Duur 02:24
Gepubliceerd op 1 februari 2017

Emile Roemer (SP) over de ouderenzorg

In Tijd voor MAX heeft MAX de 11 grootste lijsttrekkers uitgenodigd. Allen krijgen zij één en dezelfde vraag voorgeschoteld: wat gaat uw partij doen voor de ouderenzorg? Het antwoord van Emile Roemer van de SP kunt u in het fragment hierboven bekijken en in de tekst hieronder lezen.

De zorg. Dat is de enige politieke vraag die wij hier stellen, over de ouderenzorg. Hoe gaan we daar en wat gaan we daar aan doen, als het aan u ligt?

De ouderenzorg staat al eigenlijk een aantal jaren heel erg zwaar onder druk en dat kan echt niet. Als wij vinden dat oudere mensen langer thuis moeten blijven wonen, dan kan het niet dat je dan vervolgens zo gaat bezuinigen op de thuiszorg, want dat hebben ze juist heel erg hard nodig. Dus die bezuinigen op de thuiszorg die moeten echt stoppen en teruggedraaid worden. Je ziet ook mensen die daar werken, die 20 procent van hun salaris hebben moeten inleveren, terwijl ze zo hard nodig zijn. Maar als ouderen vanwege mobiliteit bijvoorbeeld of vanwege eenzaamheid in een verzorgingshuis willen gaan wonen, dan moet je ze die kans geven. En wat is de afgelopen jaren gebeurd? Verzorgingshuizen zijn gesloten. Dus stop daar mee en zorg dat je nieuwe gaat bouwen als het nodig is.

Maar waar komt het geld vandaan?

De zorg, die wordt op dit moment overspoeld met bureaucratie. Op de schappen van zorgverzekeraars liggen miljarden te wachten. Eigenlijk waarop? Op buffers, dat is allemaal geld dat daar niet thuis hoort. Zorg hebben wij allemaal met elkaar nodig. Als je alleen al specialisten in loondienst neemt, als je die farmaceutische industrie nou eens echt aan gaat pakken. Vraag aan een psychiater hoeveel tijd die kwijt is met belachelijke formuliertjes. Meer dan 30 procent. Daar wordt zoveel verspild en verkwist in de zorg. Laten we die zorg nou aan handen aan het bed geven. Waarom gaan we verpleegkundigen vragen om zich voortdurend te verantwoorden?

Maar gaat de SP dat voor elkaar krijgen denkt u?

Dat gaan we met een nationaal zorgfonds voor elkaar krijgen, want dan haal je die zorgverzekeraars er tussen uit. Je maakt een brede basisvoorziening en daarmee zorg je dat mensen de zorg die ze nodig hebben krijgen en het personeel een normaal salaris krijgen. En stop ook alsjeblieft, echt alsjeblieft, met dat eigen risico. Voor veel mensen is dat echt een ramp. Daardoor mijden ze de zorg en het is niks meer dan een ordinaire boete op ziek zijn. Alsof je erom vraagt om naar de dokter te gaan, om naar het ziekenhuis te moeten. En dan krijg je voor 385 euro, over een jaar, en dan moet je eens met een paar mensen zijn, die rekening voorgeschoteld. Ik heb echt ook een vriendin gehad, die was met een fiets gevallen, die had pijn aan haar pols. Ik zei: “Wat is er?” “Ja ik weet het niet, antwoordde zei. “Ik ben maar niet een foto laten maken, want ik kan het niet betalen.” Is dat de zorg die wij willen hebben? Wij gaan zorgen dat in ieder geval, want het ging over ouderenzorg, ouderen de zorg krijgen die ze verdienen, want zo gaan we niet met ouderen om.

Dat is een belangrijk punt bij de SP.

Op woensdag 1 februari 2017 is Roemer te gast in Tijd voor MAX. Zie voor meer informatie het overzicht van de zorgstandpunten van de  – op dit moment – 8 grootste partijen.

Geef een reactie

Bekijk ook

Meer