Duur 01:45
Gepubliceerd op 4 mei 2017

Meer mensen op de vlucht dan ooit tevoren

Wereldwijd zijn meer dan 65 miljoen mensen op de vlucht voor oorlog, geweld en onderdrukking. Hoewel we na de Tweede Wereldoorlog ooit afspraken: dit nooit weer, zijn er meer mensen op de vlucht dan ooit tevoren. Bij acute nood zorgt Stichting Vluchteling voor onderdak, medische zorg, hulpgoederen, voedsel, schoon drinkwater en sanitaire voorzieningen. Deze hulp is niet zonder risico, maar zeer noodzakelijk. 

De oorlog zit in zijn hoofd

In deze uitzending het verhaal van Abdi, een ondernemer in Mosul. Hij had 2 winkels, een goed inkomen en een fijn huis. Door de strijd en de bombardementen in Mosul is hij alles kwijt en leeft hij nu met zijn gezin in een tent. Het 8-jarige jongetje Hashem is gevlucht uit Syrië en woont al de helft van zijn leven in een vluchtelingenkamp in Irak. Hij weet niet beter, maar de oorlog die nu al 6 jaar duurt zit in zijn hoofd.

Alles verwoestende oorlog

Syrië is al ruim 5 jaar in de greep van het geweld tussen het regeringsleger en opstandelingen. het zijn jaren van verwoestend geweld, angst, verdriet en wanhoop. De crisis bevindt zich in een zeer kritieke fase die steeds meer slachtoffers eist. Het geweld neemt toe en de humanitaire situatie verslechtert met de dag. Miljoenen mensen zijn op de vlucht voor het geweld in Syrië. Stichting Vluchteling biedt hulp aan Syrische vluchtelingen in buurlanden Libanon, Jordanië, Turkije en Irak, en zet zich in voor mensen die vluchten voor het aanhoudende geweld in Syrië.

Maar hulp verlenen is gevaarlijk in Syrië. De stichting helpt waar mogelijk. Ze zorgen ervoor dat tienduizenden mensen toegang hebben tot gezondheidszorg, schoon drinkwater en sanitaire voorzieningen. In de provincie Al-Hasakeh delen ze tevens noodhulp- en voedselpakketten uit.

Stichting Vluchteling

Stichting Vluchteling biedt als noodhulporganisatie wereldwijd hulp aan vluchtelingen en ontheemden. Bij acute nood zorgt Stichting Vluchteling voor directe hulp, zoals onderdak, medische zorg, hulpgoederen, voedsel en schoon drinkwater. Ook bij langdurige crises biedt Stichting Vluchteling hulp, zoals medische zorg of onderwijs in vluchtelingenkampen. De humanitaire crisis in Syrië, en in de buurlanden waar Syrische vluchtelingen worden opgevangen, breidt nog steeds uit. Miljoenen mensen zijn op de vlucht voor het geweld (Bron: Stichting Vluchteling).

Te gast zijn Herman van Veen en Waldemar Torenstra. Herman is geboren tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hij kreeg te weinig en eenzijdige voeding. Na de oorlog kon hij aansterken in een koloniehuis. Hij dankt zijn leven aan de hulp van vrijwilligers, diaconessen en artsen. Hij vraagt aandacht voor de vluchtelingen van vandaag de dag.

Waldemar Torenstra zet zich al jarenlang in voor Stichting Vluchteling. Onlangs bezocht hij een vluchtelingenkamp bij de door IS belegerde stad Mosul in Irak. “Mensen die tweeënhalf jaar onder IS hebben geleefd, worden opgevangen in simpele tenten. Iedereen werkt knetterhard in dat kamp om alles voor elkaar te krijgen, maar zelfs de basics zijn er nog niet.”

Stichting Vluchteling zorgt bij acute nood voor directe hulp. Uw steun maakt het verschil! Bel met 0800 – 1990 (gratis) of word donateur.

Tijd voor MAX is te zien op donderdag 4 mei 2017 om 17.10 uur op NPO 1.

