Duur 01:36
Gepubliceerd op 20 februari 2017

Mark Rutte (VVD) over de ouderenzorg

In Tijd voor MAX heeft MAX de 11 grootste lijsttrekkers uitgenodigd. Allen krijgen zij één en dezelfde vraag voorgeschoteld: wat gaat uw partij doen voor de ouderenzorg? Het antwoord van Mark Rutte van de VVD kunt u in het fragment hierboven bekijken en in de tekst hieronder lezen.

We moeten toch echt ook de zorgvraag even aan de orde stellen, want die vraag stellen we aan alle lijsttrekkers die hier zitten. Hoe gaat de VVD om met de ouderenzorg?

Ik heb de afgelopen jaren heel veel verpleeghuizen bezocht die juist wél goed gingen. Ik heb natuurlijk al die rapporten gelezen over verpleeghuizen die niet goed gingen. Maar ik heb gekeken: waarom kunnen nou verpleeghuizen het met het bestaande budget wel. En dan zie je dat de baas meewerkt, regelmatig. Dat hij niet op een aparte gang zit. Dat hij het niet over cliënten maar bewoners heeft. Dat er gewoon gekookt wordt in zo’n verpleeghuis, dat je die lucht ruikt. Dat er voldoende mensen werken, ook vrijwilligers, die met heel veel liefde het werk doen. Dus ik heb op basis daarvan met mijn collega’s in de fractie ook gekeken: hoe gaan we dat plan nou maken. Daar is dat mooie initiatief van Hugo Borst en Carin Gaemers. En die zeggen: “Je zou toch echt extra geld moeten vrijmaken.” Dat willen we ook als VVD doen. En het bedrag wat zij vragen, die 2 miljard, willen wij proberen de komende jaren in een nieuw kabinet daaraan te besteden. Want die huizen zeggen wel: “Als we een beetje meer geld hebben, dan kunnen we ook echt nog veel meer goede dingen doen.” En met dat geld kun je ook de huizen die niet goed draaien, kun je helpen om beter..

Proberen zegt u. Dus geen belofte.

Ik heb daar natuurlijk wel een les getrokken uit de campagne van 2012 met die harde beloftes, maar het is natuurlijk een feit: het hangt ook af van wat voor kabinet komt er en hoe de economie zich ontwikkelt. Maar als het aan ons ligt, en ik merk toch ook heel veel andere partijen dat ook willen, dan willen wij die paar miljard daar echt voor gaan vrijmaken.

Ik schrijf het toch op.

En voor de VVD geldt dat wij natuurlijk altijd geld uittrekken voor politie en defensie en wegen. Dit is dus voor ons iets atypisch, maar we doen dit omdat we zeggen: “Deze groep verdient het. En die verpleeghuiszorg, dat zijn de mensen die niet meer thuis kunnen wonen, die moet je gewoon zo goed mogelijke zorg bieden.”

Goed. Het is gezegd.

Mark Rutte schuift op maandag 20 februari 2017 aan in Tijd voor MAX. Zie voor meer informatie het overzicht van de zorgstandpunten van de – op dit moment – 8 grootste partijen.

Geef een reactie