Duur 03:20
Gepubliceerd op 13 september 2018

Cold case rondom Wilma Bres heropend

Sinds de doorbraak in de zaak Nicky Verstappen staan onopgeloste misdrijven, oftewel cold cases, weer volop in de belangstelling. Niet zonder succes, want door de hernieuwde aandacht is de zaak rondom de in 1989 omgebracht Wilma Bres weer heropend. 

Anonieme tip

Over de moord toneelspeelster Wilma Bres wordt de afgelopen tijd veel geschreven en gezegd in de media. De aanleiding? de heropening van het onderzoek door het coldcaseteam van de politie in de regio Den Haag. In 2015 ontvangt misdaadverslaggever Peter R. de Vries een anonieme tip over de moord op Bres, die door meerdere messteken om het leven is gekomen op de Muyskenlaan in Delft. Lange tijd meldt de tipgever zich niet bij de politie, maar dit gebeurt in 2017 alsnog. Omdat het gaat om ‘concrete en waardevolle’ informatie, heeft de politie het onderzoek opnieuw geopend. Inmiddels zijn er al 10 tips binnengekomen die volgens verschillende media lijken te wijzen in de richting van een destijds jonge tiener.

Duidelijkheid voor nabestaanden en politie

De recente ontwikkelingen in de zaak zijn bijzondere spannend voor de nabestaanden. Ook de rechercheurs die destijds aan de zaak werken, zullen in spanning afwachten. Soms zijn zij jaren achtereen bezig met het oplossen van een zaak, maar leveren hun inspanningen niets op. Zulke zaken krijgen dan uiteindelijk de stempel ‘cold case’, iets wat voor veel rechercheurs maar moeilijk te verkroppen is. Zij weigeren zich neer te leggen bij het open einde en blijven doorzoeken. Zo iemand is de inmiddels 68-jarige Peter van Heugen.

Cold case in Hallo Nederland

Rechercheur Van Heugen wordt in 1996 op de zaak Tanja Groen gezet. De 18-jarige Tanja verdwijnt in 1993 in Maastricht nadat zij van een feestje terug naar huis fietst. Daar komt zij nooit aan. Sindsdien ontbreekt elk spoor van haar en weet niemand wat er met Tanja is gebeurd. In de tijd dat Van Heugen de zaak toegewezen krijgt, is de politie in Limburg eigenlijk al niet meer actief aan het zoeken. In 2010 wordt de zaak een cold case. In datzelfde jaar gaat Van Heugen met pensioen, maar hij vraagt zich nog steeds af wat er precies met Tanja is gebeurd. Actief zoeken doet hij niet meer dagelijks, maar zodra er tips binnenkomen gaat hij wel meteen kijken of ze het onderzoeken waard zijn.

Van Heugen vertelt zijn verhaal op 13 september 2018 in het MAX-programma Hallo Nederland. In de reportage komen ook de ouders van Tanja Groen aan het woord. Hallo Nederland, rond 18.25 uur, NPO 2.

Geef een reactie

Reactie

  1. oosterwijck says:

    Wat is de politie actief de laatste tijd! … En zo mededeelzaam. … Zouden ze de sympathie van de bevolking willen winnen? Nu bekend geworden is dat 300 politiebureaus gesloten gaan worden en die lamzakken er geen cent bij krijgen, vragen ze de steun van de bevolking, terwijl diezelfde bevolking alleen maar last heeft van die lamzakken. Probeer maar eens aangifte te doen van een misdrijf. Al draag je bewijsmateriaal aan en is de dader bekent, dan nog doen ze niets. Maar nu staan ze met flyers op het station en uiten ze de valse belofte dat ze niet bekeuren. Trap er niet beste mensen, laat dat tuig barsten. Hoe minder agenten, hoe minder last. Voordeel heb je niet van ze.

Bekijk ook

Meer