Duur 05:17
Gepubliceerd op 5 oktober 2018

Landelijk telefoonnummer voor mensen met verward gedrag

Er komt een landelijk telefoonnummer waar mensen die zich zorgen maken over iemand die zich verward gedraagt naar kunnen bellen. Dat heeft het Schakelteam Personen met verward gedrag bekendgemaakt. Tevens is bekend geworden dat de aanpak van verwarde personen nog lang niet op orde is.

Nummer nog niet bekend

Het Schakelteam heeft de toezegging van het nieuwe nummer gekregen van staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid). Welk nummer het wordt en per wanneer het er is, is nog niet bekend. Nog niet alle regio’s beschikken over een meldpunt dat 24 uur per dag bereikbaar is.

Regionale zorgprofessionals

Achter het nieuwe nummer komen zorgprofessionals. Wie het nummer belt krijgt meteen de juiste mensen in de eigen regio aan de lijn. Onno Hoes, voorzitter van het Schakelteam is enthousiast: “Dit is een geweldig stap vooruit voor iedereen die zich bekommert om iemand, maar niet weet waar snel deskundige hulp is te vinden. Ik ben ervan overtuigd dat dit veel mensen gaat helpen”, zegt hij. Nu komen er elke dag veel meldingen over verwarde mensen bij 112 binnen, maar daar is het alarmnummer niet voor bedoeld. In plaats van politiemensen zijn er immers meestal zorgverleners nodig.

Aanpak verwarde personen nog niet op orde

Het Schakelteam is in 2016 in het leven geroepen om een brede aanpak op te zetten voor mensen die verward gedrag vertonen en stopt op 1 oktober 2018 met zijn werkzaamheden. Het is er niet in geslaagd voor die deadline de aanpak van verwarde personen helemaal op orde te krijgen. Van alle gemeenten verwacht twee derde per 1 oktober een goed werkende aanpak te hebben voor mensen met verward gedrag. Maar een derde heeft dat dus nog niet, blijkt uit het eindrapport van het Schakelteam. Mensen met verward gedrag, onder wie dementerenden en licht verstandelijk gehandicapten, worden nog te vaak als crimineel afgevoerd in politiebusjes en in de cel gestopt tot er hulp komt. Verwarde mensen zijn vaak niet eens in beeld bij de gemeente, omdat ze geïsoleerd leven en zorg uit de weg gaan.

Nog veel verbeterpunten

In het rapport komt ook naar voren dat de ‘ketenpartners’ (cliënt- en familieorganisaties, woningcorporaties, politie en justitie en zorgorganisaties) nog veel verbeterpunten zien. Zo moet er een blijvende regeling komen voor passend vervoer van verwarde mensen, de locaties waar ze worden beoordeeld en voor meld- en adviespunten die 24 uur per dag open zijn.

Op vrijdag 5 oktober 2018 is Onno Hoes te gast bij Tijd voor MAX, om te praten over dit onderwerp en vertelt hij ook over de speciale Facebook-pagina Manifest Oog voor Elkaar

(Bron: ANP)

Geef een reactie

Bekijk ook

Meer