Duur 1:00:35
Gepubliceerd op 19 oktober 2016

Krakelingen van Sarena

Het recept van Sarena is geïnspireerd op Hygge, het Deense woord op comfort en gezelligheid. Ze maakt Deense krakelingen. Wel met haar eigen draai, namelijk met een zelf bedachte vulling met walnotenspijs en cranberryjam. De glazuurlaag is van vanilleglazuur met stukjes walnoot en wat gesuikerde cranberry’s.  Met een kop warme chocolademelk met slagroom is het natuurlijk helemaal hygge.

Ingrediënten:

Ongeveer 500 gram bladerdeeg (2 rollen verse bladerdeeg)

Voor de cranberrycompote

  • 350 gram cranberries
  • 250 gram suiker

Voor het walnotenspijs:r

  • 150 gram walnoten + extra voor garnering
  • 150 gram suiker
  • 2 eieren

Voor het  vanilleglazuur:

  • 200 g poedersuiker
  • 1 theelepel vanille-extract
  • 25 milliliter water

Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 200°C.

Doe de cranberry’s met de suiker en een scheutje water in een pan. Houd een paar cranberry’s apart voor de garnering. Breng aan de kook en laat 15 minuten pruttelen. Doe de cranberrycompote in een kom en laat volledig afkoelen.

Maal de walnoten met de suiker fijn. Houd een paar walnoten apart voor de garnering. Splits de eieren en voeg de eiwitten toe (bewaar de dooiers).  Meng tot het een kleverige pasta is.

Rol de plakken vers bladerdeeg uit. Leg 2 plakken op elkaar en rol ze in de lengte uit zodat u een lange plak krijgt. Verdeel over de hele lengte in het midden van de plak de walnotenspijs (houd aan beide zijden van de vulling een strook bladerdeeg vrij). Verdeel hierover de cranberrycompote. Smeer de vrije delen van het bladerdeeg in met een klein beetje water. Vouw eerst de ene helft van het bladerdeeg over de vulling en vouw daarna de andere helft daar weer overheen. Druk de uiteinden goed dicht en draad deze naar elkaar toe zodat u de vorm van een krakeling krijgt. Smeer de krakeling licht in met de losgeklopte dooiers.

Bak de krakeling 30 minuten op 200 graden. Haal hem daarna uit de oven en laat 15 minuten afkoelen voordat u hem voorzichtig op een rooster legt en volledig laat afkoelen.

Zeef de poedersuiker en meng deze met het vanille-extract en het water. Verdeel het vanilleglazuur over de afgekoelde krakeling. Verdeel hierover de achtergehouden walnoten en cranberry’s.

(Bron: Sarena Solari)

Geef een antwoord

Bekijk ook

Meer