Duur 12:43
Gepubliceerd op 26 februari 2018

Zoet-pittige wokgarnalen met kool en rijst

Sojasaus wordt gemaakt van sojabonen, geroosterd graan, water en zeezout. De saus is gefermenteerd en dat gebeurt op een speciale manier met köji, een schimmel, tarwe en nog andere micro-organismen. Als conserveringsmiddel wordt bijna in all sojasauzen wat alcohol toegevoegd. Het is een echte smaakmaker in Aziatische gerechten. Mounir gebruikt sojasaus door zijn zoet-pittige wokgarnalen met kool en rijst.

(Alle recepten van Kook mee met MAX zijn voor 2 personen)

Ingrediënten:

  • 150 gram zilvervliesrijst
  • Zonnebloemolie
  • 150 gram garnalen
  • 0,5 groene kool
  • 3 teentjes knoflook
  • 1 rode peper
  • 1 eetlepel sojasaus
  • 1 eetlepel suiker
  • 1 eetlepel hoisinsaus
  • 1 eetlepel witte wijnazijn
  • 200 milliliter water
  • 0,5 groentebouillonblokje
  • 0,5 theelepel maïzena
  • peper, zout (proef eerst of extra zout nodig is, want in sojasaus zit al behoorlijk wat zout)

Bereidingswijze:

Breng een pan water met een beetje zout aan de kook. Kook de rijst volgens de bereidingswijze op de verpakking.

Verwarm een scheutje olie in een wok en bak de garnalen in circa 3 minuten om en om gaar. Schep de garnalen uit de wok.

Snijd de groene kool in dunne reepjes en roerbak circa 5 minuten. Pel en hak de knoflook fijn. Halveer de rode peper, verwijder de zaadlijsten en snijd de peper in dunne reepjes. Roerbak de knoflook en peper circa 1 minuut in de wok. Voeg de sojasaus, suiker, hoisinsaus, wijnazijn en water toe. Verkruimel het bouillonblokje boven de wok en laat circa 10 minuten pruttelen. Meng de maïzena met een scheutje water en voeg toe. Laat circa 1 minuut garen. Voeg de garnalen toe. Breng op smaak met peper en zout.

Verdeel de rijst over borden. Schep hier de zoet-pittige wokgarnalen en kool over.

Eet smakelijk!

Geef een reactie