaarlijk is om.de paspoort af te geven maar de chauffeurs gaven aan dat we ze moeten vertrouwen en dat het niet anders kon.
  Dit jaar ga ik weer op reis met dezelfde maatschapppij en ik vraag me af hoe ik dit zou moeten aanpakken..

   Yda Matthijssen - juridisch expert ANWB says:

   Navratilova, in mijn bovenstaande reacties heb ik al aangegeven dat de praktijk weerbarstig is. Ik adviseer je het voor vertrek te bespreken met je reisorganisatie en dan te verwijzen naar deze uitzending.

  Hans Blom says:

  Wij gaan met enige regelmaat met een cruiseschip op vakantie. Daar worden gedurende de gehele tocht ALLE paspoorten van alle passagiers inhouden door de hoofdperser. Na afloop van de reis krijg je het weer terug. De maatschappij zorgt ervoor dat je tijdens excursies door de douane komt.

  Hoe adviseert u hier te handelen???

   Yda Matthijssen - juridisch expert ANWB says:

   Hans Blom, ik heb dit al eerder gehoord over cruises. Hoe gaat het dan als je aan land gaat, je moet je als toerist kunnen identificeren. Het enige advies dat ik kan geven, is het te bespreken met de reisorganisatie en als ze er op blijven staan dat je je paspoort inlevert, na te vragen hoe zorgvuldig ze de paspoorten bewaren.

  Pieter says:

  Mijn vrouw en ik hebben in januari een cruise gemaakt naar dubai/oman.Het schip was van een Italiaanse maarschappij.Wij moesten direct onze paspoorten afgeven en kregen deze aan t eind van de reis,9 dagen,terug.Om aan land te gaan kregen we een pasje v d maatschappij.Geldt hier ook :je paspoort niet afgeven? Iedereen!deed dit,daar ontkwam je niet aan.de reis was uiteraard al betaald.Andere betalingen aan boord gingen via de creditcard

   Yda Matthijssen - juridisch expert ANWB says:

   Pieter, in mijn antwoord aan Hans Blom geef ik al aan dat ik het al eerder heb gehoord van cruisemaatschappijen. Belangrijk is dat ze de paspoorten veilig bewaren en garanties daarover zou je kunnen vragen bij de reisorganisatie.

  thomas25 says:

  Beste Yda,

  Ik heb de aflevering van Max zojuist bekeken. Dus mijn BSN nummer heeft geen een hotel of camping nodig, dus hoeft ook niet te worden genoteerd over geschreven? Zelf reis ik vaak door Europa en slaap ik in hostels, daar moet je vaak zelf een blaadje invullen met je gegevens, of noteren ze gegevens in de computer (ik weet dus niet precies welke gegevens), in het geval dat ik zelf gegevens moet noteren moet ik ook heel vaak dat ik mij kan herinneren mijn BSN doorgeven. Dit is dus niet nodig voor het hotel/hostel en moet ik dus niet doen?

  Bedankt! Thomas

   Yda Matthijssen - juridisch expert ANWB says:

   Thomas 25, ze hebben je BSN nummer niet nodig dus ook niet noteren. Hoop dat je met deze tip lekker en veilig kan blijven reizen.

  Jaimita says:

  Ik begrijp dat ik voorzichtig moet zijn met mijnBSN. Maar waarom staat dan op elke brief van Belasting, Zorgverzekering,Recept apotheek,afsprakenkaart ziekenhuis. het BSN. Moet de overheid niet het voorbeeld geven en wat zuiniger omgaan met het BSN. Als ik in de papierbakken van de buren ga snuffelen dan heb ik binnen de korste keren een heleboel BSN.

   Yda Matthijssen - juridisch expert ANWB says:

   pcmdejongh, de organisaties die je aangeeft moeten je BSN nummer hebben en moeten hier ook volgens de regels mee omgaan. Ook daar gaat het wel eens mis. Maar hotels, campings en andere accommodatieverstrekkers hoeven voor de buitenlandse autoriteiten je BSN nummer niet te noteren. Problemen treden pas op als het in verkeerde handen komt. En die buren waar je over schrijft, moeten zelf ook voorzichtig zijn met de gegevens.

  henk ernst says:

  Hallo mevrouw Matthijssen.

