Duur 01:45
Gepubliceerd op 3 maart 2016

Tomatengerechten van Angelo

In zijn nieuwe boek Pomodori vertelt groenjournalist Angelo Dorny hoe zijn passie voor tomaten uit groeide tot een kookpassie. In Tijd voor MAX maakt hij twee smakelijke tomatengerechten.

Courgetti met paddenstoelen en een sausje van zongedroogde tomaten

Ingrediënten (4 personen)

  • 3 courgettes
  • 1 potje zon- of ovengedroogde tomaten
  • 1 teentje knoflook
  • 100 milliliter witte wijn
  • 50 milliliter water
  • 100 gram shiitake’s
  • 100 cantharellen
  • olijfolie
  • peper
  • zeezout
  • optioneel: geraspte pecorino

Bereiding

Maak met behulp van een dunschiller fijne sliertjes van de courgettes of draai ze door een spiraalsnijder.

Neem een blender en doe daarin de zon- of ovengedroogde tomaten, knoflook, witte wijn en water. Breng op smaak met peper en zout en mix tot je een mooie saus krijgt.

Verhit een pan met olijfolie en bak er de shiitake’s en de cantharellen in gedurende 5 minuten.

Voeg de courgetti toe en overgiet met het sausje uit de blender. Laat kort warm worden op een hoog vuur en serveer eventueel met geraspte pecorino.

Tomatenroosjes

Ingrediënten (4 personen)

  • 4 middelgrote tomaten
  • 1 rol kant-en-klaar bladerdeeg
  • een handvol geraspte kaas
  • 100 gram passata
  • knoflookpoeder
  • verse kruiden (oregano)
  • peper
  • zout

Bereiding

Verwarm de oven voor op 180 °C.

Was de tomaten, dep ze droog en snijd ze in dunne schijfjes. Halveer de schijfjes en leg ze even opzij.

Rol het bladerdeeg uit en snijd het in reepjes van ongeveer 5 centimeter breed. Leg de repen een voor een horizontaal voor je en bestrooi ze met een beetje gemalen kaas.

Leg de halve tomatenschijfjes met de ronde kant naar boven gericht aan de bovenkant van het bladerdeeg. Zorg dat de tomaten ongeveer 1 tot 2 centimeter boven het deeg uitsteken en bestrijk het onderste resterende bladerdeeg met een beetje passata.Breng op smaak met peper, zout, knoflookpoeder en oregano.

Neem de onderkant van het bladerdeeg en plooi het over de tomaten. Duw de reepjes bladerdeeg met tomaten voorzichtig aan en rol op tot een roosje.

Herhaal dat voor alle repen. Stop de roosjes een voor een in een bakvorm voor cupcakes.

Bak ze gedurende 8 tot 9 minuten (afhankelijk van de oven). Serveer warm.

Eetsmakelijk!

Geef een reactie

Reacties (3)

    Lierse Frans says:

    De Nederlandse TOMAAT is wel van GOEDE kwaliteit.
    Frans, Westland

    tercatje says:

    Morgen meteen maken, woon in portugal, en hier smaken de tomaten naar tomaten.

    peetje says:

    vraagje 100 cantharellen is zeker 100 gram
    ga hem vanmiddag maken je hoort vanavond hoe die was

Bekijk ook

Meer