Duur 02:35
Gepubliceerd op 3 februari 2017

Gert-Jan Segers (ChristenUnie) over de ouderenzorg

In Tijd voor MAX heeft MAX de 11 grootste lijsttrekkers uitgenodigd. Allen krijgen zij één en dezelfde vraag voorgeschoteld: wat gaat uw partij doen voor de ouderenzorg? Het antwoord van Gert-Jan Segers van de ChristenUnie kunt u in het fragment hierboven bekijken en in de tekst hieronder lezen.

Maar nu dé vraag. Die stellen we dus aan alle lijsttrekkers. Hoe gaat in dit geval uw partij met de ouderenzorg om? Nu is er natuurlijk het manifest, dat officieel het manifest Waardig ouder worden heet. Dat is onder andere geïnitieerd door MAX. En deze week is bekend gemaakt dat een brede coalitie dat ook steunt, zoals de SGP, de SP, het CDA, de PVV, diverse maatschappelijke instellingen, organisaties, en ook een hoop BN’ers. Laten we even kijken waar het over gaat. [Een filmpje over het manifest Waardig ouder worden wordt getoond.] En hoe gaat de ChristenUnie Nederland waardig ouder laten worden?

Weet je, dit komt voor uit de discussie over voltooid leven. Geef je iemand die zegt: “Nou het is eigenlijk klaar.”, geef je die uiteindelijk, na een toets, een pil om dan uit het leven te stappen of niet? Dat verdeelde de meningen ontzettend. Toen hebben we met een heel aantal mensen gezegd: “Wat zou het mooi zijn om daar waar we het wél over eens zijn, om dat op te schrijven, namelijk inzetten in de kwaliteit vóór dat einde.” Dus investeer in vrijwilligerswerk, in mantelzorg. Stel een mantelzorgfonds in, zodat je mensen de gelegenheid geeft om voor hun vader, moeder te zorgen, en stel een minister voor Ouderenzorg in. Zo hebben we 10 punten opgesteld en daar zat een hele brede coalitie die zich daarvoor inzet. Jongeren die zich verbinden aan ouderen, dus generaties die zich ook inzetten voor elkaar. Daar waar je nu voelt: soms staan ze heel ver bij elkaar vandaan, verbind dat met elkaar via maatschappelijke dienstplicht, maatschappelijke stage. Dat zijn 10 beloftes en al die partijen zeggen, politieke partijen dan: “Of we nou in de oppositie komen of in de coalitie, hier gaan wij ons sterk voor maken.” Daar word ik wel ontzettend warm van en dat is ook een belofte die ik zelf doe.

En waar moet het geld vandaan komen om dat allemaal te realiseren?

Dat is een kwestie van beschaving. Dus iedereen komt uiteraard met zijn doorgerekende verkiezingsprogramma. Maar het is een kwestie van beschaving dat ouderen die dit land hebben opgebouwd, die ons zo veel hebben gegeven, mijn eigen ouders, onze ouders, dat je daar iets voor terug doet. Dat je er in ieder geval voor zorgt dat zij niet het gevoel hebben: wij zijn overbodig, wij staan aan de rand en ze kijken ons weg. Nee, we willen maar één ding duidelijk maken. Jullie horen er helemaal bij en we zorgen voor jullie. We verbinden ons aan jullie en we doen alles wat we kunnen om jullie een hele mooie oude dag te geven.

Goed. En daar mogen we de ChristenUnie op afrekenen?

Daar mag je mij op afrekenen, en alle partijen die daar hun handtekening onder zetten.

Oké, goed.

Op vrijdag 3 februari 2017 schuift Gert-Jan Segers aan tafel in Tijd voor MAX. Zie voor meer informatie het overzicht van de zorgstandpunten van de – op dit moment – 8 grootste partijen.

Geef een reactie

Bekijk ook

Meer