Duur 02:22
Gepubliceerd op 13 december 2016

Help een gezin

Op het internetplatform Steungezin.nl kunt u mensen die in armoede leven en hierdoor geen geld hebben om iets te kunnen betalen een steuntje in de rug bieden. Zo kunt u bijvoorbeeld de rekening voor nieuwe steunzolen, een schoolreisje voor de kinderen of een factuur van de dokter betalen.

Steungezin.nl

Inmiddels bestaat de website ruim twee jaar, en het blijkt een groot succes. Steungezin.nl is momenteel vooral actief in Breda en al 554 keer bleek het welgesteldere deel van Breda bereid belangeloos financieel bij te springen. Of het nou de alleenstaande oudere met een karig pensioen is die zijn ziektekostenverzekering niet kan betalen, of de bijstandsmoeder die geen geld heeft voor een schoolreisje: velen die financiële hulp vroegen, kregen die ook.

Stijgend aantal donaties

Marleen de Waal, werkzaam bij de site: “Veel mensen moesten in het begin wennen, waardoor we aanvankelijk nog niet zoveel aanvragen en donateurs hadden. Dat is inmiddels anders. Het aantal hulpvragers stijgt, net als het aantal donaties.” Bijstandsmoeder Helma du Pont kwam met het idee: “Ik hoop echt dat heel veel inwoners van Breda door dit buurtplatform gaan ervaren dat we een ander in nood nu toch persoonlijk kunnen helpen! Ook al kennen we elkaar niet en is het misschien maar voor één keertje! En ook als je gewoon geen tijd hebt om vrijwilligers-werk te doen, is Steungezin.nl een uitstekend vervangend alternatief. Door dit platform zijn de tijden dat je kon zeggen: “Ik wil wel helpen, maar ik weet niet wie, of hoe”, gelukkig voorbij. Ik ben een paar jaar geleden zelf door omstandigheden in een uitkeringssituatie terecht gekomen en ik vond het heel fijn dat iemand me hielp met het betalen van mijn jaarlijkse energie-afrekening. Voor die ander was dat toen een simpel en eenvoudig gebaar, voor mij een onbetaalbare ervaring!”

Subsidie

De gemeente Breda gaf een subsidie van 65.000 euro en stuurde alle armere gezinnen (rond bijstandsniveau) een brief. De bedragen die gedoneerd worden schommelen meest rond de 60 à 70 euro, met een enkele uitschieter tot 150 euro. Vooral aanvragen waar kinderen bij betrokken zijn, kunnen op steun rekenen, maar ook dieren doen het goed.

Fraude

Er zijn momenteel ruim 7.000 Bredanaars die onder de armoedegrens leven en die zich op de site kunnen registeren om de giften te ontvangen. Om fraude te voorkomen komt de storting eerst op de rekening van de stichting. Die beoordeelt of de rekening die betaald moet worden echt is en de indiener in aanmerking komt voor de gift. Meer informatie over het initiatief vindt u op de website Steungezin.nl.

Hallo Nederland besteedt in de uitzending van dinsdag 13 december 2016 om 18.30 uur op NPO 2 aandacht aan dit onderwerp.

Geef een reactie

Reactie

  1. oosterwijck says:

    Ik help al jaren een gezin, financieel en met opsturen van kleding en schoenen. … Het betreft een oma, in Armenie, die twee kleinkinderen opvoed. Die vrouw heeft een pensioen van €60 per maand en krijgt van een dochter, in Rusland, ook nog €60 per maand. Met die twee bedragen bij elkaar opgeteld kan die vrouw net rondkomen, omdat het modaal inkomen in Armenie ongeveer €150 per maand bedraagt. Levensmiddelen uit de winkel zijn daar even duur als hier. Maar omdat iedereen een volkstuin heeft waar groente en fruit groeien, en huishuur niet bestaat (iedereen heeft een eigen huis) kan men met zo weinig geld rondkomen. Ik stuur 2x per jaar, voor de kerst en voor de grote vakantie, een bedrag van €500. Met die twee bedragen van mij erbij, kan kerst gevierd worden en vakantie gevierd worden, alsmede extra uitgaven betaald worden voor school en medicijnen. Eigenlijk moet wereldwijd een gelijk niveau van levensstandaard gecreeerd worden, zodat er geen verschillen zijn en moet iedereen een basisinkomen krijgen, zodat niet de halve wereld op de vlucht is voor een beter leven elders.

Bekijk ook

Meer