Duur 02:34
Gepubliceerd op 25 april 2016

1 op de 5 ouderen mist sociaal netwerk om op terug te vallen

Ruim 1 op de 10 Nederlanders heeft geen sociaal netwerk dat hulp en ondersteuning kan bieden als dat nodig is. Bij ouderen en mensen met een beperking zijn dat er 1 op de 5, zo blijkt uit de nieuwste cijfers over de zorg van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP).

Sociale omgeving

Zo’n 2,2 miljoen volwassenen die zelfstandig wonen krijgen hulp bij dagelijkse klussen, zoals het huishouden of het zichzelf aan- en uitkleden. Bij de Nederlanders die, mocht dat om gezondheidsredenen nodig zijn, wel op iemand uit het sociale netwerk kunnen terug vallen, gaat het vaak om de partner. Maar ook vrienden, buren of familie buiten het huishouden kunnen die extra hulp bieden.

Vooral hulp in huishouding

Vooral van hulp in de huishouding wordt veel gebruik gemaakt. 14 procent van de zelfstandig wonende Nederlandse 18-plussers krijgt in 2014 deze vorm van hulp. Mensen ontvangen beduidend minder hulp op het gebied van persoonlijke verzorging (4 procent) en verpleging (ongeveer 2 procent).

Mantelzorg

Met name mantelzorgers bieden de huishoudelijke hulp, voor hulp bij de persoonlijke verzorging en verpleging wordt professionele hulp ingeschakeld. Het zijn vooral mensen met een laag inkomen of ernstige lichamelijke beperkingen, ouderen, en alleenwonenden die zorg en ondersteuning van professionals en/of mantelzorgers krijgen.

Geef een reactie

Reacties (11)

  Ikke nu says:

  Wij hebben geen kinderen en mijn familie is zelf al op leeftijd…, daar kan ik flink van wakker liggen.

  Ik heb een handicap over gehouden na een mislukte operatie..ik ben nu nog redelijk zelfredzaam…maar moeilijk is t vaak wel hoor

  Els Berkel says:

  Iemand die je in de gaten houdt, ik ben weduwe en mijn kinderen wonen in het buitenland

  Ina de Boer says:

  Beste mensen van Max
  Zag net u mededi g over zorg en mantelzorg
  Heb net zorg aan gevraagd maar kreeg het niet
  Heb het aan gevraagd om dat ik polylycythemia verea ga 2x per week voor aderlaten naar ziekenhuis ze halen een liter bloed per week weg
  Dat is zwaar en erg moe
  D3 gemeente El burg gaat er niet in mee heeft u nog een idee wat ik kan doen
  Ik heb geen familie in Nederland een neef in Spanje
  Vriendelijke groeten
  Ina de Boer

   MAX Vandaag says:

   Wat vervelend, de gemeente is inderdaad de eerste plek om hulp aan te vragen. U zou ook nog kunnen bellen naar het telefonisch spreekuur van MAX Ombudsman.
   Op werkdagen kunt u als u lid bent van MAX van 10.00 tot 12.00 uur bellen met het nummer 035-6775511 (lokaal tarief).

  iveenstra says:

  Ook ik ben alleenstaand en heb geen kinderen. Familie woont opminimaal 60 km afstand. Buren zijn of bejaard of zijn beiden werkzaam. Men is echt wel bereid om in nood te helpen, maar niet structureel.
  Zelf doe ik vrij veel vrijwilligerswerk,waarbij het me opvalt dat de overheid mensen heel makkelijk in de steek laat.
  Ze moeten het zelf maar uitzoeken. Mensen moeten langer thuis blijven wonen, maar op voorzieningen daarvoor wordt drastisch gekort. Erg krom allemaal.

  truusblanjaar@gmail.com says:

  Heb reachtie gegeven, maar heb gelezen dat er niets mee gedaan word, jammer ik moet lid worden, hoe zit dat ? IK ben geabonneerd op MAX krijg elke week TELEVISI BLAD MAX

   MAX Vandaag says:

   Waar heeft u een reactie gegeven? Wij zien buiten deze reactie namelijk geen andere reactie van u in ons systeem staan.

