Duur 02:48
Gepubliceerd op 23 september 2019

Stef Bos over Zorg uit handen: “Ik ben meteen in het diepe gesprongen”

In het MAX programma Zorg uit handen nemen 6 bekende Nederlanders tijdelijk de zorgtaken over van mantelzorgers. Eén van die bekende Nederlanders is liedjesschrijver en zanger Stef Bos. Wij spreken hem over zijn deelname en het lied dat hij speciaal voor het programma heeft geschreven.

Interesse voor de zorg

Voordat Stef Bos de muziek in gaat, volgt hij een lerarenopleiding in Utrecht. Een belangrijke periode uit zijn leven. Niet alleen begint hij in deze tijd serieus met het schrijven van liedjes, ook zijn interesse in de zorg wordt dan gewekt. “Ik volgde een opleiding om les te kunnen geven op praktijkscholen binnen de zorgsector”, legt hij uit. “Daarom had ik veel verpleegkundigen in de les van wie ik het werk moest leren kennen.” Zodoende werkt hij in deze tijd maandenlang in zorginstellingen. “Ik liep dan diensten mee en deed alle klussen die ik mocht doen. Je ziet dan zoveel. Mooie dingen, maar ook schrijnende zaken.”

Om dat allemaal te kunnen verwerken, begint hij met het schrijven van nummers. Zijn muzikale carrière neemt vervolgens een vlucht, maar: “Als het met de muziek niets was geworden, was ik in de zorg gaan werken.”

Economische blik op zorg

Met mantelzorg, waar het in Zorg uit handen natuurlijk allemaal om draait, heeft hij tot dit programma geen ervaring. “Maar ik sta achter het idee van mantelzorgen. Naar mijn mening wordt zorg tegenwoordig veel te economisch bekeken, maar mantelzorg is een heel ander verhaal. Dat gaat terug naar het idee dat je zelf de handen uit de mouwen moet steken en ik vind het belangrijk om dit gedachtegoed te ondersteunen.” Ook wil hij door zijn deelname aan Zorg uit handen laten zien dat mantelzorgen geen makkelijke taak is. “Ik weet van mensen uit mijn omgeving dat het verlenen van mantelzorg erg pittig kan zijn. Ik was nieuwsgierig naar hoe ik het zelf zou ervaren en daarom wilde ik ook graag meedoen aan dit programma.”

Zorg voor Harjo

Voor Zorg uit handen wordt hij gekoppeld aan Mariska en haar man Harjo, die in 2013 wordt getroffen door een serie hart- en herseninfarcten. Dit verandert zijn leven voorgoed. Harjo heeft sindsdien problemen met zijn kortetermijngeheugen, kan nauwelijks lopen, heeft geen gevoel meer in zijn linkerhand en moet leven met een cognitieve beperking. Hierdoor heeft hij veel ondersteuning nodig van zijn vrouw Mariska. Alle tijd die zij heeft naast haar werk, gaat op aan de zorg voor haar echtgenoot, waardoor er eigenlijk geen ruimte is voor haar eigen wensen en behoeften. Harjo’s situatie heeft ook veel effect op het leven van hun zoon Justin. Omdat zijn vader door zijn beperkingen snel overprikkeld en moe is, moet hij zich thuis altijd inhouden.

Stef heeft een aantal dagen de zorg voor Harjo overgenomen. Deze paar dagen hebben een diepe indruk achtergelaten op de zanger. “Ik ben meteen in het diepe gesprongen”, vertelt hij. “Vanaf dag 1 ben je meteen van ‘s ochtends vroeg tot ’s avonds laat bezig met praktische zaken en word je geconfronteerd met alles wat er speelt binnen dit gezin op emotioneel vlak. Het ging meteen over de echte dingen in het leven, want door de steeds slechter wordende gezondheid van Harjo leven deze mensen heel intens. Ik kan gewoon naar huis gaan en dan is alles voorbij, maar dat kunnen zij niet doen. Het stopt niet.”

Speciaal lied

Om de ervaringen een plek te kunnen geven, heeft Stef Bos een lied geschreven voor Harjo, Mariska en Justin. “Ik verwerk dingen meestal door een lied te schrijven. Het is dan niet de bedoeling om het uit te brengen, maar om wat rust te krijgen in mijn hoofd. In dit geval vond ik het ook een mooi idee dat ik Mariska, Harjo en Justin dit lied op het einde kon geven. Ik heb het gedurende de dagen dat ik bij hun was in elkaar gezet. Toen de periode erop zat heb ik iedereen bij elkaar geroepen en gezegd: jullie hebben mij veel gegeven, dus ik geef jullie nu iets terug.”

U kunt dit lied beluisteren in de video boven dit artikel. De aflevering van Zorg uit handen met Stef Bos ziet u op 23 september 2019 om 22.20 uur op NPO 1.

Geef een reactie

Reacties (2)

    ELIONORA says:

    IK HEB GISTERAVOND DE UITZENDING GEZIEN…(EEN PRACHTIGE SERIE) HEEL ONTROEREND OM TE ZIEN HOE STEF DE GESPREKJES HAD MET MARISKA, HARJO & DE LEUKE ,LIEVE JUSTIN….O,ZO MENSELIJK EN BEGRIJPBAAR….WAT HEERLIJK DAT MOEDER EN ZOON ER EEN PAAR DAAGJES TUSSEN UIT KONDEN EN STEF DE ZWARE TAAK VAN MANTELZORGER OP ZICH NAM,WAT HIJ FANTASTISCH DEED!! WOW….WAT EEN PRACHTIG LIED…ZOALS AL ZIJN ZELF GESCHREVEN SONGS, WAAR MANLIEF EN IK AL JAREN VAN GENIETEN!! (84/80jr) IK WIL DE LIEVE FAMILIE HET ALLER, ALLER BESTE WENSEN!!

    EstherdeJong01 says:

    Wat een prachtige uitzending en wat een mooi lief naar aanleiding daarvan. Wauw wauw wauw… Ik ben diep onder de indruk!!!

Bekijk ook

Meer