Duur 11:33
Gepubliceerd op 29 november 2017

Digitalisering krijgt penvriendschappen er niet onder

 Anno 2017 gaat veel digitaal en wordt er een stuk minder post verstuurd dan voorheen. Toch zijn er nog steeds veel mensen die liever in de pen kruipen dan achter de computer.

Vragen naar penvriend(in) maakt veel los

In november 2017 publiceert dagblad Trouw een artikel waarin schrijfster Wanda Rijsel vertelt over haar nieuwe boek Of heb ik het verzonnen?, een bundeling van haar jarenlange brievencorrespondentie met collega-schrijver en vriend Herman Koch (bekend van de bestseller Het Diner). De krant vraagt in dit artikel naar de briefwisselingen van de lezers zelf. Hebben zij een penvriend(in)? Op 18 november 2017 kan de krant meerdere pagina’s vullen met de binnengekomen reacties. 1 lezer schrijft over haar penvriend Holger uit Berlijn, waarmee zij als sinds 1971 via brieven correspondeert. Een ander schrijft over haar inmiddels 48 jaar durende penvriendschap met iemand die zij destijds heeft gevonden via een jeugdclubblad.

Penvriend-initiatieven

Hoewel er in dit artikel met name voorbeelden worden genoemd van mensen die al een lange tijd met elkaar schrijven, ontstaan er nog steeds nieuwe vriendschappen via het geschreven woord. Zo zijn er verschillende websites waarop mensen die een penvriend(in) zoeken een oproep kunnen plaatsen. Ook zijn er penvriend-initatieven die speciaal toegespitst zijn op ouderen die niet zoveel mensen meer om zich heen hebben. Een van die initiatieven is de site postmaatje.nl, waarbij Nederlanders die graag schrijven zich kunnen aanmelden en zodoende in contact worden gebracht met een oudere die het leuk vindt om een brief te ontvangen. De oudere kan ook een kaartje of brief terugschrijven als hij of zij daartoe in staat is.

Penvriend worden van Wanda Reijsel en Herman Koch

Zoals al gezegd onderhouden Wanda Reisel en Herman Koch ook al een jarenlange vriendschap die onder meer tot uiting komt in de brieven die ze elkaar schrijven. Lijkt het u leuk om ook eens per brief met Wanda en Herman van gedachte te wisselen? Dat kan! Het enige wat u hoeft te doen is de instructies volgen. U kunt de schrijvers eenmalig een brief sturen en zij sturen u er dan 1 terug.

In Tijd voor MAX van 29 november 2017 vertellen de schrijvers meer over deze actie, hun jarenlange vriendschap en hun nieuwe boek.

(Bron: Trouw, redactie Tijd voor MAX)

Geef een reactie

Bekijk ook

Meer