  Eigenlijk heb ik met stijgende verbazing gekeken en geluisterd naar uw reactie op het afgeven van het paspoort. U heeft het er alleen over gehad om zelf kopietjes van thuis mee te nemen en om het BSN nummer op de kopietjes onzichtbaar te maken.

  Waarom heeft u in het programma niet over het ANWB paspoort ID beschermingshoesje gerept??
  Dat nota bene bij de ANWB (!!!) verkrijgbaar is? Er bestaat ook een rijbewijscover voor hetzelfde doel.
  Beide covers heb ik als ANWB lid een keer tijdens een kortingsactie aangeschaft in Alkmaar.
  Geef hier meer ruchtbaarheid aan in een volgend programma van MAX.
  Biedt als ANWB deze beide covers met korting aan bij de ANWB kantoren,via MAX, via reisbureaus etc. etc.
  Beide covers heb ik in mijn bezit en gebruik op mijn vakanties o.a. Indonesië ALTIJD het paspoort cover!!

  Mijn werkwijze is als volgt:
  *Bij iedere hotelreceptie zeg ik er duidelijk bij als men mij vragend aankijkt wat dat hoesje te betekenen heeft.
  Ik leg ook altijd eerst uit wat het is, waar het voor dient, wat de reden is dat ik het gebruik. Dat niet iedereen zoiets gebruikt om op deze wijze zijn/haar privacy te beschermen ter voorkoming van ID fraude.
  Vervolgens geef ik mijn paspoort met de duidelijke mededeling: U krijgt op deze wijze het paspoort van mij met ID protectiecover en het mag NIET door u verschoven worden als u gaat kopiëren!
  Mocht men mij dan nog met vragende ogen aankijken, zeg er ten tweede male nogmaals duidelijk bij: U mag ALLEEN op deze wijze een kopie ervan maken en anders niet ivm de bescherming van mijn privacygegevens!
  Vervolgens kijk ik toe wat er gedaan wordt als de receptionist een kopie ervan maakt.
  Daarna sta ik erop, dat ik met eigen ogen de gemaakte kopie wil zien en wil checken voor ik akkoord ga!!
  Als men dat niet wil dan DIRECT de manager of desnoods iemand van de hoteldirectie vragen te komen om het paspoort kopieerprobleem uit te leggen.
  De nadruk op de ID fraude leggen in het gesprek bij de receptie, de manager of hoteldirectie.
  *Simpelweg voet bij stuk houden!! Ik ben de klant en ik dien mijn privacy te beschermen!
  *Naam, paspoortnummer, geboortedatum, woonplaats of het land zijn MEER dan voldoende!!
  Het hotel, de camping etc. hebben er toch alleen belang bij, dat zij het geld ontvangen dat voor verblijf betaald moet worden (daar ben ik wel goed voor) en alle andere zaken hebben zij dus echt niet nodig!
  *Het paspoort is eigendom van de Staat der Nederlanden, géén persoonlijk eigendom en MAG simpelweg niet afgegeven worden! De bezitter van het paspoort zal domweg steeds voet bij stuk moeten houden als een receptionist of wie dan ook, er om vraagt om het af te geven en om het morgen weer op te halen.
  Graag verneem ik uw reactie.
  Vriendelijke groet.

   Yda Matthijssen - juridisch expert ANWB says:

   Henk Ernst, veel dank voor uw reactie. In de uitzending was het niet mogelijk om alle oplossingen te noemen. Deze week komt de ANWB met nog meer informatie en berichtgeving over dit onderwerp en dan worden wel de covers genoemd. Fijn dat u daar goede ervaringen mee heeft. Andere reizigers hebben veel aan de tips die u geeft.

