Duur 06:43
Gepubliceerd op 2 november 2016

Ongeloof en boosheid over ‘plascontract’ in verpleeghuis

Partijen in de Tweede Kamer reageren woensdag 2 november 2016 boos op het bericht van RTV Rijnmond dat een verpleeghuis in Hellevoetsluis op papier vastlegt hoe vaak bewoners per dag naar het toilet mogen. Ze willen opheldering van staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid).

Schriftelijke afspraken

RTV Rijnmond meldde dinsdag 1 november 2016 dat verpleeghuis Grootenhoek met zeker één bewoner schriftelijke afspraken heeft gemaakt. Hij mag om 11.00, 14.00 en 18.00 uur naar de wc. Als hij vaker moet, wordt er moeilijk gedaan, meldt zijn familie. VVD-Kamerlid Potters vindt het afschuwelijk: “Je moet er toch niet aan denken dat je ouders eerst een plascontract moeten tekenen voordat ze naar het verpleeghuis mogen.” Staatssecretaris Van Rijn moet van Potters direct uitzoeken of de berichtgeving van RTV Rijnmond klopt. “Dit belachelijke gedrag van het verpleeghuis moet vandaag nog stoppen. Zo gaan we niet met onze ouderen om.” Ook de PVV is boos over het bericht. Kamerlid Agema zei vanmorgen iets na 07.00 uur in Goedemorgen Nederland dat ze toen al drie keer naar de wc was geweest, en dat het hier mede over dementerende bejaarden gaat.

Geen beleid

Een woordvoerder van zorginstelling Careyn, waar het verpleeghuis in Hellevoetssluis deel van uitmaakt, zegt dat het klopt dat er individuele afspraken met bewoners worden gemaakt om de werkdruk te verlagen, en dat die soms ook over het aantal toiletbezoeken gaan. “Als het anders moet, kan de cliënt dat gewoon aangeven.” Hij zegt dat dementerende bewoners vaak incontinent zijn en dat ze daar incontinentiemateriaal voor krijgen, maar soms toch “voortdurend” aangeven dat ze naar het toilet willen. De afspraken dienen om daar iets aan te doen. De woordvoerder zegt dat het geen beleid is dat mensen maar drie keer per dag naar het toilet mogen, maar hij kan niet uitsluiten dat dit in een enkel geval is afgesproken.

Kamervragen

Partijleider Krol van 50Plus heeft Kamervragen aangekondigd. Hij zei bij RTV Rijnmond dat hij vaker vreemde dingen hoort over de verpleegzorg. “Maar zo zout heb ik het nog nooit gegeten.” Verzorgingshuis Grootenhoek is onderdeel van zorginstelling Careyn. Die staat op de zwarte lijst van slecht presterende verpleeghuizen, die staatssecretaris Van Rijn onlangs bekendmaakte.

Reactie staatssecretaris Van Rijn

Staatssecretaris Martin van Rijn vindt het niet acceptabel dat een verpleeghuis in Hellevoetsluis vastlegt hoe vaak bewoners per dag naar het toilet kunnen: “Zeker bij aspecten zoals toiletgang die zeer bepalend zijn voor de kwaliteit van leven en het zelfrespect van de cliënt moeten bewoners erop kunnen vertrouwen dat hun wensen worden gevolgd. Het reguleren van toiletgang staat hier ver vanaf en is strijdig met waardig leven”, stelt Van Rijn woensdag in een reactie op de brief van de Tweede Kamer die opheldering eiste over het plasbeleid in het tehuis.

(Bron: ANP, Nos.nl)

Geef een reactie

Reacties (2)

    Hanneman says:

    Het lijkt me dat we niet meer kunnen zeggen dat er iets hapert aan de kwaliteit van de zorg. En hoewel hierboven een woordvoerder uitlegt dat hier geen sprake is van beleid zou ik er wél de kwalificatie van hedendaags de geaccepteerde gang van zaken aan willen geven. Het is waarschijnlijk wel beleid om getrainde woordvoerders in te zetten. Terwijl hier zonneklaar iets schandaligs aan de hand is dat schijnbaar eerst “bekend” moet worden om te zorgen dat er iets aan wordt gedaan. En niet anders is te concluderen dan dat dit het zoveelste voorbeeld is van een buitengewoon náár gevolg van de ingezette rechtse politiek van vermarkting, begrotingsinkrimping. Mijn inschatting is dat er veel, héél veel andere voorbeelden als dit plascontract zijn aan te wijzen. Waar geld voor personeel dat aan de wensen van bewoners van deze instellingen tegemoet zou moeten kunnen komen verdwijnt in hele andere zakken! De woorden van meneer van Rijn doen mij niets. Er zal wel een brief uitgaan of zoiets. En de teloorgang van de normale, fatsoenlijke zorg aan zwakkeren en weerlozen gaat gewoon dóór. Zou graag eenieder bij deze een stemcontract laten tekenen. Voor straks; stem juist!!!

    oosterwijck says:

    Het is voor iedereen zonneklaar, dat de stakkers in de bejaardenopslag, er beroerd aan toe zijn. Elke keer als er een schandaal naar buiten komt, wordt de verdediging geopend. Een enkele keer word de joker ingezet en komt van Rijn zelf even zeggen dat het wel meevalt, of dat er een onderzoek komt. Maar ondertussen wordt het beleid onveranderd voortgezet. De overheid gokt erop dat de doodswens van al die stakkers, die nu geen moer aan hun leven hebben, sterker is, als de schuldgevoelens van alle beulen, die betrokken zijn bij de bejaarden mishandelingen. Nog even geduld en de: Wet op de euthanasie bij een “Voltooid” leven is een feit. Dan kunnen alle wachtenden bij de toiletten een spuitje halen en is de marteling voorbij.

Bekijk ook

Meer