Duur 01:35
Gepubliceerd op 13 juli 2016

De schimmigheid blijft

In deel 4 van de reeks Zwarte Zwanen vervolgt journalist Cees Grimbergen zijn zoektocht in de Nederlandse pensioenindustrie. Hij probeert helderheid te krijgen in het Goldman Sachs schandaal. Pensioenfonds Vervoer is door de Amerikaanse zakenbank voor 250 miljoen benadeeld.

Vrachtwagenchauffeurs van de Stichting Chauffeurstoekomst leggen het in Zwarte Zwanen uit. Ze zijn verbijsterd dat hun eigen vakbonden FNV en CNV blijven zwijgen over dit gerommel met pensioengeld van Nederlandse vrachtwagenchauffeurs.

Rentederivaten

Derivaten zijn financiële producten die zelf geen waarde hebben, maar hun waarde ontlenen aan de waarde van andere producten. Dat kan gaan om een aandeel, grondstof of bijvoorbeeld een vreemde valuta. Binnen de pensioenwereld wordt vooral gebruikt gemaakt van de extreem winstgevende rentederivaten. Pensioenfondsen verdienden tussen 2008 en 2015 150 miljard euro aan deze ingewikkelde financiële innovatie. Wie legde dit geld op tafel en draaide dus op voor het verlies? Wat vindt derivatenexpert Theo Kocken van het Rotterdamse bedrijf derivatenbedrijf Cardano van de kritiek op extreem gecompliceerde financiële producten. De mega-rendementen kunnen niet voorkomen dat pensioenfondsen een steeds lagere dekkingsgraad hebben. Advocaat Hester Bais reageert.

Het draagvlak voor pensioenfondsen neemt na vele uitwassen af. Maar in de beroepsgroep schilders moeten zelfs zzp-ers pensioenpremie betalen. PvdA-staatssecretaris Klijnsma is verantwoordelijk voor deze maatregel. Hoe reageert zij op kritische vragen? Een groep zelfstandige schilders, verenigd in Zelfstandigen Bouw, heeft hier geen zin meer in. Schilder Raymond Brugman reageert.

1300 miljard

In het nieuws wordt bijna dagelijks gesproken over lagere pensioenen, hogere premies, zakkende dekkingsgraden, de desastreus lage rente en een meer individueel georganiseerd pensioenstelsel. Zwarte Zwanen kijkt achter deze nieuwsfeiten naar de mannen en vrouwen die met 1300 miljard euro over de wereld schuiven. Pensioenbestuurders en vermogensbeleggers gebruiken financiële technieken om hoge rendementen te halen. Maar leidt die rendementshonger niet tot kaalslag in onze echte economie? En waarom loopt de Nederlandse pensioenwereld nog steeds aan de leiband van Wall Street en de London City? Wat leert de pensioenwereld van de financiële crisis én de vertrouwenscrisis? Wat doet PvdA-staatssecretaris Klijnsma tegen uitwassen in de pensioenwereld?

Zwarte Zwanen 4 – De schimmigheid blijft is te zien op vrijdag 15 juli 2016 om 20.55 uur op NPO 2.

Geef een reactie

Reacties (7)

  oosterwijck says:

  Ik heb deze uitzending al een keer gezien en die spreekt voor zich. Het is één grote georganiseerde roof van het pensioengeld. De uitverkorenen hebben de politici om hun vinger gewikkeld, door hen een tweede carrière te bezorgen, nadat ze uit den Haag verdreven zijn, bij de banken en verzekeraars. We kunnen deze roof alleen nog stoppen, door zéér massaal te protesteren. Ik begrijp maar niet dat niemand van zich laat horen, dat iedereen thuis blijft zitten en keer op keer een brief leest dat hun pensioen weer verminderd wordt. Wat zijn het voor lafbekken?

   MAX Vandaag says:

   Beste oosterwijck@live.nl, deze aflevering, die morgenavond uitgezonden wordt is een nieuwe aflevering. In dit 4e deel van de reeks Zwarte Zwanen vervolgt journalist Cees Grimbergen zijn zoektocht in de Nederlandse pensioenindustrie.

   oosterwijck says:

   Ik heb begrepen dat donderdag een herhaling komt van eerdere uitzendingen om het geheugen op te frissen en dat vrijdag een nieuwe uitzending komt, om het volk wakker te maken. En, tot op nu, heb ik gelijk, ik heb donderdag een herhaling gezien, van een paar uitzendingen die ik eerder al gezien heb en vrijdag kijk ik uit naar de nieuwe aflevering. Ik hop dat Cees Grimbergen, van dit Thema zijn levenswerk maakt en daar aandacht aan blijft besteden tot het eind der tijden. De bevolking moet zien en horen, hoe het er aan toe gaat bij de uitverkorenen, die bankiertje spelen met andermans spaargeld. Ik zag opnieuw weer, de arrogantie van dat boeventuig, die de wereld rondreizen van jouw en mijn spaargeld, om vele miljarden te verstoppen zodat wij het niet meer kunnen vinden. Het meest schokkend vond ik de opmerking van de Goldmann-Sachs directeur, die verklaarde, dat hij het werk van God deed. En wat deed hij: hij steelt het pensioen van U en mij. Als God al zou bestaan, zou hij zeker niet pensioengeld nodig hebben. In de hemel is geen geld nodig en de dood heeft geen zakken. Ik heb ooit in de bijbel gelezen, dat Jezus de joodse woekeraars bij de tempel verjoeg. Nu zitten ze er weer.