   Paspoort11 says:

   wat een verhaal, ben je nog wel voor donker op je kamer ?

  Heck says:

  Als het BSN-nummer zo gevoelig is voor identiteitsfraude, waarom is het dan noodzakelijk om dit op een identiteitsbewijs te vermelden? Ik neem althans niet aan dat men in het buitenland, normaal gesproken, geïnteresseerd is in het BSN-nummer. Kortom, voor wie is het BSN-nummer bedoeld, anders dan jijzelf en Nederlandse overheidsinstanties? Het moet toch ook mogelijk zijn om een alternatief bewijs uit te geven, speciaal bedoeld voor hotels, campings e.d. Ben benieuwd waar de brief van de ANWB toe leidt, aannemende dat de ANWB een alternatief zou willen voorstellen.

  Brenne says:

  Tijdens onze rondreis in Cuba werd in alle hotels naar het paspoort gevraagd. Ik had zelf kopieën van onze paspoorten meegenomen waarop ik het BSN-nummer had weggelakt, maar dit werd niet door alle hotels geaccepteerd. Het “plastic hoesje” van de ANWB werd in twee hotels van het paspoort afgetrokken om het paspoort toch te kunnen scannen, maar ik heb het paspoort teruggepakt en ben in de lobby gaan zitten. Omdat ik niet de enige was hebben ze daarna toch onze kopieën geaccepteerd.
  Maar het zou heel goed zijn als hiervoor een oplossing wordt gevonden.

   Yda Matthijssen - juridisch expert ANWB says:

   Heck, dank voor je reactie. Het klopt dat hotels, campings en andere accommodatieverschaffers geen BSN nummer nodig hebben. Werkgevers en zorginstellingen in NL wel. Op de site van de ANWB kunt u de komende tijd lezen of er nieuwe ontwikkelingen zijn.

   Yda Matthijssen - juridisch expert ANWB says:

   Brenne, ik heb in de uitzending ook aangegeven dat het voor vakantiegangers lastig is vasthoudend te zijn op het moment dat ze het liefst naar de hotelkamer willen. Hopelijk wordt het in de toekomst makkelijker. Maar het is niet makkelijk om ook invloed uit te oefenen in Cuba. Misschien kunnen de reisorganisaties nog iets doen op dit punt.

  okkie says:

  Bij de Costa Cruises wordt je paspoort ingenomen en blijft de hele reis bij de receptie. Als je aan wal gaat krijg je een dagpas van het schip. Pas bij het ontschepen krijg je het weer terug.

   Yda Matthijssen - juridisch expert ANWB says:

   Okkie, hierboven staan al veel reacties over cruisemaatschappijen. Ik hoop dat ze de paspoorten goed in een kluis bewaren zodat de passagiers geen risico lopen.

  Paspoort11 says:

  mijn hele leven over de gehele wereld gereisd. Door dit gedoe van identiteit fraude plus veiligheid controles, oplichting in buitenland, drugs risico en alle andere dingen heb ik geen zin meer in reizen.
  Voel mij heerlijk in een vakantiehuisje in NL of DE.
  Niks geen gezeik aan mijn kop.
  Echt een aanrader

  Bart Uijtendaal says:

  Ik heb in Nederlandse hotels gewerkt en ook daar werden kopieën gemaakt van de paspoorten…mag dat wel??

   Yda Matthijssen - juridisch expert ANWB says:

   Een hotel moet de identiteit van de gasten vaststellen aan de hand van een identiteitsbewijs. Maar dat is wat anders dan kopieën maken. En een hotel mag het BSN nummer niet noteren en dat staat op een kopie (tenzij je het goed doorstreept). Bovendien staat achterin je paspoort “” het mag slechts ter beschikking van een derde worden gesteld indien daartoe een wettelijke verplichting bestaat”. Uit dit alles valt af te leiden dat een hotel geen kopieën van paspoorten mag maken. Maar het is niet strafbaar en er wordt niet op gecontroleerd. Daarover gaat de ANWB nu het gesprek aan met de minister van Binnenlandse Zaken.