(De uitzending van Tijd voor MAX op 4 mei 2017 wordt mede mogelijk gemaakt door Stichting Vluchteling)

Geef een reactie

Reacties (8)

    oosterwijck says:

    Het gehele probleem van vluchtende bevolkingen is te wijten aan machtshebbers, die hun macht, hun vermogen en hun grondgebied willen uitbreiden. … Door diezelfde machtshebbers, wordt aan de vluchtende bevolking het verwijt gemaakt, dat ze op geldelijk gewin uit zijn. … Door diezelfde machtshebbers, worden wapens geleverd, aan andere machtshebbers om een strijd te strijden. … En diezelfde machtshebbers worden voorzieningen getroffen om hun gestolen vermogen onder te brengen. Wereldschokkend is, dat je steeds weer constateert, dat machtshebbers contacten hebben met de Internationale joodse maffia. … Het meest recente voorbeeld is: Trump (kortstondig president van Amerika) en lid van de Internationale joodse maffia, die zaken doet met de Internationale joodse maffia in Rusland en enkele voormalige satelliet staten van de USSR. Deze Internationale joodse maffialeden worden olichargen genoemd, omdat ze met de overheidskassa, zoals de pensioen pot, de olie-industrie pot en de gas industrie pot op de loop gegaan zijn. De Russische bevolking in bittere armoede achterlatend. … Wat de redenen waren dat de Russische bevolking het land ontvluchte en zich over de gehele wereld verspreide. Wat in Europa nog niet uitgesproken wordt, is: dat de Internationale joodse maffia ook hier bezig is om met de pensioen pot (o.a. van Nederland) aan de haal te gaan. Maar ook met de opbrengsten van de ziektekosten pot. Ook in Europa zal de Internationale joodse maffia de bevolking in bittere armoede achterlaten. … De eerste wijsneuzen zijn Europa al ontvlucht, richting Australie en New Zealand. Maar de grote uitstroom van Europese vluchtelingen moet nog plaatsvinden, als blijkt dat de kas is leeggehaald door de Internationale joodse maffia. Op dat moment, zal de Stichting Vluchteling, hun bakens moeten verzetten en Europese vluchtelingen onderbrengen in andere werelddelen. …

    Rotterdam says:

    Met alle respect dit is een onderwerp dat zeker de aandacht verdient. Maar niet op 4 mei. Dit is onze nationale dodenherdenking. Waarom neemt u als gesprekspartner niet een organisatie die nog steeds betrokken is bij het onderzoeken naar de verschrikkingen die door alle generaties herdacht moeten worden? Denk aan het Instituut voor Oorlogsdocumentatie of instanties die proberen om de jeugd meer bij 4 mei te betrekken door hierover op scholen te vertellen. Veel onderwijzers doen dit amper meer gezien de armzalige kennis hierover bij de huidige generatie.

    Met dit item lijkt het wel of al onze tradities ter discussie moeten komen te staan. Nu is het Dodenherdenking, straks na de zomer kan je de zwartepietdiscussie weer verwachten. Zonde, ik had meer van Omroep Max verwacht.

    Er is een speciale, door de VN, ingestelde Dag van de Vluchteling op 20 juni. Dat is een gepaste datum om extra aandacht aan de gevallenen onder deze groep mensen te herdenken.

      Spontaan says:

      Helemaal mee eens!

    Spontaan says:

    Het is vandaag dodenherdenking en ik vindt het resectloos naar de mensen die hun leven gegeven hebben voor onze vrijheid om dit te verwarren met de omgekomen vluchtelingen wat heel erg is maar op een andere dag (dagen) dan deze aandacht moet krijgen.

    Bettinabraggi says:

    Beste
    Ik kijk graag naar jullie maar het programma van vandaag past niet bij 4 mei.
    Ik geef geregeld aan ook stichting vluchteling maar vandaag is het 4 mei Dodenherdenking wij herdenken de doden van de 2e wereldoorlog.
    Alle andere dagen om vluchtelingen te helpen prima.
    Vriendelijke groet,

      Spontaan says:

      Helemaal mee eens!

      MAX Vandaag says:

      Hartelijk dank voor uw berichten. Omroep MAX heeft op 4 mei aandacht gevraagd voor het werk van Stichting Vluchteling in het programma Tijd voor MAX. Gezien het feit dat Stichting Vluchteling destijds is opgericht door een oud-verzetsman en ook onze gasten aandacht wilden vragen voor het feit dat er vandaag de dag nog zoveel mensen op de vlucht zijn voor oorlog en geweld, is deze keuze gemaakt. Wij begrijpen echter uw bezwaar om dit op deze specifieke dag te doen. Wij zullen uw reacties dan ook meenemen in de overweging voor toekomstige programma’s op 4 mei.

    oosterwijck says:

    Tijdens “Onze” dodenherdenking, zijn er al weer duizenden mensen vermoord. Terwijl ik deze reactie schrijf, zijn er al weer tientallen mensen vermoord. Terwijl U, uw rectie schreef, zijn ook al tientallen mensen vermoord. … Fijne traditie, dat herdenken van “onze” doden. … Zijn al die andere doden minder belangrijk? …

Bekijk ook

Meer