Duur 12:50
Gepubliceerd op 30 januari 2018

Snelle roti

Roti is oorspronkelijk in het Hindi een soort verzamelnaam voor verschillende vormen brood. Wij kennen het vooral uit de Surinaamse keuken. Dan is roti meer een soort ‘pannenkoek’, de ongezoete versie. Wat u erop doet daarmee kunt u eindeloos variëren. Sandra maakt een snelle roti met zoete aardappelen en kippendijfilet.

(Alle recepten van Kook mee met MAX zijn voor 2 personen)

Ingrediënten:

 • 1 ui
 • 1 teentje knoflook
 • 1 rode peper
 • zonnebloemolie
 • 1 eetlepel kerrie
 • 150 gram kippendijfilet
 • 1 tomaat
 • 200 gram zoete aardappelen
 • 500 milliliter water
 • 1 kippenbouillonblokje
 • 250 gram sperziebonen
 • peper, zout
 • 2 eieren
 • 2 Surinaamse rotivellen

Bereidingswijze:

Pel en snipper de ui. Pel en snijd de knoflook fijn. Halveer de rode peper, verwijder de zaadlijsten en snijd de peper in dunne reepjes. Verwarm een scheutje olie in een wok en fruit de ui, knoflook en peper circa 2 minuten. Voeg de kerrie toe en bak circa 1 minuut mee.

Snijd de kippendijfilet in reepjes, voeg toe en bak in circa 3 minuten om en om goudbruin. Snijd de tomaat in kleine stukjes en voeg toe. Schil en snijd de aardappelen in vieren. Snijd de uiteindes van de sperziebonen. Voeg de aardappelen, sperziebonen, het water en het bouillonblokje toe en breng aan de kook. Kook het geheel in circa 20 minuten. Breng op smaak met peper.

Breng een pannetje water aan de kook en kook de eieren in circa 8 minuten hard. Giet ze af en laat ze schrikken in koud water en pel ze.

Verwarm de rotivellen volgens de bereidingswijze op de verpakking.

Leg de rotivellen op de borden en verdeel hierover de roti. Leg er een gekookt eitje bij.

Eet smakelijk!

Geef een reactie

Reacties (8)

  Bhartie says:

  Beste Max,
  U maakt GEEN roti!!!!!! U kookt de bijgerecht bij de roti!!!
  De roti is ‘de pannenkoek’ waarmee de bijgerechten worden gegeten!
  Doe alsjeblieft wat research voordat jullie een gerecht behandelen!
  Verder is Roti niet surinaams maar Indiaas! Ik erger me echt mateloos aan de onwetendheid van jullie als tv makers!
  Als je het doet, doe het goed. Doe het anders niet!!
  Groet Bhartie Gowrising

   ladybug848 says:

   Een beetje minder hoog van de toren blazen is hier wel gepast. Lees eerst de uitleg bovenaan eens goed door, voordat je 14 uitroeptekens besteedt aan andermans vermeende “onwetendheid”.

   Offerman says:

   Ik lees deze reactie nu pas naar aanleiding van de uitzending gisteren. Los van waar of niet waar adviseer ik uw toon wat te matigen. Deze mensen doe hun best om elke dag weer iets leuks en lekkers thuis op tafel te krijgen. Ik ben er blij mee. Niemand zit te wachten op mensen die anderen proberen hard onderuit te halen. Eet smakelijk.

   Matthea says:

   Okee, de pannenkoek heet roti, en die wordt gevuld. Mijn Surinaamse vriendin vertelde me, dat roti in Suriname werd gemaakt voor dorps bruiloften, etc. Ik weet niet beter dan dat het een Surinaams gerecht is. Het zal wel zo zijn dat Indiase mensen dit ook zo noemen en eten, of dat het is geïmporteerd van het ene land naar het andere. Ik zou me er niet aan ergeren, maar het lekker gaan bereiden en ervan gaan genieten. Ergernis is niet goed voor de geest en het lichaam.
   Groetjes Matthea

  Kwalyt says:

  Hoe het ook is, het smaakt heerlijk. Bedankt Sandra

   Matthea says:

   Klopt, ik heb het ook gemaakt, echt de moeite waard.

  Sing says:

  Beste Max/ Sandra,
  Allereerst complimenten dat u het waagt een gerecht te maken uit een andere keuken en dan een beetje toegespitst op de “hollandse huishoudens”. Uitgezonderd van de details kan ik het met een knipoog “vertalen”.
  Echter is het niet geheel juist. In de media geldt nou eenmaal niet geheel juist, is onjuist.
  Roti kent de “Witte Nederlander” vooral vanuit Suriname. Het is dan ook een Surinaams Hindoestaans gerecht, welke door Indiaanse contract-arbeiders is meegenomen. Dat het bij de Chinees tussen de Surinaamse broodjes wordt verkocht, maakt het gemakkelijk om het in Hoofdlijnen te duiden als Surinaams gerecht. Dat is heel logisch, niks mis mee. Bij de specialisten in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag is dat anders.
  Roti is Brood. Andere vormen worden ook wel Naan of Chapati genoemd. Die zien er anders uit en de bereiding is anders.
  Feitelijk maakt u hier alleen de Kip Kerrie met zoete aardappelen en dat is perfect gelukt. Ook niks mis mee. DIt had het ook Eend, Lams, Geit of geheel vegetarisch kunnen zijn. De Roti plaat bij deze combinatie, die wordt anders bereid en ook gevuld. En dat heeft u niet laten zien. Dat is de feitelijke roti en niet het bijgerecht. De gele kleur van de kip bestaande uit diverse kruiden(kurkuma, komijnzaad, etc. etc.) dat wordt vaak genoemd als te zijn Roti. Dat is verwarrend.
  Verwarrend is het des te meer als in uw uitleg hierboven aan het einde vermeld wordt; “Leg de rotivellen op de borden en verdeel hierover de roti.” Hiermee zegt u dat u de Broodvellen over het brood moet leggen. Wat doet u met de kip-kerrie, dan? Redactioneel is dit een “minnetje”. Echter met positieve kritiek wordt ook dat overwonnen. Immers verschillende culturen horen elkaar te verrijken.
  Bij de goede roti-zaken staat er daarom ook heel duidelijk op de menu-kaarten: Roti met Kip, Roti met Eend, Roti met Lams of Roti- vegetarisch.
  Tips: Roop Ram Roti( Amsterdam, Den Haag en Rotterdam) of /www.alaghazi-amsterdam.nl/

  RABE says:

  Ik mis hier het recept om zelf roti vellen te maken. Het liefst maak ik alles vers, want dan weet ik wat ik binnen krijg.

Bekijk ook

Meer