Duur 15:03
Gepubliceerd op 2 november 2018

Tarte Bourdaloue

De tarte bourdaloue is een Franse perentaart. Maar het bijzondere aan deze taart is dat er een amandelfrangipane tussen zit. Dat maakt deze taart extra bijzonder. Ideaal voor een speciale gelegenheid.

Ingrediënten:

Voor het deeg:

  • 125 gram witte basterdsuiker
  • 125 gram ongezouten roomboter
  • 1 ei
  • 250 gram patent bloem
  • 15 gram water (1 eetlepel)
  • 5 gram bakpoeder
  • 3 gram zout

Voor de vulling: 

  • 100 gram amandelmeel
  • 80 gram zachte boter
  • 100 gram fijne kristalsuiker
  • 30 gram bloem
  • rasp van 1 citroen
  • 2 eieren
  • mespuntje zout
  • 3 middelgrote en rijpe peren (bijvoorbeeld conference)

Voor de garnering:

  • 50 gram amandelschaafsel
  • 100 gram abrikozenjam

Extra nodig:

  • taartvorm met losse bodem van 24 centimeter

Bereidingswijze:

Van het deeg:

Kluts het ei. Meng de suiker met de boter en de helft van het ei. Voeg het water toe. Zeef de bloem en bakpoeder boven de kom met de boter. Voeg het zout toe en kneed tot een deeg. Pak in in plasticfolie en zet in de koelkast.

 Van de vulling: 

Verwarm de oven voor op 170 °C. Mix voor de frangipane het amandelmeel, de boter, de suiker, de bloem, de citroenrasp, de eieren en het zout met de handmixer tot een egaal beslag.

Vet de taartvorm in. Rol het deeg uit tot ongeveer 3 millimeter dikte bekleed de vorm. Snijd de bovenkant netjes bij. Verdeel de frangipane over de bodem.

Schil en halveer de peren en verwijder het klokhuis. Snijd de halve peren vervolgens in plakjes van ongeveer 0,5 cm dik en schik ze op de taart. Strooi wat amandelschaafsel om de peren heen. Bak de tarte bourdaloue in circa 45 minuten gaar en goudbruin.

Zeef de jam eerst en verwarm de jam zodra de taart gebakken is. Bestrijk de taart met de jam.

Geniet ervan!

Geef een reactie

Reacties (2)

    Ellebellie says:

    Bedankt Hans!
    Ik had de tv aan op de achtergrond en ik kon bijna de peren ruiken! Dit weekend ga ik m meteen maken!
    Zo direct boodschappen doen, hoop dat ik beetje rijpe peren kan vinden.
    Fijn weekend!

    Sigrid mans says:

    Nou ik ben vanmiddag aan de slag gegaan ik had nog 3 peren over dus dat kwam goed uit.
    Leuk om de bodum te maken. En idd je hebt niet beel bloem nodig om uit te rollen?Amandelmeel heb ik eigenlijk nooit in huis dus was even zoeken. Maar volgens mij is het wel gelukt. moet alleen nog wat mensen vinden die mee willen proeven. Als ie klaar is kijk ik of ik een foto kan meesturen! Altijd leuk iets nieuws proberen!?

Bekijk ook

Meer