Duur 03:43
Gepubliceerd op 31 januari 2017

Tonijnpasta van Bart

In tegenstelling tot wat velen denken is vis uit blik niet minder gezond dan verse vis. En het is ook nog eens makkelijk te bereiden en blik is ideaal voor in de voorraadkast. De tonijnpasta is gemaakt in 15 minuten en met 6 ingrediënten die bijna iedereen wel in huis heeft. Als extra geeft Bart er nog een recept bij voor borrelhapjes.

Tonijnpasta

Ingrediënten (voor 2 personen):

  • 1 rode ui, fijngehakt
  • 2 tenen knoflook, fijngehakt
  • 1 snuf gedroogde chilivlokken
  • 1 blik gepelde tomaten, gepureerd
  • rode wijn azijn
  • 2 blikjes tonijn in olie
  • handje verse basilicum
  • zout
  • spaghetti voor 2 personen

Bereidingswijze:

Verhit een scheutje olijfolie in een koekenpan. Bak de ui en knoflook. Voeg een snuf gedroogde chilivlokken toe.

Pureer of hak de tomaten uit blik fijn, en voeg de tomaten toe aan de pan. Laat het 5-10 minuten sudderen.

Kook de pasta.

Voeg na 5 minuten een scheutje rode wijn azijn aan de saus toe. Open de blikjes tonijn en giet de olie weg, voeg de tonijn aan de saus toe. Verhit de saus nog een minuut om de tonijn te verwarmen. Voeg een theelepel fijngehakte basilicum en een snuf zout toe.

Giet de pasta af en voeg toe aan de saus. Schep de pasta en saus door elkaar.

Sardinehapjes met witte-bonenpuree en basilicumolie

Ingrediënten:

  • 10 verse basilicumblaadjes
  • 0,5 deciliter olijfolie
  • zout
  • limoensap
  • 250 gram witte bonen uit een pot, uitgelekt
  • 1 eetlepel mayonaise
  • 3 eetlepel olijfolie
  • 10 zongedroogde tomaatjes, fijngehakt
  • 2 blikjes sardines in water of olijfolie van 120 gram, uitgelekt
  • dunne crackertjes
  • zeezout
  • basilicumblaadjes voor garnering

Bereidingswijze:

Maak eerst de basilicumolie. Draai in een keukenmachine of met een staafmixer de blaadjes met de olie fijn. (De blaadjes in een vijzel fijnwrijven met wat zout, peper en olie geeft een vollere, romige smaak.) Breng de olie verder op smaak met wat druppels limoensap.

Doe de bonen in een vergiet en spoel af. Laat goed uitlekken. Draai van de witte bonen een puree met de mayonaise en een scheutje olijfolie. Schep de zongedroogde tomaatjes door de puree. Breng op smaak met peper en zout.

Verdeel de sardines over de crackertjes. Verdeel de witte-bonenpuree over de sardines. Verdeel wat basilicumolie en zeezout op de puree. Garneer de hapjes met wat gescheurde blaadjes basilicum.

borrelhapjesbart_hansvink_1100_300

(Bron: Bart van Olphen)

Geef een reactie

Reactie

    andra says:

    Beste Bart,

    Je gaat met toch niet vertellen dat je tonijn uit blik echt lekker vindt. Als je lekker wilt koken ga dan even langs de visboer een haal een stukje verse tonijn. Het is duurder dan uit blik maar dan neem je een kleiner stukje.Beter een klein lekker stukje dan de troep uit blik. Je hoort in diverse kookprogramma’s dat uit blik eten niet gezond is en wat laat u ons zien een recept met een product uit blik. Elke goede kok moet verse producten gebruiken en blikproducten laten staan.

Bekijk ook

Meer