   beltesassar says:

   Beste Hr./Mw. Oosterwijck, u ziet het goed.
   – Politici moeten langer dan 18 maand na hun politieke loopbaan uitgesloten worden van werkzaamheden voor financiële instellingen. 10 jaar lijkt me beter. Zie Barosso:
   –>”De Amerikaanse investeringsbank Goldman Sachs heeft José Manuel Barroso, voormalig voorzitter van de Europese Commissie, in dienst genomen. Dit meldt de bank vrijdag 8 juli 2016. Barroso wordt bestuursvoorzitter bij Goldman Sachs International, het grootste dochterbedrijf van Goldman, in Londen. Hij wordt ook adviseur voor de bank.”
   –>”De Europese Ombudsman stelt vraagtekens bij de nieuwe baan van José Manuel Barroso, oud-voorzitter van de Europese Commissie, bij de Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs. Emily O’Reilly vraagt zich af of de regels voor voormalige commissiebestuurders het algemeen belang wel voldoende beschermen.
   Barroso leidde de Europese Commissie van 2004 tot 2014. De verplichte ‘afkoelingsperiode’ van achttien maanden was net voorbij toen de bank vrijdag bekendmaakte dat de Portugees een hoge post had geaccepteerd. Alom werd schande gesproken van deze stap vanwege vermeende belangenconflicten.”
   Ik zal als lid van 55+ vragen wat deze politieke partij hieraan gaat doen.

  oosterwijck says:

  De uitverkoren (de Illuminatie) weten steeds weer nieuwe bronnen aan te boren om geld en macht naar zich toe te trekken. Wereldwijd wordt al eeuwen lang, geld en macht vergaard ten koste van grote groepen slaven. En kleine groep uitverkoren, bezit inmiddels bijna de gehele aarde. Steeds meer mensen leven in armoede en honger. Steeds meer mensen zwerven over de aarde, op zoek naar een beter leven. Een beter leven dat steeds schaarser wordt, omdat de leefomstandigheden voor steeds meer mensen afnemen. We vinden het nu al normaal dat mensen dakloos op straat leven, zonder middelen van bestaan. We accepteren nu al dat mensen geen medische zorg krijgen, omdat ze geen geld hebben. Terwijl we dagelijks reclamespotjes zien van z.g. hulporganisaties, die geld vragen voor de arme zwartjes in Afrika, is Europa hard op weg om een derde wereldland te worden. Ten hemel schreiend is, dat welzijn organisaties, het lef hebben om in reclamespotjes, te vragen: ” om de erfenis over te maken aan hen”, in de wetenschap, dat veel families uiteenvallen en er ruzie is tussen ouders en kinderen. De Illuminatie hebben wereldwijd de macht over regeringen, waardoor oorlogen tussen landen steeds minder voorkomen. Oorlogen hebben plaatsgemaakt, voor terreur aanslagen van groepen mensen, die niets meer te verliezen hebben. Het is nu nog wachten op terreuraanslagen van gewone Katholieken in gewone Europese landen, die niets meer te verliezen hebben. Beter is om de Illuminatie uit te roeien, die voor zoveel onrecht en verdeeldheid, verantwoordelijk zijn.

  gzinken says:

  Ten eerste moet er niet meer gespeeld worden met ons geld door het de beleggen in aandelen ,ten tweede moet men eerder pensioen kunnen opbouwen eerder dan met je 25e,als met met werken begint moet men gelijk met het eerste salaris pensioenpremie betaald worden.

  oosterwijck says:

  We hebben in ons kleine Nederland, maar liefst 650 pensioenfondsen, met allemaal: een directie, een bestuur, adviseurs en natuurlijk de loonslaven die de administratie verrichten. De 350 grootste pensioenfondsen, slokken alleen al aan salarissen zo’n €7 miljard (€7000.000.000) op, betaald uit ons achterstallig loon. De overige 300 kleinere pensioenfondsen kosten nog eens €2.5 miljard. … Ik ben overtuigd van de overbodige overdaad in deze. Ik ben er van overtuigd, dat als we naar één pensioenfonds gaan, er €6 miljard tot €8 miljard bespaard wordt op overbodige onkosten. Onkosten die, door hard werkende mensen worden betaald en hun pensioenuitkering verminderen, om in de zakken te verdwijnen van de uitverkorenen, die daar niets voor doen. En dan heb ik het alleen nog maar over de salarissen. Daarnaast, zijn ze niet eens in staat om winst te maken met z.g. beleggingen. Die beleggingen zijn alleen maar verliesgevend en kabbelen de pensioenpot elk jaar af. Conclusie: we betalen met zijn allen z’n €10 miljard per jaar aan salarissen om ons spaargeld (achterstallig loon) alleen maar minder te maken. Oplossing: Flikker al die dure mee eters de straat op en we hebben al een groter profijt van z’n €10 miljard per jaar.

Bekijk ook

Meer