  Mummie says:

  Ik ben zelf ook een oudere en ik denk nog steeds aan de ouderen van vroeger die alles zelf deden en geen subsidies, of zorgbijdragen enz. kregen. Ik ben ook alleen en heb ook af toe pijn hier en daar maar ik vind dat ik en anderen met mij niet moeten zeuren, laat ze eens voorbeeld nemen aan de ouderen in Oost Europa, zoals Moldavie, Roemenië, noem maar op.Die mensen RECHT van klagen ze leven in huisjes die bijna in elkaar storten en moeten zich verwarmen met hun eigen lichaamswarmte onder een versleten deken, die hebben totaal niets, spiegel je daar maar eens aan dan ga je nooit meer klagen in dit land. Dit wil ik, die niemand, maar ook niemand meer heeft eens onder de aandacht brengen onder al die KLAGENDE, over van alles en nog wat, ouderen. Potjandorie vergeleken met andere landen leeft men hier als prinsen en princessen.

  Rieja says:

  Bijna 60 jaar en al bijna 10 jaar elektro-overgevoelig. Gemaakt door het beleid van de Nederlandse regering die dat toestaan en zelfs toejuichen. Geen sociaal netwerk meer, iedereen haakt af. Onze kinderen kunnen dit niet oplossen maar kunnen wel meeleven, wat ze ook doen, maar kinderen mag en kun je niet belasten met je zorgen, angsten en eenzaamheid, toch? Ook de professionals begrijpen het niet of willen het niet begrijpen. Het maatjesproject bestaat in dit gedeelte van Nederland niet. Ik zou zo graag iemand hebben om mijn zorgen, angsten en eenzaamheid te delen. Buren, vrienden of familie die me begrijpen. Misschien kan Max dit probleem aankaarten, want er zijn veel mensen onderhand elektrogevoelig.

  parrhesia says:

  Veranderering is mogelijk: merk ook en hoor/zie veel stres ontstaan bij mensen die om hulp vragen en verlenen.
  RUTTE heeft lekker praten in z’n flatje en torentje.Hij heeft geen gezin met al de beslommmeringen Pijnen,
  verantwoording/beperkingen om dit alles lijfelijk te ondergaan.De Amerikaanse kans verhalen-van alles is haalbaar voor iedereen-kijk maar naar die zelfbedrog verhalen van de toenemende veramerikansering met ellende voor de gewone burger hier en in Amerika zelf.Deze regering heeft veel ontregeld,dat was van af het begin ook de opzet.Men wist wat de gevolgen zouden zijn(het zijn geen idioten) ze gaan voor de rijken,onder de noemer van”Nederlandsglorie”moet herrijzen!
  Deze regering samen met het beleid uit europa heeft gezorgd dat het geld bij de rijken terecht komt,die het op hun beurt maar mondjesmaat investeren in de reële economie.Ze beleggen het niet in de maatschappij belangen van het volkswelzijn-die hun Miljardenrijkdom heeft verschaft-ook met ons aller belastinggeld- maar ze investeren in landen die ook het oude kapitalistie’s uitbuitingssysteem toepassen.
  Ja,. systematisch gaat men verder over de ruggen van alle arbeidsvolkeren om nog rijker te worden.Ze nemen hun verantwoording niet tegen over het belang van gemeenschappen,zei zijn,… de grote mede veroorzakers van de stijgende gezondheidszorg.De geldbezitters: ze profiteren het meest van alle infrastructuur die gefinancierd wordt door generatie’s harde arbeid(ers).De gevolgen die voortkomen uit het beleid v.d heren met witteboorden en management geschoolde,ze maken dat er geen plaats meer is voor “de menselijke maat” maar vinden steeds nieuwe verdienmodellen om een graai in de burger en de staatskas te doen! Het is GODS geklaag wat in ons land allemaal wordt toegelaten onder de neoliberale vlag,een valse ideologie.
  Nederland wordt wakker!!! hou op met slapen en afwachten,doe iets,..nee,…niet alleen als werkdier te fungeren maar als burger die goedburgerschap toont naar ieder medemens.Daar hoort ook de verantwoording(burgerplicht) bij om te gaan stemmen.Laat weten wat we vinden van”de broederschap v.d.zelfverrijking”door de club van graai en hebzucht af testraffen.Speel de”underdog” niet langer.
  Laten we de politiek de macht terug geven,en het gelobby in Brussel/Nederlands parlement door harde regelgeving in de ban doen!!Er is genoeg geld om onze gezondheidszorg anders intedelenmaar dan met de juiste mensen aan het stuur!!Gerwoon van ons afbijten,ophouden met het ontwikkelen van regels waar gesjoemel hoogtij kan vieren!!!.

  peter64juitede says:

  ik heb geen vrienden kennisen of fam,
  en vind het best zo
  mensen je hebt er niets aan
  als ik geen vrijwilligerswerk deed,
  zou ik helemaal niemand meer spreken.
  ik laat mijn naam veranderen in remy

Bekijk ook

Meer