Duur 01:15
Gepubliceerd op 27 april 2016

Koningsdagtaart van Sarena

Bij Koningsdag hoort een koninklijke taart. Sarena tovert haar citrus ombre-cake voor een keer om tot Koningsdagtaart. Natuurlijk mogen de appeltjes van oranje niet ontbreken.

Ingrediënten:

Voor de biscuit:

 • 10 eieren
 • 
300 gram kristalsuiker
 • 150 gram bloem
 • 150 gram aardappelzetmeel
 • 2,5 theelepel sinaasappelextract
 • 2,5 theelepel citroenextract
 • oranje en gele kleurstof (om biscuit en crème te kleuren)

Voor de chocoladebotercrème:

 • 350 milliliter melk
 • 350 milliliter slagroom
 • 210 gram kristalsuiker
 • 1 vanillestokje
 • 6 eidooiers
 • 2 eetlepel bloem
 • 250 gram witte chocolade
 • 550 gram boter

Voor de gevulde sinaasappels:

 • 8 sinaasappels
 • sap van ½ citroen
 • 100 gram kristalsuiker
 • 2 dooiers
 • 3 eetlepels aardappelzetmeel (of maïzena)
 • 500 milliliter slagroom

Extra:

 • 50 milliliter vlierbloesemsiroop
 • gouden parels, ter decoratie
 • 5 bakvormen van 18 centimeter

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 160 °C (heteluchtstand). Vet de 5 bakvormen * in en bestuif ze licht met bloem.

Klop voor het biscuit de eieren en de kristalsuiker met een mixer tot een heel bleek en luchtig beslag; dit duurt minstens 10 minuten. Zeef de bloem en het aardappelzetmeel erboven en meng deze er voorzichtig door, door van onder naar boven te spatelen. Verdeel het beslag in gelijke delen over vijf kommen.

Geef vervolgens elke kom met beslag de juiste kleur en smaak. Het is de bedoeling dat de kleur van geel naar oranje verloopt en de smaak van citroen naar sinaasappel. Ik gebruik daarvoor onderstaand overzicht:

Beslag 1 2 3 4 5
Gele kleurstof 4 druppels 3 druppels 2 druppels 1 druppels Geen
Oranje kleurstof Geen 1 druppels 2 druppels 3 druppels 4 druppels
Citroenextract 1 theelepel 3/4 theelepel 1/2 theelepel 1/4 theelepel Geen
Sinaasappelextract Geen 1/4 theelepel 1/2 theelepel 3/4 theelepel 1 theelepel


(Hoeveel kleurstof en extract u nodig heeft, is afhankelijk van de soort en de sterkte ervan. Probeer uit wat u mooi en lekker vindt.)

Doe de verschillende kleuren beslag in de bakvormen en bak ze tegelijk
 20-25 minuten in de voorverwarmde oven. Open de oven niet voor die tijd, want dan zakt de biscuit in. Het biscuit is gaar wanneer het terugveert wanneer u er voorzichtig in duwt. Laat het biscuit 5 minuten afkoelen voordat u het uit de vorm haalt. Leg de biscuitlagen vervolgens op een rooster en laat ze helemaal afkoelen.

Maak nu de room voor de chocoladebotercrème. Doe de melk met de slagroom en de helft van de kristalsuiker in een pannetje en breng dit aan de kook. Snijd het vanillestokje in de lengte open en schraap het merg eruit. Doe dit samen met het stokje in het melk-roommengsel. Haal zodra het kookt de pan van het vuur en laat het mengsel iets afkoelen. Meng de eidooiers met de rest van de kristalsuiker en de bloem. Klop dit met een garde even goed door elkaar tot de eidooiers iets bleek worden en de suiker oplost. Giet het melk-roommengsel op de geklopte eidooiers en roer goed. Giet alles terug in de pan en breng het op middelhoog vuur aan de kook. Blijf constant roeren en u zult merken dat de room gaat indikken. Laat een paar minuten koken en giet de room daarna op een bord of een ondiepe schaal. Dek de room direct af met plasticfolie (de folie moet contact maken met de room om te voorkomen dat er een vel op komt) en laat de room afkoelen tot kamertemperatuur.

Smelt de witte chocolade au bain-marie: hang een hittebestendige kom boven een pan met een laagje zacht kokend water. Zorg ervoor dat de bodem van de kom het water niet raakt. Roer regelmatig tot de chocolade is gesmolten. Klop in de mengkom van de staande mixer met vlinderhaak de boter tot deze bleek en luchtig is; dit duurt minstens 10 minuten. Haal het vanillestokje uit de afgekoelde room en voeg de room toe aan de boter. Voeg vervolgens de gesmolten chocolade toe en meng tot een glad geheel. Houd de helft van de chocolade- botercrème apart en schep de rest in een spuitzak.

