Duur 02:30
Gepubliceerd op 5 oktober 2017

Mensen die gebruik maken van de voedselbank, eten ongezond

Mensen die gebruik maken van de voedselbank eten ongezondere dat de gemiddelde Nederlander. Dat is de conclusie van een onderzoek van de Vrije Universiteit Amsterdam. Ze eten te weinig groenten, fruit, vis, vezels en te veel verzadigd vet. 

Calorierijke producten

Het onderzoek is gehouden onder 11 verschillende voedselbanken. Gezondheidswetenschapper Judith Neter bekeek tussen 2010 en 2014 de inhoud van 96 voedselpakketten. De pakketten bestaan grotendeels uit calorierijke producten en onvoldoende groente en fruit. Deels begrijpelijk, want producten als pasta, rijst, ontbijtgranen en blikgroenten bederven minder snel.

Niet alles wordt gegeten

Naast de inhoud van de pakketten spelen er nog 2 factoren een belangrijke rol bij het ongezonde eetpatroon. Want ruim 60 procent van de mensen die gebruik maken van de voedselbankpakketten, eet niet alles op wat in het pakket zit. Want naast minder bederfelijke goederen zit er ook groente in het pakket. Dit wordt veelal niet gegeten omdat men niet weet hoe het moet worden bereid. Voor de inhoud van deze pakketten is de voedselbank volledig afhankelijk van donaties van levensmiddelenbedrijven, supermarktketens en particulieren.

Chips in plaats van bloemkool

Overigens zijn de voedselbankpakketten bedoeld als aanvulling op de boodschappen. In een pakket zit voedsel voor maximaal 2 tot 3 dagen. De rest van de boodschappen moeten de klanten zelf in huis halen. “We zijn natuurlijk afhankelijk van wat er wordt geleverd. Maar het pakket is ongeveer gelijk verdeeld tussen zuivel en vlees, groente en fruit en lang houdbare producten”, aldus Han van Hare van de Voedselbank Amsterdam. “Veel van de producten zijn seizoensgebonden waardoor een goede variatie ontstaat.” Wat mensen naast het voedselpakket kopen, daar is geen zicht op.

Daarnaast zien medewerkers van de Voedselbank Amsterdam ook dat sommige mensen chips prefereren boven bloemkool. Wat daarin ook een rol speelt is dat mensen met een niet-Nederlandse achtergrond groenten als bloemkool en witlof niet lusten. De sociale achtergrond weegt vaak zwaarder dan het aanbod van de voedselbank.

Zorgwekkend

Onderzoeker Judith Neter vindt het zorgwekkend dat mensen, die grotendeels afhankelijk zijn van een voedselpakket niet kunnen voldoen aan de richtlijnen voor een gezonde voeding en daarnaast ook nog eens ongezonder eten dan de gemiddelde Nederlander. “Daardoor hebben zij een hoger risico op bijvoorbeeld overgewicht, diabetes en hart- en vaatziekten.”

Het kan ook gezonder

In Hallo Nederland van 5 oktober 2017 laat een voedselbank in Twente zien dat het ook anders kan: zij stoppen verse groente uit moestuinen in de pakketten. Hallo Nederland is iedere werkdag om 18.30 uur te zien op NPO 2.

(Bron: AD/ANP)

Geef een reactie

Reacties (3)

  Hanneman says:

  Natúúrlijk eten mensen die van de voedselbank afhankelijk zijn slécht! Ik ben niet aangewezen op deze “voorziening” maar heb een baan in de thuiszorg en dus vanwege de inmiddels geaccepteerde bezuinigingen te maken met een inkomen dat dertig euro verschilt met het bedrag wat als de armoedegrens wordt gezien. Ik eet dus ook slecht. Dus, als het voor mij al moeilijk is om de kruidenierseindjes aan elkaar te knopen, hoe is dat voor mensen die het écht moeilijk hebben? Immers staat het betalen van een waarschijnlijk veel te hoge huur hoger op de prioriteitenlijst. Voldoet u niet op tijd uw zorgpremie dan volgt al snel het contact met het incassobureau van justitie met hun bestuursrechterlijke premie die de schuldenberg van mensen die al betaalmoeilijkheden hebben nog een beetje ophogen. Er is van te zeggen dat de voedselbank op zichzelf een nobel initiatief is maar ook dat het een schande is dat in deze welvaartsstaat dergelijke voorzieningen nodig zijn. Armoede is, zeker als je er niet door eigen toedoen in terecht komt, eigenlijk iets verschrikkelijks. Door rechtse, liberale poenpolitiek in de afgrond te worden gestort en te worden genegeerd en vergeten is onvergeeflijk. Wie de poen past, trekke er zich niks van aan.

  oosterwijck says:

  Ongelooflijk knap, hoe U de rechts liberale politici op hun plaats zet. Dat tuig zorgt er niet alleen voor dat veel mensen aan de onderkant van de maatschappij terecht komen, maar geeft ze ook nog eens een extra duwtje om ze helemaal in de ellende te storten, door de incasso maffia op hen af te sturen. … De laatste tijd is er veel aandacht voor het afschaffen van de slavernij (1850), waarbij altijd wordt gesproken over de “Nederlandse daders”, die miljoenen Afrikaners hun leven hebben afgepakt. Maar de term “De Nederlanders” is daarbij een vreeslijke onwaarheid. De bedenkers van de slavernij en de VOC en de WIC waren namelijk een groep mensen, die zich in Nederland hebben gevestigd, nadat ze uit Spanje en Portugal hebben moeten vluchten, ergens in de 16e eeuw, vanwege eerdere uitbuiting van de plaatselijke bevolking aldaar, en daarvoor al hebben moeten vluchten uit Noord-Afrika, vanwege dezelfde bezigheden. En nadat de slavernij werd afgeschaft (rond 1850) is dit systeem alleen maar geperfectioneerd, tot op de dag van vandaag. Het rechts liberaal tuig van nu, zijn nazaten van dat gevluchte tuig van toen. En de slaven van nu leven nog erbarmelijker als de slaven van toen.

  FilmFan says:

  Altijd dat gezeur dat mensen die weinig verdienen een aangewezen zijn op de voedselbank slechter leven daar word ik zo ziek van!Steeds weer onderschijd maken.Waar slaat dat op.
  Het is al erg genoeg dat mensen in zo`n rijk land als Nederland hulp nodig hebben van de voedselbank!
  Er gaan grote bedragen naar Europa en naar andere buitenlandse doelen en de eigen Nederlanders staan in de kou.

Bekijk ook

Meer