  Louis says:

  In al de landen waar wij zijn geweest werd van het paspoort een kopie gemaakt. Binnenkort gaan mensen naar de Olympische spelen. Aan iedereen het advies zorg dat genoeg Braziliaans geld hebt. Een bank die geld wisselt was in februari zeer slecht te vinden en eist dat er door de bank een kopie wordt gemaakt. Een eigen kopie wordt niet geaccepteerd. Ga je hier niet mee akkoord, dan kan je geen geld wisselen.

  Astrid says:

  Ik schiet met dit soort berichten niets op! Ik heb alles geprobeerd, kopieën , speciale afdekhoesjes gekocht bij ANWB, maar niets helpt, als ik incheck in een hotel vragen ze mijn paspoort wat ik de volgende dag kan ophalen. Als ik een kopie geef of de discussie aan ga dan kan ik niet naar mijn kamer. Afschermhoejes wordt gewoon verwijderd. Ik heb dit zelfs bij het ministerie gemeld ( dat lekkere spotje van minister Plasterk!!!) ik krijg geen eens antwoord! nou niets helpt, dus ik geef maar steeds me paspoort af, anders kan ik niet inchecken in mijn hotel. In dit geval betreft het Appartement Banjodillo in Torremolinos.
  Dus al die berichten van niet afgeven, kan wel zo zijn, maar je wil toch wel je betaalde en gereserveerde appartement in! Hebben jullie daar dan ook een antwoord op?

   MAX Vandaag says:

   Beste Astrid, bedankt voor uw reactie. Yda Matthijssen – juridisch expert ANWB – geeft in haar reactie’s al aan dat de praktijk weerbarstig is. Het is nu niet strafbaar hoe er in hotels, campings e.d. met de paspoorten wordt omgegaan en er wordt niet op gecontroleerd. Daarover gaat de ANWB nu het gesprek aan met de minister van Binnenlandse Zaken en hopelijk verandert dit dan in de toekomst.

  Josetiszo says:

  Ik werk zelf op een gemeentehuis in Nederland en weet, dat er speciale hoesjes voor paspoorten verkrijgbaar zijn. Ben de dag na de uitzending naar de balie van Burgerzaken gegaan met m’n pas, heb zo’n hoesje gevraagd (is overigens gratis verkrijgbaar), maar zag tot m’n stomme verbazing, dat niet alleen je BSN-nummer, maar ook je paspoortnummer en beide foto’s op die pagina middels dat hoesje worden afgedekt.
  Heb dit met de collega van die afdeling besproken, maar zij was er van overtuigd, dat dit hoesje ideaal was.
  Je moet op Schiphol dit hoesje er dus afhalen, want de marechaussee wil je foto vergelijken met wie hij voor zich ziet en ik vraag me dus af, of een hotel of camping er genoegen mee neemt, want het enige wat je mét het hoesje erom nog kunt lezen, zijn vrijwel uitsluitend je naam, geboortedatum en plaats, dus wat hebben ze daar dan nog voor wijsheid aan ? M.i. zal een pas mét zo’n hoesje niet geaccepteerd worden.

  Leny Vernes says:

  Bij bezoek aan het Achillion, paleis van Sissi, op Corfu afgelopen week moesten wij ons paspoort afgeven om het interactieve kastje te krijgen dat nodig is voor info tijdens het bezoek! Toen we dit niet wilden kregen we dus geen info kastje mee en hadden dus geen toegang tot de informatie. Alle bezoekers, allerlei nationaliteiten, gaven wel hun paspoort af en leken zich van geen kwaad bewust.
  Wij baalden enorm want je betaalt entree, 8€, en krijgt dus niks! Op ons protest kwam alleen de reactie dat we dan maar een klacht in de klachten bus moesten deponeren.