Meng de vlierbloesemsiroop met 100 milliliter water. Nu kunt u beginnen met het opbouwen van de taart. Begin met de oranje laag en werk naar de gele laag toe. Leg de eerste biscuitlaag voor u neer en besprenkel deze met 2 eetlepels vlierbloesemsiroop. Spuit hier een laag chocoladebotercrème op en leg de volgende biscuitlaag erop. Besprenkel ook deze met 2 eetlepels vlierbloesem- siroop en spuit er een laag chocoladebotercrème op. Herhaal dit met de andere drie biscuitlagen. Smeer de hele taart af met chocoladebotercrème. Strijk de taart glad af met een paletmes en zet hem 1⁄2 uur in de koelkast om op te stijven. Als u nog botercrème over heeft, kunt u dat bij de apart gehouden botercrème doen.

Verdeel de overgebleven chocoladebotercrème over 3 kommen. Kleur de 3 delen botercrème met de gele en oranje kleurstof. Maak één deel geel, één deel oranje en voeg aan het derde deel evenveel gele als oranje kleurstof toe zodat u een kleur krijgt die tussen geel en oranje in zit.

Verdeel nu met een paletmes als volgt de verschillende delen gekleurde botercrème in een laag van ca. 5 millimeter dikte over de taart: verdeel de gele botercrème over de bovenkant van de taart en ca. 1 cm over de rand. Dit hoeft nog niet strak uitgesmeerd te worden, dat komt later. Verdeel vervolgens de oranje botercrème over de onderste helft van de taart, helemaal rondom. Verdeel tot slot de geel-oranje botercrème rondom het midden van de taart, zodat u de ruimte tussen de gele en de oranje botercrème opvult. Het kan zijn dat u niet alle botercrème hoeft te gebruiken.

Strijk nu de botercrème met een paletmes rondom glad. De kleuren zullen dan in elkaar overlopen. Hoe meer u eroverheen strijkt, hoe meer de kleuren zullen mengen. Doe dit dus niet te vaak anders wordt het weer één kleur. Voeg eventueel wat botercrème in de juiste kleur toe als u het op sommige plekken mist of juist donkerder of lichter wilt maken. Strijk de hele taart glad af met het paletmes. Decoreer de bovenkant van de taart tot slot met gouden parels.

* Tip: Heeft u geen 5 bakvormen die u tegelijk kunt gebruiken, maak dan de biscuitlagen één voor één. Om de biscuit luchtig te houden moet hij namelijk direct na het opkloppen in de oven. Gebruik per biscuitlaag 2 eieren, 60 gram suiker, 30 gram bloem en 30 gram aardappelzetmeel. Bak elke laag biscuit 20-25 minuten in een voorverwarmde oven van 180 °C.

Van de gevulde sinaasappels:

Snijd van alle sinaasappels een kapje af. Haal voorzichtig het vruchtvlees uit de sinaasappel. Dit gaat het makkelijkste door voorzichtig met een lepel tussen de schil en het vruchtvlees te steken. Let hierbij op dat u de schil niet beschadigd. Verzamel het sap en het vruchtvlees in een kom en knijp dit fijn met de handen. Doe dit vervolgens in een zeef boven een andere kom en druk het vruchtvlees met een lepel aan zodat alle sap eruit komt. Het vruchtvlees wordt niet meer gebruikt. Zorg dat de sinaasappelschillen helemaal leeg zijn van binnen en bewaar deze.

Doe de sinaasappelsap met de citroensap en de helft van de kristalsuiker in een pannetje en breng dit aan de kook. Haal, zodra het kookt, de pan van het vuur en laat het mengsel iets afkoelen. Meng de eidooiers met de rest van de kristalsuiker en de aardappelzetmeel. Klop dit met een garde even goed door elkaar tot de eidooiers iets bleek worden en de suiker oplost. Giet de sinaasappelsap op de geklopte eidooiers en roer goed. Giet alles terug in de pan en breng het op middelhoog vuur aan de kook. Blijf contant roeren en u zult merken dat de crème gaat indikken. Laat een paar minuten koken en giet de sinaasappelcrème daarna op een bord of een ondiepe schaal. Dek het direct af met plasticfolie (de folie moet contact maken met de crème om te voorkomen dat er een vel op komt) en laat de sinaasappelcrème afkoelen tot kamertemperatuur.

Klop de slagroom met een mixer op tot deze stijf is. Spatel hier voorzichtig de afgekoelde sinaasappelcrème door. Doe de sinaasappelroom in een spuitzak en vul de lege sinaasappelschillen met de room. Garneer eventueel met een blaadje munt.

(Bron: Het Italiaanse bakboek van Sarena Solari, ISBN: 9789021561707, Kosmos Uitgevers)

Geef een antwoord

Bekijk ook

Meer