  Tanja says:

  Vandaag mail contact met camping Lanterna gehad en ze verplichten je nogsteeds om je paspoort af te geven bij de receptie en een kopie gaan ze niet mee akkoord 🙁

  richardm6 says:

  Als het hotel geen genoegen neemt met een kopie van mijn paspoort en eist dat ik het moet afgeven dan heb ik niet veel keus dunkt me. Ik ga in augustus naar Bulgarije. Dus ik wacht af. Tegenwoordig vind je op veel websites overal voorbeeldbrieven van. Misschien is het een idee als je in de taal van het land waarheen je op vakantie gaat een brief kunt laten zien waarin wordt uitgelegd waarom wij onze paspoorten niet mogen afgeven. Dat zal naar mijn mening de problemen enigszins kunnen wegnemen.

  Reiziger57 says:

  Ik heb nu voor de tweede keer een visum voor het buitenland laten regelen door de reisorganisatie waar ik mijn reis heb geboekt (Fox vakanties, Kras reizen). In beide gevallen moest ik mijn paspoort aangetekend opsturen. De eerste keer kreeg ik het aangetekend terug gestuurd. De tweede keer moest ik het op de dag van vertrek ophalen op Schiphol. Zijn dit soort procedures toegestaan?

  EricG says:

  Identiteitsfraude is een groot probleem. Ik gebruik de paspoortsafe van MijnID waarmee ik altijd veilig mijn paspoort kan afgeven voor kopie of als borg.

  AvanZanten says:

  Afgelopen week de paspoortsafe van Mijnid.org gekocht. Erg benieuwd of dit de oplossing is, volgende week vertrekken we! Ik moet zeggen, het ziet er goed uit. We hebben vertrouwen dat we hiermee van het gezeur bij campings af zijn. Uitleg staat er in vier talen op, dus dat is handig! Zou erg fijn zijn als we eindelijk van dat gezeur af zijn…

  WIM VAN STRALEN says:

  IK HEB BIJ DE A.N.W.B. EEN KAART GEKOCHT DIE JE OVER JE PASPOORT HEEN EN DAN ZIEN ZE GEEN BSN NR. VAN JE EN HEBBEN ZE OOK VOOR ID -KAART EN IDENTITEITSBEWIJS EN BEN JE LID VAN DE A.N.W.B. KRIJG JE ZE GOEDKOPER ANDERS BETAAL JE DE VOLLEN PRIJS.

   WIM VAN STRALEN says:

   OJA MAAK EEN PAAR KOPIEN BIJ JE THUIS ALS JE NAAR BUITENLAND GAAT EN GEEF DIE AF BIJ HET HOTEL WAAR JE BENT ZONDER BSN NR.

  Lelie says:

  Van der Valk Exclusief eist dat je paspoort afstaat tijdens het inchecken aan een frontoffice medewerker. Zelfs een doorgehaald kopie waarop je BSN-nummer is weg gelakt wordt geweigerd. Evenmin accepteren zij dat je zelf je paspoort vasthoud en hun dit laat zien. Zij willen perse zelf dat jij je paspoort aan hen afstaat, echter je kunt zelf niet achter de desk kijken wat zij hiermee doen. In hun computer kan ook een camera zitten waarmee zij een foto van al je gegevens kunnen maken met alle gevolgen van dien, hoewel ze zeggen dat dit niet het geval is. Zo konden wij ná de invoering van de AVG-wet (in werking getreden op 25 mei 2018) in december 2018 en dus 7 maanden later, gewoon zonder paspoort te tonen inchecken zoals alle keren daarvoor bij Van der Valk Middelburg. Echter in februari 2019 – 2 maanden later, werd ons zonder enige kennisgeving vooraf verplicht om ons paspoort af te geven hetgeen wij hebben geweigerd, vervolgens werden wij geweigerd als gasten en zijn wij op 71 jarige leeftijd onverrichter zake naar huis wedergekeerd. Dus beste lezers je hoeft niet ver weg om tegen deze (wan)praktijken aan te lopen! Spreekwoord: klant betaald (vooruit) en Van der Valk bepaald en zo de waard is, vertrouwd hij zijn gasten.

Bekijk ook

Meer